Afbeelding
Foto: The Good Roll

Nu ook eerlijke zeep bij The Good Roll

Veilige en schone toiletten voor iedereen. Dat is de missie van The Good Roll, makers van honderd procent gerecycled toiletpapier. Met de helft van hun nettowinst bouwen ze toiletten in diverse landen in Afrika. Naast ‘good rolls’ heeft The Good Roll nu ook ‘good soap’: eerlijke zeep met een goed verhaal.


Wist je dat een derde van de wereldbevolking geen toegang heeft tot veilige en schone toiletten? En wist je dat er dagelijks 270.000 bomen worden gekapt voor de productie van toiletpapier? Voor Melle Schellekens zijn deze twee feiten zo schokkend dat hij samen met zijn vriend Sander de Klerk een paar jaar geleden The Good Roll opricht: een initiatief waarmee ze zowel het probleem met de sanitaire voorzieningen als het bomenkapprobleem willen aanpakken.

Na het plassen handen wassen

The Good Roll, gevestigd op de Flevolaan in Weesp, maakt 100 procent gerecycled toiletpapier. Voor de productie van deze wc-rollen wordt papier en karton gerecyled en worden dus geen bomen gekapt. Bovendien wordt er zuinig gebruikgemaakt van water en energie door gebruik te maken van windenergie en waterzuiveringsinstallaties. Het water wordt meerdere keren gebruikt en vervolgens gezuiverd teruggegeven aan de natuur.

Hele verantwoorde wc-rollen dus. En het wordt nog mooier, want die rollen worden vervolgens ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kan het nog beter? Ja. The Good Roll doneert de helft van de nettowinst aan sanitaire projecten in Afrika. De missie van het bedrijf is namelijk om te zorgen voor veilige en schone toiletten voor iedereen. En sinds kort heeft The Good Roll ook zeep in het assortiment. En zoals je van het Weesper bedrijf kunt verwachten, is dit eerlijke zeep met een goed verhaal.

Ghanese zeepwerkplaats

Melle Schellekens vertelt hoe hij op het idee is gekomen om ‘good soap’ te lanceren. “Voor The Good Roll Foundation kom ik vaak in West-Afrika om te helpen en toezicht te houden bij onze projecten. Zo was ik in Ghana, want we bouwen daar duurzame sanitaire voorzieningen voor onder andere scholen. Vlak buiten Accra liep ik langs een werkplaats waar zeep gemaakt werd. Een dame was daar Afrikaanse black soap aan het maken, dat is een bijzondere zeep op basis van houtskool."

"Ik raakte met deze vrouw in gesprek. Ze vertelde me trots dat er in haar zeepwerkplaats veel vrouwen werken. Deze vrouwen hebben allemaal moeite met het vinden en houden van een job. Vaak omdat ze gescheiden zijn en geen kinderopvang kunnen vinden of betalen. De zeepmaakster is toen een initiatief gestart: vrouwen passen op elkaars kinderen. Dus de ene vrouw werkt en de andere past op. En dit wisselen ze dan af. Zo kan elke vrouw werken en is de kinderopvang geregeld.”

Zeep van houtskool

Dit maatschappelijke verhaal spreekt Melle aan, maar hij is ook geïnteresseerd in het product dat de vrouwen maken: zeep. “De zeepmaakster vertelde dat de zeep die ze maken van honderd procent natuurlijke ingrediënten is gemaakt, waaronder houtskool, kokos en sheabutter. Alle zeep wordt handmatig geproduceerd. Ik heb haar toen gevraagd of ze zeep voor The Good Roll zou willen ontwikkelen. Een week later ging ik met de eerste testzeepjes terug naar Nederland.”

De Nederlandse testers waren direct enthousiast over de zeep. “We besloten al snel dat we dit aan de producten van The Good Roll wilden toevoegen.” De Ghanese zeepwerkplaats maakt tot dat moment alleen zeep voor lokale winkels en bedrijven. Dankzij de ontmoeting met Melle gaat hun zeep nu de landsgrenzen over.

“Wij nemen een groot volume zeep bij de zeepwerkplaats af. Dit geeft hun de mogelijkheid om te groeien: ze kunnen groter en dus voordeliger inkopen. De zeep die de zeepmaakster speciaal voor The Good Roll heeft samengesteld, is gemaakt van ingrediënten die ze eerst niet kon aanschaffen omdat haar markt simpelweg te klein was voor de aanschaf van deze relatief dure grondstoffen. Door het grotere volume kan dat nu wel. Ze hebben nu bijvoorbeeld ook zeepmallen kunnen aanschaffen om nog efficiënter te kunnen werken. 

The Good Roll verkoopt twee soorten Ghanese zeep: zwart-witte zeep met houtskool en sheabutter en geel-roze zeep met kokos, honing en aardbei. En net als bij het toiletpapier draagt ook de zeep bij aan de missie van het bedrijf, benadrukt Melle. “Vijftig procent van de nettowinst gaat naar het bouwen van sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden, daar draagt de zeep ook aan bij. Bovendien betalen we de Ghanese zeepmakers een goede prijs voor de zeep. We kijken daarbij niet naar het minimumloon, maar naar het leefloon. Dus wat hebben mensen nodig om van te leven. We zorgen dat het echt fair is.”

Het eerste fairtradetoiletpapier ter wereld

De zeep vormt samen met wc-papier, keukenrollen en tissues – allemaal ‘good’ – het assortiment van The Good Roll. Maar hier blijft het niet bij. Melle: “Onze allergrootste droom is om de eerste fairtradetoiletpapierproducent ter wereld te worden. Daarom zijn we nu bezig om een fabriek op te zetten in Ghana. In deze fabriek wordt toiletpapier gemaakt van bamboe. We zijn namelijk verliefd geworden op bamboe als grondstof van papier.”

De oprichter van The Good Roll legt uit dat bamboe goed groeit in Ghana. "Er heerst daar het juiste klimaat voor bamboe. Door een fabriek in Ghana te openen waar toiletpapier van bamboe wordt gemaakt, creëren we werkgelegenheid voor de lokale bevolking. Bovendien kunnen we de lokale bamboeboeren een prijs geven die fair is en in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Want fair trade betekent letterlijk eerlijke handel en dat is het doel van onze toiletpapierfabriek.”

Afbeelding