Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Maatschappelijk verantwoord bedrijfsuitje:
vrijwilligerswerk is het nieuwe paintballen

Er is op zich niks mis met een middagje midgetgolfen of een avondje steengrillen als bedrijfsuitje of teambuilding. Maar voor werkgevers die meer aan maatschappelijke betrokkenheid willen doen, komt Versa met een mooi alternatief: vrijwilligerswerk in de baas zijn tijd. 

Met alleen het leveren van kwaliteit kom je als ondernemer/bedrijf niet meer weg. Duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid worden steeds belangrijker. Dat laatste kan op gevestigde manieren, denk aan sponsoring van de voetbalclub, maar er is ook een nieuwe trend: mankracht beschikbaar stellen in plaats van een zak geld op tafel leggen. 

De Vrijwilligerscentrale van Versa Welzijn springt daar op in met een nieuw project: Vice Versa. Vice Versa stelt medewerkers van bedrijven in de regio in de gelegenheid iets extra’s voor de maatschappij te betekenen door onder werktijd vrijwilligerswerk te doen. Medewerkers kunnen zich, eenmalig of terugkerend, inzetten bij een maatschappelijke organisatie namens het bedrijf waar zij werkzaam zijn.

Bedrijfsvrijwilligers

Het is mogelijk om als bedrijf, team of collega's vrijwilligerswerk te gaan doen via Versa Vrijwilligerscentrale, vertelt Suzanne Wierenga Coördinator Versa Vrijwilligerscentrale. "Veel maatschappelijke organisaties komen menskracht, expertise en middelen tekort om elke dag de wereld te verbeteren, terwijl er genoeg mensen zijn die met liefde een bijdrage zouden willen leveren. Ik en mijn collega's van de Versa Vrijwilligerscentrale kennen vrijwel elke maatschappelijk organisatie in de omgeving. Wij werven namelijk doorlopend nieuwe vrijwilligers voor hen. We zien het dan ook als een uitdaging om een nieuwe doelgroep vrijwilligers te bereiken: de bedrijfsvrijwilligers.” 

Eenmalig of terugkerend

Vrijwilligerswerk onder werktijd, ook wel bekend als ‘corporate volunteering', houdt exact dat in wat het zegt; Medewerkers zetten zich, eenmalig of terugkerend, in bij een maatschappelijke organisatie namens het bedrijf waar zij werkzaam zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met je collega's je handen uit de mouwen steken door aan de slag te gaan in de tuin van een ziekenhuis, bij een kinderboerderij, speeltuin of museum. Dit gaat dan vaak om klussen als snoeien, nieuwe struiken aanplanten, een hek repareren of een bankje schilderen. Misschien ga je liever als team een dagje op stap en neem je bewoners van een zorgcentrum of mensen met een verstandelijke beperking mee? Breng een bezoek aan een dierentuin of museum, maak een stadswandeling en ga daarna gezellig iets drinken met elkaar op een terrasje.

Philadelphia

Als je met medewerkers of collega’s in Weesp vrijwilligerswerk wilt doen kun je onder meer terecht bij Philadelphia, locatie Achtergracht (foto). “De bewoners zouden graag met medewerkers van een bedrijf iets gezelligs gaan doen”, zegt Simone Hogenhout van Philadelphia. “Iets koken, bakken of een high tea maken en gezellig samen opeten zouden ze hartstikke leuk vinden. Ook varen over de Vecht staat hoog op hun verlanglijstje. Dingen die zo normaal zijn voor een ander zijn voor onze bewoners echt heel bijzonder.” 

Kleding sorteren

Ook Sjanet Arens (Vivium, Hogewey) en Elina Rijstenbil (Vivium, Oversingel) kunnen niet wachten tot een bedrijf bij hen op de stoep staat. “Wat onze bewoners graag zouden willen? Gezellig naar de markt, lekker een kopje koffie drinken of de nieuwe Van Houten tentoonstelling in museum Weesp bezoeken. Met zoiets kleins doe je onze bewoners een enorm plezier.” Steek je liever met je collega’s de handen uit de mouwen? Dan kun je bij Clothing4U of de HRIF terecht. Hier wordt kleding gesorteerd en ingepakt voor mensen in nood. Ook bij de voedselbank, het Muiderslot en Forteiland Pampus zijn bedrijven van harte welkom.

Wil je met je bedrijf, medewerkers of collega’s aan de slag? Neem dan contact op met Suzanne Wierenga, coördinator Vrijwilligerscentrale via swierenga@vcweesp.nl of 06 - 82 60 59 87

Afbeelding