Afbeelding
Foto: Brian Elings

Unieke beleving in een XL-limousine

Mustafa el Otmani moet even de motor starten om te laten zien wat de roze stretched limousine van het merk Lincoln allemaal aan boord heeft. Dan gaan de lampjes aan, en dat is niet alleen normale binnenverlichting: op de wand verschijnen tientallen gekleurde lichtjes die doen lijken alsof dit een discotheek is. En dat is precies de bedoeling, want iedereen die een langgerekte limousine huurt gaat voor de beleving, heeft Mustafa daarvoor uitgelegd.

Roze of wit

Wat die beleving betreft, komen de klanten hier helemaal aan hun trekken, want in de garage staan louter lange limo's van de merken Hummer, Lincoln, Chrysler en Porsche. Ze zijn opvallend roze of helder wit gespoten ("Dat straalt iets feestelijks uit", zegt Mustafa), hebben natuurlijk allemaal een koelkast en een dijk van een geluidsinstallatie aan boord en de passagiers zitten in comfortabel meubilair en niet zoals in een normale auto achter elkaar, maar langs de wanden. 

Stretched

Lang zijn ze dus allemaal, de limousines die bij Mustafa in de garage staan. 'Stretched' heet dat dus. En als je 'superstretched' wilt, dan wordt het 'mega' genoemd. In de 'normale' limo's kunnen maximaal acht personen, maar in een mega-Hummer kan zelfs het dubbele aantal.

Drive-in

'Als je met een chagrijnig gezicht mensen gaat vervoeren die een beleving willen, schiet dat natuurlijk niet op'

Drank aan boord in een ruime koelkast zit bij de prijs inbegrepen en, zo vertelt Mustafa, er zijn verder niet heel veel vaak vreemde wensen. "Bijvoorbeeld eten aan boord, die vraag krijg ik zelden tot nooit. Ik kan dat regelen, maar mensen kunnen dat ook zelf meenemen. En als een groep dat wil, gaan we ook met de limo door de drive-in bij McDonald's. Dat kan niet bij allemaal omdat je de draai niet kunt maken, maar bij bijvoorbeeld de McDonald's bij de Ikea in Amsterdam-Zuidoost is dat geen probleem."

10 jaar geleden

Mustafa, opgegroeid in Weesp maar tegenwoordig elders woonachtig, startte zo'n 10 jaar geleden met het bedrijf. Althans, officieel. "Daarvoor deed ik dit al, maar meer in het weekend. Ik werkte toen voor Xerox waar ik een prima en leuke functie had, maar mijn hart ligt bij ondernemen. Ondernemen doe ik al sinds mijn achttiende. Ik ben hier op gekomen door mijn zwager. Die is fotograaf bij onder andere buitenlandse bruiloften en tipte mij dat er behoefte is aan verhuur van limousines. In die periode was vooral bij Marokkaanse huwelijken de trend om een limousine te willen. Het was zijn idee, ere wie ere toekomt, maar ik ben het gaan uitvoeren. Ik ben toen gaan uitzoeken wat er al was, en dat bleek niet veel te zijn. Vervolgens ben ik op Marktplaats op zoek gegaan naar een limousine en zo is het gaan rollen. Nee, de eerste was geen Hummer. Wel een lange, maar een Hummer is het summum en daar moet je langzaam naartoe werken, bij wijze van kroon op het werk. Nee, de eerste limo die ik kocht, heb ik niet meer."

Klantenkring

In het begin werd er inderdaad voor vooral buitenlandse bruiloften bij hem aangeklopt, maar gaandeweg is zijn klantenkring enorm uitgebreid. "Nog steeds bruiloften, maar nu ook vrijgezellenfeesten, uitreikingen van diploma's, gala's, partyvervoer, noem maar op. En ik word ook regelmatig gevraagd om mee te werken aan een tv-programma. De Limo serenade van The Voice Kids is een recent voorbeeld en we rijden al een jaar of vijf gereden voor het kinderprogramma Ernst en Bobbie. Die gingen er scholen mee af. Helaas hield dat voor onbepaalde tijd op door corona. Voor die tv-programma's komen er ook altijd speciale stickers op de auto. En we rijden voor Stichting Kanjer Wens, dat zich inzet om de wensen van zieke kinderen in vervulling te laten gaan. We hebben ze geholpen bij de start. Nu hebben ze een eigen limo, maar bij nood springen we bij."

