Hier is de uitbreiding voorzien.
Hier is de uitbreiding voorzien. Foto:

Buurvrouw is tegen uitbreiding machinefabriek

De uitbreiding van machinefabriek Buitendijk Weesp op het bedrijventerrein aan de Hogeweyselaan 181 is omstreden. De gemeente Weesp heeft inmiddels een vergunning afgegeven, maar de buurvrouw van het bedrijf, M. Barnstijn, is daartegen in bezwaar gegaan. 

De gemeente heeft dat bezwaar afgewezen. Om de vergunning terug te draaien is Barnstijn naar de bestuursrechter gestapt en heeft om een herziening gevraagd.
Barnstijn vindt dat er niet goed is gekeken naar de brandveiligheid en de erfgrens. Het nieuwe gebouw komt pal naast haar bedrijf en woning te staan, waardoor de brandweer niet meer ter plaatse kan komen: “Dat is geen prettig gevoel.” Zij stelt dat haar verzekering opnieuw naar de brandveiligheid komt kijken als de bouw doorgaat.

De eigenaar van het bedrijf, Paul Buitendijk, kocht een tijdje geleden het perceel achter zijn bedrijf waar het de huidige werkzaamheden uitoefent. Voor de eigenaar is het een manier om ervoor te zorgen dat zijn machinerie op een betere vloer komt te staan dan dat het nu staat. Buitendijk: “De apparatuur is namelijk te zwaar voor de vloer waar die nu op staat. We gaan een degelijke vloer bouwen om de machines op te plaatsen.” 

Vijftig centimeter

De muur van het nieuw te bouwen pand komt op zo'n vijftig cm van het pand van de buren te staan. Ook voor het naastgelegen Cars & Cars is er een probleem met de brandveiligheid omdat zij geen gebruik meer kunnen maken van de nooddeur. Ook stellen de raadsvrouwen van de eisers dat het bedrijf als metaalindustrie kan worden gekwalificeerd, waardoor er onderzoek gedaan moet worden naar milieuaspecten en geluidsniveau. Ze vinden dat de gemeente daar meer werk van had moeten maken. Maar de raadsman van het bedrijf stelt dat het bedrijf geen machinefabriek is en dat er nauwelijks geluidsoverlast plaatsvindt: "Het gaat juist beter worden nu het bedrijf een pand op het perceel gaat bouwen.”

De gemeente gaf tijdens de zitting aan dat ze graag onderzoek had willen doen maar dat zij dan wel concrete voorstellen had moeten krijgen van de bezwaarmakers. De bestuursrechter doet op 18 november uitspraak.