Afbeelding
Foto: Brian Elings

'Er zijn nog zat
onbenutte kansen'

Mike Borgers weet wat het is om een crisis mee te maken in de vliegbusiness. Hij werkte jarenlang met veel succes voor het bedrijf deSter Products dat zich richt op het ontwerpen van serviceconcepten voor aan boord van een vliegtuig. Daar ging hij weg, waarna hij vlak na de terroristische aanslagen op 9/11 voor zichzelf begon met Stellar Travel Supplies. Hoezo, slechte timing. Maar een optater zoals de huidige coronacrisis maakte hij niet eerder mee. En we zijn er volgens hem nog lang niet vanaf. “Deze crisis gaan we zeker nog drie jaar voelen, als het niet langer is”, zegt hij.

Sercvicetrolleys

En dat is voor hem geen goed nieuws, want Stellar Travel Supplies, dat sinds oktober vorig jaar in Weesp is gevestigd, leeft van vliegende mensen. Een rondleiding door het bedrijf maakt helder wat de corebusiness is. We zien tientallen servicetrolleys (de karretjes waar het cabinepersoneel mee werkt), allerlei bestek en eet- en drinkgerei (bijvoorbeeld de dienbladen die rotables worden genoemd als disposables, kussentjes (die worden hier zelfs geproduceerd) en mondmaskers, onder meer. Er blijkt zelfs een schap met handboeien te zijn. “Voor lastige passagiers en ik kan je verzekeren dat dat er steeds meer worden”, legt Borgers uit. Ook worden hier trolleys gerepareerd, want met de karretjes wordt nog weleens onzorgvuldig omgesprongen met als gevolg dat, bijvoorbeeld, wielen vastlopen.

Omzet gekelderd

Wat bij de rondleiding ook opvalt: er is geen medewerker in het bedrijf. En ja, dat komt door de gevolgen van corona. “Onze omzet is ineens met 90 procent gekelderd en de medewerkers die we nog hebben, werken thuis. Helaas moesten we snijden in tijdelijke contracten en ook op andere manieren moesten we de broekriem aanhalen. De financiële compensatieregelingen van de overheid zijn prima, maar zijn bij lange na niet genoeg om de verliezen te compenseren”, legt Borgers uit. Om er relativerend aan toe te voegen: “Onze omzetdaling ten opzichte van voor corona is nu nog maar 83 procent, dus we gaan weer vooruit.”

Beton

'Deze crisis gaan we zeker nog nog drie jaar voelen, als het niet langer is'

Borgers is een positief mens en ziet altijd kansen. Een goed voorbeeld is een uitdaging waar Air Belgium voor stond en waar hij een oplossing voor heeft bedacht. “Veel vliegtuigen worden nog maar voor een deel geladen, met als gevolg dat het vliegtuig in disbalans is waardoor de motoren extra hard moeten werken om het vliegtuig niet te laten duiken. Dat betekent dat er veel kerosine wordt verstookt en dat is de grootste kostenpost van een vliegtuig. Wij kregen de vraag of wij wilden meedenken over een manier om meer ballast aan boord te krijgen. De oplossing zochten wij in het zwaarder maken van de bakjes in de trolleys. Dat wilden we eerst met lood doen, maar lood is onbetaalbaar. Toen bedachten we dat beton ook zwaar is. Met die vraag zijn we naar Ria Hagen van Hagen Beton gestapt en samen hebben we een betonnen oplossing gevonden. Zaterdag worden de eerste trolleys in het vliegtuig gereden.”

Plastic wegwerpbestek

Hij vindt het zichtbaar leuk om dit soort oplossingen te bedenken. Zo zoekt hij ook naarstig naar het Ei van Columbus waar de vliegmaatschappijen momenteel ook mee zitten: vervanging van al het plastic wegwerpbestek. “Vijf jaar geleden was al bekend dat er vanwege het terugdringen van de plastic afvalberg vanaf 3 juli jongstleden geen wegwerpbestek meer mag worden gebruikt. Veel maatschappijen vonden vijf jaar ver weg en maakten zich er niet druk om, met als gevolg dat er nu nog steeds geen goede oplossing is.”

Houten lepeltje

Hij pakt wat bestek en koffiebekertjes en legt aan de hand daarvan uit waaraan wordt gedacht. “Overstappen van plastic op hout ligt voor de hand, maar een houten lepeltje dat in aanraking komt met water en dus ook koffie of thee trekt vanzelf weer recht. Nu is koffie niet zo erg, maar wat ga je doen met soep en noodles? Bovendien werden er op een gegeven moment lepeltjes gemaakt van berkhout en dat gaat bij aanraking met vocht splinteren. Dat is het dus ook niet en daarom is gezocht naar andere oplossingen. Zoals bamboe, want bamboe is van zichzelf rond en houdt zijn vorm beter. Maar bij bamboe kan, dat is nu eenmaal wat bamboe met zich meebrengt, formaldehyde en cyanide vrijkomen en dat wil je ook niet want dan is het wachten op de eerste claims van mensen met gezondheidsklachten. Wij stelden toen aan klanten bestek voor van palmblad, maar het argument daartegen is dat Nederlanders niet gaan eten van palmblad.”
Als laatste toont hij de meest recente vondst: “Dit bestek is gemaakt van papier en is een prototype, maar misschien is dat de oplossing. Hoe dan ook: degene die dit probleem weet te tackelen, is spekkoper.”

Andere markten

Borgers hoopt met die oplossing te komen, maar wacht daar niet op. Inmiddels denkt hij ook aan andere markten. “Er zijn allerlei hoge snelheidstreinverbindingen waarvan de verwachting is dat die voor een deel het vliegverkeer gaan overnemen, voor zover de afstand niet te groot is. Bovendien zijn er meerdere treinmaatschappijen die allemaal een klein deel doen. Het gevolg is dat die treinen voor slechts een klein deel zijn bezet. Nu zijn er ideeën om die lijnen aan elkaar te knopen en dat zou kunnen betekenen dat het gaat lopen. Onder andere daar zetten we op in.”

Papieren lakens

Verder kreeg hij een gouden tip van een adviseur. "Die vertelde dat ik eens goed mijn oor te luisteren moet leggen bij mijn leveranciers, want je weet vaak niet wat die allemaal nog meer doen. Nu blijkt een leverancier met wie ik al jaren samenwerk ook wegwerplakens te maken en daar zie ik kansen. Want weet je dat er elk jaar in Nederland 1,4 miljoen lakens in onder andere ambulances na één keer gebruikt te zijn, moeten worden gereinigd? Zou het niet handig zijn als je daarvoor een laken hebt dat je na gebruik kunt weggooien en dat uiteraard niet milieubelastend is? Ik ben inmiddels in gesprek met meerdere ziekenhuizen en ambulancevervoerder Gebr. De Vries.”
Alles bij elkaar geldt dat het zware tijden zijn, zeker, maar de creatieve geest Borgers is ervan overtuigd dat Stellar Travel Supplies niet zal crashen. "Daarvoor is dit bedrijf mij te lief en zijn er nog veel te veel mogelijkheden.”

Afbeelding