Grootste

Er zijn meer aanbieders, maar Mustafa is volgens eigen zeggen verreweg de grootste in Nederland. Hij legt uit: "Het is een aparte wereld. Een wereld van gunnen en, heel belangrijk, je moet een netwerk opbouwen en dat heb ik inmiddels wel. Of het voor de tv-wereld uitmaakt dat ik vlak bij Hilversum zit? Nee, dat maakt geen verschil. Als iemand voor een programma een limousine nodig heeft dan maakt het niet of dat bedrijf hier zit of in Tilburg. En die tv-bedrijven kunnen hier wel allemaal zitten, maar de opnames zijn door heel Nederland, dus dat maakt ook niet uit."

Personenvervoer

Niet iedereen met een B-rijbewijs mag zomaar een limousine besturen. Of dat mag wel, maar niet met personen. Gebeurt dat laatste, en dat is natuurlijk de bedoeling, dan vallen de auto's onder de Wet personenvervoer (alleen niet bij 'trouw en rouw') en dat betekent dat er eisen worden gesteld aan de chauffeurs, die allemaal als zzp'er voor Mustafa werken. Voor de mega-Hummer volstaat zelfs een normaal B-rijbewijs niet, want daar heb je een vrachtwagenrijbewijs voor nodig. "Of het moeilijk is om mee te rijden? Nee hoor, dan went snel. Maar het is wel zo: óf je hebt het meteen door óf je leert het nooit, want hoe dan ook moet je rekening houden met de lengte."

Glimlach

Los van de 'harde eisen', om ze zomaar even te noemen, stelt hij zelf ook andere eisen aan de chauffeurs. "Je moet dit wel kunnen. Als je met een chagrijnig gezicht mensen gaat vervoeren die een beleving willen, dan schiet dat natuurlijk niet op. Een glimlach is belangrijk en je moet servicegericht zijn." 

In de avonduren

Hij beschikt nu over een goede groep mensen en dat is getalsmatig ook nodig. "Limousines worden doorgaans niet verhuurd op woensdagochtend, maar allemaal in de avonduren en het weekend. Neem bijvoorbeeld die gala's van kinderen die geslaagd zijn. Die zijn allemaal op dezelfde dag en allemaal om zes uur 's avonds."

XL-Limousine

Voor het gesprek hebben we Mustafa gevonden via XL-Limousine, maar in Weesp zijn meerdere bedrijfjes die limo's verhuren. Een overspannen markt? Geenszins, want alle lijntjes lopen naar Mustafa. "Dat is een kwestie van marketing, dan hebben de klanten wat te kiezen, snap je?" 

Onderhoud

Voor het onderhoud van de wagens is hij terechtgekomen bij een dealer buiten Weesp. "Ik zou niet weten welk garagebedrijf dat in Weesp zou kunnen? Waar ik nu zit hebben ze verstand van zaken en weten ze wat ik wil. Voor mij is superbelangrijk dat ik geen gezeur onderweg heb. Een limo moet rijden en niet langs de kant van de weg staan met pech. Dat kan een keer gebeuren natuurlijk, maar ik sluit het toeval liefst zo veel mogelijk uit."  

Corona

Mustafa lacht weer eens vrolijk, maar de afgelopen ongeveer anderhalf jaar was die lach er niet altijd. Op 15 maart vorig jaar namelijk viel van de ene op de andere dag door corona het bedrijf stil. "Ik heb meteen alles offline gehaald, omdat ik wel inzag dat ik voor onbepaalde tijd geen limousine meer zou verhuren. En zolang de wagens online blijven staan, moet ik de verzekeringspremie blijven betalen en ik kan je verzekeren: die zijn fors."
Maar inmiddels gaat het weer allemaal de goede kant op. "Na al die corona-ellende willen mensen weer genieten en daar hoort een limousine natuurlijk prachtig bij."



Afbeelding
Afbeelding