Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Economisch vitaal en ondernemend

De afgelopen periode hebben ondernemers via onder andere de ondernemersorganisatie IVW mogen meepraten over de toekomst van het bedrijfsleven in Weesp. Dat moet leiden tot een Toekomstvisie Bedrijventerreinen, dat nog niet is gepresenteerd. Maar aangezien het hoofdstuk ‘Economisch vitaal en ondernemen’ over datzelfde bedrijfsleven gaat, is de verwachting dat het leeuwendeel van wat in die toekomstvisie komt al is verwerkt in de Omgevingsvisie Weesp 2050. Want de Omgevingsvisie is verreweg de belangrijkste visie die Weesp deze weken levert. In feite is het een verzameling van al die andere visies. Niet voor niets noemde raadslid Christian Pfeiffer het ‘de goudstukken in de kluis van Weesp'.

Ondernemend stadje

Weesp is een ondernemend stadje, zoveel is wel zeker. Er zijn ruim 9.000 arbeidsplaatsen, waarvan 32 procent is verspreid over heel Weesp (zelfstandigen, winkeliers en noem maar op), 30 procent werkt op Bedrijventerrein Noord, 12 procent op Van Houten Industriepark, 7 procent rond het station en 6 procent aan de Nijverheidslaan. Rond 2040 zal de beroepsbevolking stijgen naar ruim 13.000 personen. Lang niet iedereen van hen zal gaan werken in Weesp, maar een groei met tussen 1.200 en 2.400 mensen is wel nodig, zo hebben de cijferaars van de Omgevingsvisie berekend.

Evenwichtige verhouding

Tijdens de beraadslaging in de raad is hier nog wel iets over te doen geweest, met als uiteindelijk resultaat een aangenomen wijzigingsvoorstel (amendement). De huidige verhouding in Weesp tussen het aantal banen – werkzame beroepsbevolking is 0,9 en is een evenwichtige verhouding tussen werkgelegenheid en inwonertal Deze ratio blijft uitgangspunt van beleid, is geen doel op zich, maar is een manier om resultaten van beleid tegen het licht te houden. Het doel is wel om een goede verhouding te houden tussen het aantal banen en de beroepsbevolking.

Stappenplan

Op de Hogeweyselaan is functiemenging gewenst, maar een supermarkt en woningen zijn ongewenst

Hoe dan ook moeten er nieuwe bedrijven op nieuwe locaties bij en daarvoor heeft Weesp een stappenplan bedacht. Met name van het stationsgebied wordt veel verwacht. “De belangrijkste mogelijkheid om arbeidsplaatsen te creëren zien wij in het verder ontwikkelen van het stationsgebied van Weesp met meer woningen en meer bedrijvenlocaties. Dat zijn voornamelijk kantoren of dienstverleners en geen maakindustrie”, staat in de Omgevingsvisie. Hoe dit gebied er precies zal uitzien, is nog niet bekend. Er wordt momenteel gewerkt aan een visie voor dit gebied.

Intensivering

Ten tweede streeft Weesp naar intensivering van het gebruik van de huidige bedrijventerreinen. Hierover valt te lezen dat vooral wordt gedacht aan wat ‘optopping’ wordt genoemd: kantoor- en bedrijfsgebouwen moeten de lucht in, maar ook wordt gekeken of er nog plekken zijn binnen de bedrijfsterreinen waar ‘geïntensiveerd’ kan worden. Maar snel zal dat niet gaan, luidt het besef. “Intensiveren van bedrijventerreinen is een proces van lange adem en slaagt alleen als gemeente en ondernemers daarin samenwerken. Zekerheid geven over het behouden van de bedrijfsfunctie van de terreinen zou het proces wel kunnen stimuleren.”

