Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Afscheid van een bevlogen wethouder

De IVW nam al in september afscheid van wethouder Economische Zaken Astrid Heijstee-Bolt, maar officieel trok ze vrijdag 15 november de deur achter zich dicht. Op 3 november wordt ze burgemeester van Kaag en Braassem. In de Weesper ondernemerskringen - en ook daarbuiten - wordt ze zeer gewaardeerd. Als we haar een bevlogen wethouder noemen, zal niemand het daar mee oneens zijn.

Afbouwen was er niet bij voor wethouder Astrid Heijstee-Bolt. De dag voordat ze definitief afscheid nam van haar functie moest ze nog in de gemeenteraad verschijnen om te praten over de Omgevingsvisie Weesp 2050. En dat deed ze met verve. Bij de gemeenteraad ontstond aanvankelijk het idee om de zogeheten ratio van 0,9 arbeidsplaatsen per hoofd van de bevolking los te laten, maar dat vond ze geen goed idee. Uiteindelijk is er en compromis uit de bus gerold waarmee ze kon leven.
En ook heeft ze zo haar bedenkingen bij het feit dat de raad uiteindelijk per amendement het zoekgebied nabij de A1 als mogelijk nieuwe locatie voor een bedrijventerrein heeft geschrapt. Zij vindt het een logische plek zo vlak bij de hoofdinfrastructuur, maar de gemeenteraad denkt daar anders over. Als alle andere opties niet werken dan mag er best worden gezocht naar een andere locatie, maar de plek bij de A1 hoeft niet per se te worden genoemd, vindt de raad.

Het zij zo. In elk geval heeft Heijstee zich tot het laatste moment ingezet voor haar portefeuilles, waaronder Economische Zaken. Als meisje uit Delfzijl ging ze na de middelbare school civieltechnische bestuurskunde aan de Universiteit Twente studeren. “Ik wilde graag bouwkunde gaan studeren in Delft, maar mijn vader, die uitgerekend in die zomer overleed, vond dat te ver. Twente was een betere keus, want dat had een keurige campus, dat was het beeld. Oké, Enschede dus. Ik ben me toen gaan oriënteren op welke mogelijkheden er waren en deze studie is de perfecte combinatie van techniek en sociale wetenschappen.” 

In 1996 studeerde ze af, waarna ze ging werken bij de gemeente Almere, om na ruim vier jaar te verkassen naar de gemeente Den Haag. Aansluitend ging ze aan de slag bij een adviesbureau in Bilthoven, om in 2011 voor zichzelf te beginnen met het adviesbureau Care for Space, dat zich onder andere toelegde op advieswerk aan gemeenten en zorginstellingen. Inmiddels had ze in 2000 Weesper Ed Heijstee leren kennen en ze besloten samen in Weesp te gaan wonen. “Ik woonde in Almere en Ed in Weesp. Hij wilde niet weg uit Weesp en ik had niet zoveel met Almere als woonstad, dus de keus om in Weesp te gaan wonen was makkelijk”, blikt ze terug.

Met Care for Space had ze het allemaal prima op de rit, maar eigenlijk uit het niets deed zich de kans voor om wethouder te worden in Weesp. We schrijven dan 2014. “Ik stond nummer 2 op de kandidatenlijst van de WSP en toen werd de vraag gesteld of ik, als de kans zich zou voordoen, wethouder zou willen worden. Daar moest ik wel even over nadenken, eerlijk gezegd. Care for Space liep goed en ik wist ook niet of ik wel zat te wachten op een publieke functie.”

Maar ze besloot het te gaan doen en ze maakte zich het 'Weesper zijn' al snel eigen. “Ik weet nog goed dat ik een keer op straat liep met mijn man en iemand mij groette die hij niet kende. Toen dacht ik: nu ben ik geïntegreerd, en ik denk inmiddels te weten hoe Weespers zijn. Hoe ze zijn? Ik voel bij Weespers trots, er is een enorm saamhorigheidsgevoel en mensen houden oprecht van deze stad. Weespers zijn over het algemeen ook direct en dat vind ik prettig. En wat ik opvallend vind: Weespers kijken naar elkaar om. Dat geldt zeker voor de Weespers die hier geboren zijn, de echte Weesper Moppen. Ook in Weespersluis zie je mooie initiatieven om de handen ineen te slaan en dat is wat we zo graag in Weesp willen behouden.”

Heijstee was eerste locoburgemeester en had een veelzijdig takenpakket met de laatste 3,5 jaar onder andere de economische portefeuilles Economische Zaken, Toerisme en Recreatie en  Citymarketing, maar tevens ook Sociaal Domein, Jeugdbeleid en Sport en Onderwijs. Het is ook een veelzijdig pakket met het soms boterzachte sociale domein aan de ene en de veelal zakelijke kant van EZ aan de andere kant. Toch is er geen portefeuille waar ze minder mee had. “Ze zijn me echt allemaal even lief. Economische Zaken als leukste portefeuille zou voor de hand kunnen liggen met mijn achtergrond als ondernemer, maar Sociaal Domein ligt me echt ook na aan het hart. Ik heb bijvoorbeeld onder andere vanuit mijn opvoeding meegekregen om om me heen te kijken en om voor anderen te zorgen, dat zit in mijn DNA. Juist die verschillende aspecten vind ik boeiend. En het is natuurlijk ook niet zo dat elke ondernemer keihard is. Ik ken heel veel ondernemers die sociaal betrokken en bewogen zijn. De verschillen zijn niet zo groot.” 

De hamvraag is natuurlijk: waar staat nu eigenlijk haar handtekening onder? Er komt een lijst, waarbij opvallend genoeg als eerste de boothelling bij de Nijverheidslaan de revue passeert. “Daar hebben we echt aan moeten sleuren en trekken, want bij elke locatie die ons voor ogen stond, was wel wat aan de hand. Natuurlijk heb je gelijk dat die helling niet echt een big deal is, helemaal waar, maar hij staat wat mij betreft symbool voor het feit dat je als wethouder iets kunt betekenen voor de bevolking. En een waterstad als Weesp heeft een botenhelling nodig. Maar wat we hebben bereikt op het sociaal domein is natuurlijk vele malen belangrijker, eens. De transitie in 2015 is goed gegaan in Weesp, waarbij we vele nieuwe zorgtaken kregen voor onze inwoners. En dat allemaal zonder grote budgettaire overschrijdingen. Daar ben ik trots op.”

Verder noemt ze onder andere in een interview met WeesperNieuws de Weesper Kei, de nieuwe sporthal en openbare sportplekken en het ondernemersfonds. "Het ondernemersfonds heeft ervoor gezorgd dat nu alle ondernemers in de binnenstad bijdragen aan activiteiten in de binnenstad.”