Afbeelding
Foto: André Verheul

IVW: 'Functiemenging Hogeweijselaan
is ongewenst'

De gemeenteraad heeft tijdens de beraadslaging over de Omgevingsvisie Weesp 2050 (zie elders in dit magazine) vastgelegd dat op de Hogeweyselaan functiemenging mag plaatsvinden. Woningen en een supermarkt mogen niet, maar andere functies dan bedrijven zijn prima.

De IVW heeft bij monde van vicevoorzitter Ria Hagen de gemeenteraad laten weten dat ondernemers daar niet op zitten te wachten. "Deze laan maakt deel uit van de ‘zwaarverkeerroute’ over het bedrijventerrein en is absoluut geen veilig terrein voor particulieren. Daarnaast zijn alle percelen aan de Hogeweyselaan nagenoeg maximaal bebouwd, in eigendom, en zijn er niet voldoende parkeervoorzieningen voor een dergelijke invulling. Ook openbaar vervoer ontbreekt", liet zij onder meer weten.

Alternatieve route

Weliswaar is er gerept over een alternatieve route via de Bloemendalerweg en de Pampuslaan, maar dat is geen goed alternatief. "De wegen zijn daar over de hele linie smaller en er wordt volop gerangeerd, geladen en gelost. Aan de Hogeweyselaan gebeurt dit bijvoorbeeld via de achtergelegen servicewegen. Dan wordt er ook nog een extra verkeersstroom van particulieren verwacht vanaf de nieuwe rondweg richting het centrum. Moet deze stroom daadwerkelijk allemaal met extra bochten óók nog over het industrieterrein komen te verlopen?", vroeg Hagen de raadsleden. Plus: "Hoe professioneel en werkbaar blijven onze bedrijfslocaties als bakfietsende mama’s voortdurend naast je voordeur parkeren of de hele wachtkamer van een praktijk de auto op de voorliggende parkeerstrook plaatst?"

Voor de IVW is het dan ook helder: "Wij zien kansen voor deze voorzieningen, dáár waar deze horen. Dicht bij de doelgroep, te weten ín de plinten van de nieuw te ontwikkelen woningbouwprojecten aan de Amstellandlaan en het Van Houten Industriepark. Wij vragen daarom om de expliciete afbakening van de tot dusver benoemde transformatielocaties. Functiemenging op de Hogeweyselaan hoort daar niet aanvullend bij en is ongewenst!"