Afbeelding
Foto: mike van bemmelen

De tijd bevroren

Terwijl de wereld om ons heen roerig doordraait neemt de politiek alle tijd om de ideale match te vinden. De plannen met betrekking tot de arbeidsmarkt, de pensioenen, de woningmarkt en het belastingstelsel zijn allemaal te vinden in het vriesvak. De verantwoordelijkheid hiervoor wordt doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Dit drukt ook een stempel op het Belastingplan 2022. Die is in grote lijnen conservatief en legt de focus op het stimuleren van ondernemen op het gebied van innovatie en klimaat.

Om de klimaatverandering aan te pakken wordt een bedrag van € 6,8 miljard uitgetrokken. Zo worden voor de verduurzaming van de eigen woning en gebouwen subsidies beschikbaar gesteld, evenals bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto in privé. Tot 2025 is er voor particulieren de subsidie van € 4.000 voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto en € 2.000 bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. De subsidie is echter wel per jaar gemaximeerd. Hoewel beide subsidiepotten voor 2021 leeg zijn, wordt er voor het jaar 2022 weer een nieuw budget beschikbaar gesteld.

Ook ondernemers kunnen rekenen op flinke stimulering via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Met de MIA mag je als ondernemer een bepaald percentage van het investeringsbedrag direct aftrekken van de fiscale winst, dit scheelt inkomsten- of vennootschapsbelasting. Op de Milieulijst staat aangegeven welke investering voor welk percentage in aanmerking komt. Het kan daarom extra lonen om die elektrische bromfiets, die 3D-printer of elektrische bestelauto in 2022 toch maar aan te gaan schaffen. Daarnaast blijft de stimulering van emissievrije auto’s grotendeels overeind staan. Weliswaar stijgt het bijtellingspercentage voor privégebruik van een zakelijke auto tot € 35.000 naar 16%. Het subsidiebudget voor emissievrije bestelauto’s en particuliere personenauto’s stijgt met bijna 90 miljoen euro.
Naast bovengenoemde maatregelen zijn er ook kleine aanpassingen op het gebied van de belastingen voorgesteld. Zo gaan de tarieven in box 1 en box 3 iets omlaag en wordt het belastingvoordeel bij veel aftrekposten minder. Het gaat dan bijvoorbeeld om de hypotheekrente-aftrek, partneralimentatie, giften en zorgkosten. In 2021 is het maximale tarief 43% en dit daalt naar 40% in 2022. Het tarief in box 2 wijzigt in 2022 niet en blijft 26,9%.

Een kleine greep uit het Belastingplan 2022 maakt duidelijk dat investerend Nederland zeker niet stil hoeft te zitten en met zeer specifieke maatregelen gestimuleerd wordt. De wet- en regelgeving hieromtrent blijft wel continu aan verandering onderhevig, helemaal met het vooruitzicht dat er op enig moment een nieuw kabinet zal aantreden. Hou de voorgestelde wijzigingen daarom goed in de gaten en bepaal jouw koers.