Afbeelding
Foto:

Chemische 'landmark'
bestaat bijna een eeuw

Vanuit de lucht lijkt er niet heel veel veranderd op het gigantische terrein waar nu farmaceut Abbott is gevestigd. Maar door de jaren heen zijn veel gebouwen gesloopt, is ook veel nieuwbouw gepleegd en Abbott is nog lang niet klaar in Weesp: er zijn plannen voor nieuwbouw en dat worden hoge gebouwen. Naar verluidt zijn er plannen voor de bouw van twee gebouwen die hoger gaan worden dan het datacentrum dat aan de Verlengde Rijnkade komt.

Hoe dan ook is het bedrijf dat je als eerste tegenkomt als je Weesp vanaf de Provincialeweg binnenrijdt al bijna een eeuw een landmark. Abbott heet het bedrijf nu, daarvoor heette het Solvay-Duphar en daar weer voor Philips-Duphar. De oprichting van Philips-Duphar is terug te voeren op een uitvinding van dr. A. van Wijk en dr. E.H. Reerink, die onderzoek deden naar de hoogtezon. Zij onderzochten het mechanisme waardoor bestraling met ultraviolet licht de ziekte rachitis kon genezen. In 1927 waren zij in staat om een zuiver vitamine D-preparaat te vervaardigen door bestraling van de provitamine ergosterol. 

Van Houten

Samenwerking met de chocoladefabriek van Van Houten te Weesp leidde tot een concept waarbij de vitamine aan chocoladepastilles werd toegevoegd. Dit verving het, minder smakelijke, levertraan. In 1930 startte hiertoe, in een voormalig magazijn van Van Houten, een fabriek in Weesp onder de naam: Philips-Van Houten. De pastilles werden onder de merknaam Dohyfral verkocht. In 1936 trok Van Houten zich terug en kwam Philips-Van Houten geheel in handen van Philips. In 1959 werd de naam van de hoofdindustriegroep veranderd in Philips-Duphar N.V. (Duphar is de afkorting van Dutch Pharmaceuticals). Als zodanig groeide het door en werden er ook nieuwe geneesmiddelen aan het assortiment toegevoegd, waaronder veterinaire vaccins, die soms met behulp van enorme hoeveelheden eieren werden vervaardigd.
Het Belgische bedrijf Solvay, dat behalve in bulkchemie ook in de farmaceutica actief wilde worden, nam Philips-Duphar in juli 1980 over en toen ging het bedrijf verder onder de naam Solvay-Duphar. Na nog een aantal overnames gaf het management van Solvay in 2009 aan af te willen van de medicijntak, waarna het Amerikaanse Abbott Laboratories het bedrijf overnam.

Gevolgen

De laatste overname liep wat betreft Weesp niet vlotjes. Toen in 2009 bekend werd dat Solvay Pharmaceuticals de farmacietak wil verkopen aan een Amerikaans concern, hield menigeen zijn hart vast. Wat zouden de gevolgen zijn voor de (Weesper) werknemers van het bedrijf?

Officieel rond

In februari 2010 werden de papieren getekend en was de overname van Solvay door het Amerikaanse Abbott officieel rond. Enkele maanden later maakte Abbott bekend dat het overwoog om een groot deel van de activiteiten in Weesp door te verkopen, waaronder de vaccinproductie. Weer twee maanden later werd naar buiten gebracht dat het concern van de verkoop afzag. Het personeel haalde opgelucht adem, maar die opluchting duurde niet lang.

Reorganisatie

In september kondigde Abbott een grootscheepse reorganisatie aan. Er werden in Weesp 510 banen geschrapt, ongeveer de helft van alle arbeidsplaatsen. Alle onderzoekslaboratoria gingen dicht. Vakcentrale CNV noemde het schrappen van 510 banen bij Abbott in Weesp het zwartste scenario denkbaar. De directie stelde samen met de vakbonden een sociaal plan op, waarmee het personeel akkoord ging. Werknemers kregen forse vergoedingen als zij vrijwillig vertrokken. Ook de tekorten van het pensioenfonds werden door Abbott aangevuld.

Onrust

Medio 2011 werkten er nog maar zo'n 400 mensen bij Abbott Weesp. De situatie was onrustig. Onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen spaak: "Sinds Solvay in handen is van het Amerikaanse Abbott waait er binnen de poorten een hele andere wind", zo lieten werknemers in die tijd weten. Natuurlijk was er ook angst dat het bedrijf verder zou afslanken en misschien zelfs helemaal zou verdwijnen, maar tot op de dag van vandaag is dat niet het geval. In totaal werken er bij Abbott in Nederland rond de 1.800 mensen.

Afbeelding
Afbeelding
Protest bij de poort van Abbott.