Wethouder Heijstee bracht regelmatig een bedrijfsbezoek, zoals hier aan Smit & Zoon.
Wethouder Heijstee bracht regelmatig een bedrijfsbezoek, zoals hier aan Smit & Zoon. Foto: Sjoerd Stoop

Wethouder Heijstee wordt burgemeester Kaag en Braassem

Wethouder drs. Astrid Heijstee-Bolt is vanaf 3 november de nieuwe burgemeester van de gemeente Kaag en Braassem in Zuid-Holland. Hiermee raakt de ondernemerswereld in Weesp haar aanspreekpunt kwijt, want Heijstee had jarenlang Economische Zaken in haar takenpakket. Hoe haar opvolging wordt geregeld, is nog niet bekend.

Dit is in korte tijd de derde aderlating van het dagelijks bestuur in Weesp dat in 2018 aantrad. Eerder dit jaar stapte Maarten Miner op uit onvrede met het beleid van zijn partij GroenLinks over de windmolens en wethouder Léon de Lange (D66) werd onlangs aangesteld als burgemeester van Landsmeer. Alleen John Vos, net als Heijstee-Bolt ook van de WSP, zit er nog vanaf het begin. 

Toekomstvisie Bedrijventerreinen

Het is waarschijnlijk dat Heijstee nog wel een van de laatste belangrijke klussen op het gebied van Economische Zaken kan afronden, te weten de vaststelling van de Toekomstvisie Bedrijventerreinen. Wanneer dit aan bod komt is nog niet bekend, maar dit zal voor de jaarwisseling gepiept moeten zijn. Bij dit dossier hebben ondernemers en ondernemersvereniging IVW mogen meepraten (cocreatie wordt dat genoemd) en input geleverd. Wat dit allemaal gaat opleveren is nog niet helder, maar de wensen van de ondernemers liggen duidelijk op tafel.

Transformeren

Belangrijke wensen zijn dat het afgelopen moet zijn met het transformeren van kantoren en bedrijfsgebouwen, dat de relatie ondernemers-gemeente (of in de toekomst de Bestuurscommissie) beter moet en er is de wens om bij de A1 in de elleboog van de nieuwe ontsluitingsweg rekening te houden met bedrijven. Dat laatste is een heet hangijzer, want daarvan heeft Heijstee gezegd dat ze eerst wil kijken of er mogelijkheden zijn binnen de bestaande bedrijventerreinen. Pas als dat geen soelaas biedt, komt de plek langs de A1 in zicht. De bereikbaarheid van de bedrijventerreinen is een ander pijnpunt, zowel met het openbaar als met eigen vervoer.