Het Plofhuis nieuwe stijl.
Het Plofhuis nieuwe stijl. Foto: Fort Evenementen

Fort Evenementen schakelt door

Er zijn niet veel bedrijven in Weesp waar het team creatiever is dan bij Fort Evenementen. Hoe dit bedrijf zich door de coronacrisis heen heeft geslagen, is bewonderenswaardig en dat is puur te danken aan de inventieve breinen die achter het bedrijf zitten. En nu hebben ze weer wat nieuws: de website puzzeluitje.nl waar je puzzeltochten en gezelschapsspellen kunt downloaden. Patricia Nederbragt-Lammers legt het allemaal uit.

Uniek is de wens niet. Sterker, iedereen wenst het. Maar dat laat onverlet dat Patricia Nederbragt-Lammers en Robert-Jan Nederbragt oprecht hopen dat ze de zwartste bladzijde in hun 8-jarige bestaansgeschiedenis hebben omgeslagen. En dan ook helemaal omgeslagen, dus niet zoals nu de verplichting geldt gasten te vragen hun coronapas te tonen. Want geloof het of niet: zelfs dat kost weer klanten. “We zijn blij dat we weer makkelijker mensen kunnen ontvangen, zeker, maar het is gematigd blij. Er zijn nu namelijk ondernemers die het er niet mee eens zijn dat gasten moeten worden gecontroleerd en die haken af. Het is jammer, maar wij moeten ons nu eenmaal aan de wet houden, want anders kunnen we de tent sluiten. We zijn pas echt blij als we weer een samenleving hebben zonder restricties en coronachecks”, licht Patricia toe.

Zegeningen

Maar goed, dat gezegd hebbende: ze zijn hier heel erg van het halfvolle glas in plaats van het halflege en dus tellen ze hun zegeningen. En die zijn dat er inmiddels wel van alles mogelijk is en daarvoor zijn er weer allerlei nieuwe parels aan de mooie ketting geregen. Zoals Fort Trivial, dat al jaren een hit is. Fort Trivial is een uitdagend teambuildingsprogramma waarvoor handigheid, samenwerking en een beetje geluk nodig zijn om als winnaar gekroond te worden.

Fort Gamble

Fort Trivial heeft in de basis als thema de Hollandse Waterlinies, maar omdat Fort Evenementen nu eenmaal  Fort Uitermeer als thuisbasis heeft, is er nu ook een Weesper variant die Fort Gamble is gedoopt. Patricia: “Fort Trivial en Fort Gamble zijn een door ons ontwikkeld spelprogramma dat is gebaseerd op het gezelschapsspel Triviant. In zes rondes plus een finale gaan teams opdrachten doen om zo veel mogelijk trivianten te scoren. Fort Gamble richt zich op de historie van Fort Uitermeer, met als uitgangspunt dat de soldaten die op het fort waren zich verveelden en gingen gokken. En gokken in combinatie met uit te voeren opdrachten is het idee achter Fort Gamble. Het is leuk, gezellig, onderhoudend en je steekt er ook nog wat over Fort Uitermeer van op. Hoe leuk wil je het hebben.”

Autopuzzeltocht

Fort Evenementen heeft zich door de coronacrisis heen geslagen door met name een autopuzzelrit te ontwikkelen onder de naam Autopuzzeltocht.nl, plus alle afgeleiden die volgden. Dit fenomeen is exact een jaar geleden bedacht en ontwikkeld en een heel ruwe schatting van Patricia is dat de afgelopen anderhalf jaar tienduizenden mensen eraan hebben deelgenomen. “Op een gegeven moment was de situatie zo dat je thuis moest blijven of hooguit nog iets met het gezin kon doen in de auto en daar zijn we met de autopuzzeltocht op in gesprongen”, aldus Patricia.

Puzzeluitje.nl

Ze koesteren dit succes en hebben dit fenomeen doorontwikkeld met de website – beter is eigenlijk webshop - Puzzeluitje.nl. “Op Puzzeluitje.nl vind je allerlei autopuzzeltochten, maar ook fiets- en wandeltochten alsook spellen om op het bedrijf of thuis te spelen. Er zit bijvoorbeeld ook een moordspel bij. En er staat een variatie op Fort Gamble op. Kortom, iedereen die een leuke bezigheid zoekt voor een groep, zoals een bedrijfsevent maar net zo goed een verjaardag, kan hier een leuke activiteit downloaden en direct spelen.”
Voor Patricia staat vast dat dit ook weer een knaller wordt. Bovendien heeft een webshop als voordeel dat je bij eventuele nieuwe crises van welke aard dan ook niet meer afhankelijk bent van activiteiten op het fort. “We hebben een grote klap gehad en de autopuzzeltocht is onze redding geweest en daarvan hebben we geleerd, met deze webshop als resultaat.”

Bakens verzet

Ook op een ander front heeft Fort Evenementen de bakens verzet. Er was tijdens de corona-ellende bijvoorbeeld tijd om Plofhuis 3 onder handen te nemen. Plofhuis 3 (een van de zeven plofhuisjes die nog op Fort Uitermeer te vinden zijn) is de thuishaven van Fort Evenementen en dient tevens als vergaderlocatie voor bedrijven en, tot voor kort, (kinder)verjaardagen en andere particuliere feestjes. Inderdaad tot voor kort, want de Nederbragts zijn een andere weg ingeslagen.

Rendement

“Het Plofhuis hebben we verder kunnen renoveren en daarbij hebben we goed gekeken wat nu wel en wat geen rendement brengt. Daarbij constateerden we dat kinderpartijtjes en dergelijke in feite niets opbrengen, onder andere omdat we hier op een dure locatie zitten die behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Daarom zijn we daarmee gestopt en bieden we het gerenoveerde Plofhuis alleen nog aan voor vergaderingen, events en dergelijke in de zakelijke markt.”

Kerstborrel

Ook de kerst werpt zijn schaduw alweer vooruit. In het pre-coronatijdperk organiseerde Fort Evenementen een over-de-top-kerstarrangement, maar dat gaat er dit jaar niet van komen. “We zijn vergevorderd met een andersoortige activiteit, een aangeklede kerstborrel, maar we hebben overlegd met Stichting Uit en Meer (dat beheert Fort Uitermeer-red.) en daar is besloten dat we het niet meer zo gaan doen als in 2019. Maar als we die kerstborrel kunnen aanbieden, dan wordt dat natuurlijk wel weer uitbundig. Want zo zijn wij nu eenmaal.”