Afbeelding
Foto: André Verheul

Vrachtwagens langer dan 10 meter worden uit centrum geweerd

Vrachtverkeer langer dan 10 meter gaat worden geweerd uit de binnenstad. Het gaat om het gebied tussen de Prinses Irenelaan, C.J. van Houtenlaan, Hugo de Grootlaan, J.A. Fijnvandraatlaan, ‘s-Gravelandseweg, Stationsweg, Herensingel, Plataanlaan, en Casparuslaan.

De overweging om de vrachtwagens te weren is volgens het college genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. In 2017 vond de gemeenteraad al dat er oplossingen moesten komen voor de overlast van zwaar verkeer in het centrum van Weesp. Bewoners gaven toen al een tijd aan dat zij overlast ondervonden van verkeer in het centrum, onder andere door scheuren in de gevels, stuk gereden stoepen, huizen die schudden op de fundering, lawaai en onveilige verkeerssituaties. Vervolgens werd door de gemeente in 2019 gestart met een onderzoek. Uit dat onderzoek bleek dat de bevoorrading van winkels de gehele dag door plaatsvindt. De helft van de winkels wordt bevoorraad met een bestelbus en 42% met een vrachtwagen, waarvan meer dan de helft tussen de 5 en 10 meter is. Ook bleek dat er amper gebruik wordt gemaakt van laad-en-losplekken.

Eerste maatregel

Een pilot met lengtebeperking is nu de eerste maatregel die van kracht gaat. Oorspronkelijk zou die pilot in mei 2021 ingaan, maar in september zal de lengtebeperking nu daadwerkelijk ingevoerd worden. De pilot duurt een half jaar. De hoop van de gemeente is dat de lengtebeperking voldoende verlichting van de overlast biedt. Zo niet, dan zijn er aanvullende of andere oplossingen mogelijk, zoals een tonnageverbod of een overslaglocatie. Die maatregelen zijn echter ingewikkelder en kostbaarder dan de lengtebeperking. Voor een tonnageverbod moet er bijvoorbeeld een weegbrug aanwezig zijn, en die is er niet in Weesp.
Bewoners zetten overigens vraagtekens bij de lengtebeperking. Hoewel de zware vrachtwagens wel voor overlast zorgen, vormen zij slechts een klein percentage van het totale vrachtverkeer. Juist de kleine vrachtwagens zorgen voor de grootste problemen, vertellen de bewoners.