Nieuwe locatie

Dit zijn de twee opties die voorhanden zijn. Pas als dit allemaal niet voldoende soelaas biedt, wordt gezocht naar een nieuwe locatie. In het concept stond dat daarvoor wordt gekeken naar een plek bij de A1, maar daarvan ziet de gemeenteraad af. Als het niet lukt kan er worden gekeken naar een nieuwe mogelijkheid, maar dat gebeurt binnen heel Weesp en dus niet alleen bij de A1. Belangrijke eis voor een zoekgebied bedrijventerrein is nabijheid van infrastructuur en aan- en afvoer van producten zonder interferentie met bestaande woonwijken.

Hogeweyselaan

Wat de raad betreft, mag de signatuur van de Hogeweyselaan wel veranderen. Dit wordt een nog belangrijkere verkeersader dan nu al het geval is en daar horen ook andere functies bij, vindt de raad. Functiemenging wordt dat genoemd. Woningen en bijvoorbeeld een supermarkt zijn niet toegestaan. En dit hoeft niet bij de Hogeweyselaan te blijven. “Voor het overige deel van Bedrijventerrein Noord wordt nader onderzoek verricht en een overleg gestart met stakeholders die daar gevestigd zijn in hoeverre functiemenging daar kan plaatsvinden”, is nu opgenomen. Ondernemersvereniging IVW vindt dit een ongewenste ontwikkeling (zie hiervoor het nieuwsbericht op pagina 4).

Bedrijventerreinen

Over de drie bedrijventerreinen is ook het nodige te doen. Allereerst vindt de raad dat sommige bedrijventerreinen – of in elk geval plekken - dusdanig verouderd zijn dat zware ingrepen, vernieuwing, modernisering en innovaties nodig zijn om het terrein aantrekkelijk te houden en de kwaliteit te waarborgen.

Groener

En de drie bedrijventerreinen mogen intussen ook wel wat groener, vindt Weesp. “De Weesper terreinen hebben door hun grote omvang een grote potentie om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming. Bedrijfsgebouwen kunnen verder worden verduurzaamd door betere isolatie en het grootschalig toepassen van zonnepanelen. Ook qua vergroening is er nog veel te winnen”, luidt een passage.

Zwaar verkeer

Verder wordt onderzocht of routing van zwaar verkeer naar en van de bedrijventerreinen moet worden aangepast. "Uitgangspunt daarbij is minder of geen zwaar verkeer door de bewoonde delen van Weesp, met als doel minder overlast en minder onveilige situaties (zie paragraaf 'Bereikbaarheid/ mobiliteit')."

Binnenstad

Een ander belangrijk economisch gebied is de binnenstad en daarvan wordt gesteld dat ‘De functie van de binnenstad als kloppend hart van horeca en detailhandel blijft gewaarborgd en verder wordt versterkt’, valt te lezen, waarbij meteen ook wordt ingezet op een andere inkleuring. “We zetten in op een toekomstbestendige binnenstad met een sterke mix van functies. Naast aanvullende kwalitatieve horeca zal het aanbod in de binnenstad, als gevolg van verdergaande ontwikkelingen op het gebied van e-commerce, verkleuren door het meer toevoegen van bijvoorbeeld dienstverlening (o.a. zakelijk, gezondheid), ambachtelijke bedrijvigheid, kunst & cultuur of webwinkels op zoek naar een etalagefunctie.”

Toerisme

Het toerisme in Weesp bloeit, met name dagjesmensen. Toeristen komen graag naar Weesp en er is een bescheiden groei. Maar ook het aantal overnachtingen groeit, zij het bescheiden. Het aantal toeristen dat minimaal één nacht hier blijft slapen, steeg van 11.600 in 2015 naar 17.500 in 2019. Het aandeel van het toerisme in de Weesper economie is overigens beperkt: 4 procent van de banen richt zich op toerisme.

Hotel

Momenteel heeft Weesp één hotel, maar dit aantal kan groeien. "Weesp heeft ruimte om het aantal hotels te laten groeien, maar wil dat op Weesper schaal doen, gericht op de hoogwaardige toerist”, staat in de Omgevingsvisie te lezen. In elk geval komt er één nieuw hotel met negen kamers bij op het Grote Plein, boven de Eendracht.

.

Afbeelding