Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Als Weesperschool vertraagt, dan vertraagt Weesperwerf ook

Het lijken twee op zichzelf staande plannen, maar sinds kort blijkt er een verband tussen de Weesperschool en de Weesperwerf. Dat is deze: als de gemeenteraad op 31 mei besluit om een commissie in te stellen die gaat onderzoeken of het allemaal wel goed is verlopen met de Weesperschool, dan wordt dit plan vertraagd en dat betekent dat ook de Weesperwerf wordt vertraagd.

GroenLinks-raadslid Christian Pfeiffer heeft een voorstel gedaan om een commissie in te stellen die zorgvuldig gaat uitpluizen hoe het tot nu is gegaan met het plan Weesperschool. Dit plan bestaat uit twee woonblokken van elk 40 betaalbare koopappartementen en een rij van 8 eengezinswoningen tussen de Sinnigvelderstraat en de Waarschapsstraat (hier stond lange tijd de Jan Woudsmaschool).

Niet gelukkig

Met dit voornemen is het college van B en W niet gelukkig, maar bij het ter perse gaan van deze editie was helder dat Pfeiffer zijn ideeën wil doorzetten. Er is op dinsdag 18 mei over gepraat en de uitkomst konden wij niet meer meenemen. Daarvoor verwijzen we naar WeesperNieuws Extra van woensdag 19 mei. Maar hoe dan ook neemt de gemeenteraad op 31 mei de finale beslissing.

De connectie

Hoe komen we bij de connectie tussen dit plan en het bouwplan Weesperwerf: de voorgenomen bouw van 113 woningen aan de Nijverheidslaan waar ondernemersvereniging IVW, meerdere ondernemers en een aantal bewoners fel tegenstander is. Volgens het college van B en W kan instelling van de commissie leiden tot vertraging en daarover stelt het college: "Uw raad heeft eerder aangegeven niet twee bestemmingsplannen in één raadsvergadering te willen vaststellen. Dat betekent wanneer Weesperschool naar september doorschiet, dat Weesperwerf doorschuift naar november.”

Pfeiffer is hiervan niet onder de indruk. Hij schrijft in een reactie onder andere: "Volgens mijn berekening had het bestemmingsplan volgens de normen begin maart 2021 aan de raad moeten zijn aangeboden. Uw inbreng interpreteer ik persoonlijk dan ook als een motivatie aan een eventuele commissie om de wijze van handelen goed vooraf vast te leggen en daarnaast een helder tijdspad naar buiten te brengen voor alle betrokkenen.”