Afbeelding
Foto: André Verheul

Eenvoudig is het niet, maar vrachtverkeer in centrum aangepakt

Scheuren in de gevel, stukgereden stoepen, gruis in de vensterbank, lawaai en onveilige verkeerssituaties. De bewoners van het centrum vragen al jaren of de gemeente iets kan doen aan het vele en nog immer toenemende vrachtverkeer in de binnenstad. Daaraan wordt nu gehoor gegeven.

De simpelste oplossing zou zijn om zwaar verkeer te weren uit het centrum. Maar zo simpel is het niet, zo heeft de gemeente al keer op keer uitgelegd. Want: hoe bevoorraad je dan de winkels? Hoe haal je het vuilnis op? En hoe komen leveranciers en landbouwvoertuigen bij de agrarische bedrijven aan de ‘s-Gravelandseweg?

Lengtebeperking

Maar inmiddels wordt er gewerkt aan een aantal maatregelen. Lengtebeperking behoort tot 'laaghangend fruit.' Daarmee start binnenkort een pilot. Vrachtwagens langer dan 10 meter worden daarbij uit de binnenstad geweerd. Na een half jaar wordt deze maatregel geëvalueerd. Tevens wordt duidelijker aangegeven dat de binnenstad een 30km/u-zone is. Er komen hiervoor attentieborden met de tekst ”verlaag uw snelheid in verband met “trillingshinder”. Gewenste locaties worden doorgesproken met de te formeren klankbordgroep. Verschillende bewoners en ondernemers hebben aangegeven te willen deelnemen aan een klankbordgroep.
Ook wordt gekeken of vrachtwagens geen onnodige routes door het centrum nemen en indien dit wel zo is, dan volgen inrijverboden en/of verplichte gewenste rijrichtingen voor deze voertuigen.

Vuilniswagens

Verder ergeren veel ondernemers en bewoners zich aan de rijsnelheden van de vuilniswagens van de GAD. Dat probleem kwam tijdens de informatieavonden meermalen terug. Daarom gaat de gemeente gesprekken voeren met het GAD om het rijgedrag van de chauffeurs maar ook de bedrijfsvoering nader te bezien. Door de komst van ondergrondse afvalcontainers in het centrum zal het aantal voertuigbewegingen van het GAD overigens drastisch verminderen.