Afbeelding
Foto:

Wetswijziging oproepkrachten

Sinds 1 januari 2020 moet je een bij jou werkzame oproepkracht een aanbod voor een vaste arbeidsomvang doen als deze langer dan 12 maanden in dienst is. Omdat er een paar hiaten in de regeling zaten, is de wet per 1 juli 2021 aangepast.

Wat houdt de regel ‘vaste arbeidsomvang’ in?

De wet bepaalt dat je verplicht bent om de oproepkracht een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen, steeds als de oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd. Accepteert de oproepkracht dit aanbod, dan is voortaan sprake van een arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang. Accepteert hij of zij  het aanbod niet, dan blijft de oproepovereenkomst bestaan.

Waarom wordt de wet gewijzigd?

In de wet was niets geregeld over de ingangsdatum van het aanbod, met als gevolg dat soms een aanbod werd gedaan ver in de toekomst gelegen. Daarnaast was niet geregeld wat de situatie is als de oproepkracht niet binnen redelijke termijn reageerde op het aanbod.  

Wat wordt er veranderd?

- Uiterlijk in de dertiende maand dien je een aanbod aan de oproepkracht voor een vaste arbeidsomvang te doen;

- er geldt een uiterste datum waarop de vaste arbeidsomvang na acceptatie ingaat, namelijk de 1e dag van de 15e maand van het dienstverband. Tip: neem deze datum in het aanbod op;

- er geldt een uiterste acceptatiedatum van het aanbod van één maand. Als de oproepkracht het aanbod niet binnen de gestelde termijn van een maand accepteert (of afwijst), dan is hij te laat. Het aanbod vervalt daarmee en kan niet meer aanvaard worden. Dat betekent dus dat de oproepovereenkomst gewoon doorloopt. Als de oproepovereenkomst 24 maanden heeft geduurd, dien je opnieuw een aanbod aan de oproepkracht te doen.

Wat als je geen aanbod aan de oproepkracht doet?

Als je geen aanbod aan de oproepkracht doet dan heeft de oproepkracht vanaf de eerste dag van de vijftiende maand recht op het loon behorende bij het vaste aantal uren dat je had moeten aanbieden. Als de oproepkracht naar de rechter stapt, zal die hem vermoedelijk gelijk geven. Er is vaak weinig tegenin te brengen.