Afbeelding
Foto:

Stuwmeer met vakantiedagen

Feit is dat veel werknemers minder vakantiedagen opnemen tijdens corona, dan in de periode ervoor. Het maken van reizen is heel lastig op dit moment, waardoor het opnemen van vakantie minder aantrekkelijk is. Dat neemt niet weg dat juist ook nu het belangrijk is dat werknemers ontspannen en hun vakantiedagen opnemen. Daarnaast hebben werknemers in bepaalde branches veel minder uren gewerkt, simpelweg omdat de onderneming verplicht gesloten was of slechts deels was geopend. Die werknemers hebben minder behoefte aan het opnemen van hun vakantiedagen.

Wij merken dat veel werkgevers bang zijn voor het stuwmeer aan opgebouwde vakantiedagen. Je kan namelijk in principe niet zomaar bepalen wanneer een werknemer de vakantiedagen opneemt. Dat is anders als in een cao, arbeidsovereenkomst of personeelsreglement is vastgesteld dat werknemers in een bepaalde periode verplicht op vakantie moeten. De angst is daarom begrijpelijk, maar niet altijd terecht: wettelijke vakantiedagen kunnen vaak niet lang opgespaard worden! Ook tijdens corona gelden de gebruikelijke vervaltermijnen voor wettelijke vakantiedagen.

Hoe zit dit nu ook alweer? Werknemers hebben op grond van de wet recht op vakantiedagen: minimaal viermaal de overeengekomen arbeidsduur per week. Deze vrije dagen worden 'wettelijke vakantiedagen' genoemd. Wettelijke vakantiedagen hebben een vervaltermijn van een half jaar. Ze vervallen dus steeds op 1 juli in het jaar volgend op het jaar waarin zij zijn opgebouwd. In 2020 opgebouwde wettelijke vakantiedagen die niet zijn opgenomen, vervallen dus per 1 juli 2021. De in 2019 opgebouwde wettelijke vakantiedagen zijn reeds vervallen per 1 juli 2020.

Is dit altijd zo? Nee: op deze regel zijn drietal uitzonderingen, namelijk:
a. In het geval een werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest vakantie op te nemen;
b. Indien jij jouw werknemers niet tijdig en duidelijk hebt geïnformeerd over de vervaltermijn en jij jouw werknemers niet de kans hebt gegeven om de vakantiedagen daadwerkelijk op te nemen; en
c. Indien er met de werknemer afwijkende afspraken zijn gemaakt over de vervaltermijn.

Kortom: wil je een stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen, zorg dan dat je jouw werknemers er tijdig op wijst dat hun wettelijke vakantiedagen over 2020 per 1 juli 2021 vervallen. Spoor hen aan om het vakantietegoed voor die datum op te nemen!
Let op: naast de wettelijke vakantiedagen, bouwen werknemers ook vaak ‘bovenwettelijke vakantiedagen' op. Hiervoor gelden andere regels. De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaren.