Afbeelding
Foto: Brian Elings

Ervaren kapitein wordt loods in
fitnessland

Rederij Lovers is een zeer bekende naam in de wereld van de Amsterdamse rondvaarten. Sterker, de rederij is de grootste in zijn soort in Amsterdam en Utrecht. En voor wie Gaby Lovers niet kent: hij is de zoon van Karel Lovers die het door zijn vader opgerichte bedrijf in 2015 verkocht.
51 jaar is Gaby inmiddels, hij steekt nog steeds 2,04 meter de lucht in, hij heeft nog steeds die kenmerkende vlotte babbel en hij is nog immer ras-ondernemer. Net zoals zijn opa en vader stapte 'Lovers III' al op jonge leeftijd in het bedrijf en na de verkoop van de armada zes jaar geleden ging hij wat anders doen, maar toch niet helemaal: hij startte Windmill Cruises, dat vanaf april 2018 rondvaarten verzorgde in Zaandam.

Avontuur stopte

En inderdaad, verzorgde, verleden tijd dus, want dat avontuur stopte afgelopen zomer abrupt. In diverse kranten stond rond 21 juli het bericht dat Windmill Cruises failliet was verklaard. Voor menigeen was het een verrassing, maar niet voor Gaby. Hij zag het namelijk al geruime tijd aankomen. De constatering dat dit niet het succes is geworden dat hij ervan verwachtte, weerlegt hij overigens direct.

Twee rondvaartboten

“Ik voer met twee rondvaartboten en vertelde het verhaal van de wereldberoemde molens aan de Zaanse Schans en het was echt een succes. Het was ook echt leuk om te doen en we zaten helemaal in de modus om van 2020 een nieuw geweldig jaar te maken. Maar toen kwam corona en was het van het ene op het andere moment nagenoeg einde oefening. In het begin dacht ik nog dat we na een paar weken de boel weer konden oppakken, maar dat gebeurde niet."

Afweten

'Ik wil dit ontwikkelen tot een lifestylecenter waarmee ik me wil richten op gezondheid in het algemeen'

"Nederlanders kwamen nog wel, maar de internationale toerist liet het afweten en daar moesten we het voor een groot deel van hebben. En nog steeds komen ze niet. Hoe dan ook vonden mijn zakenpartner en ik het veel te lang duren voordat er zicht was op verbetering. Vooral de Aziatische markt is belangrijk en die komt op zijn vroegst volgend jaar en misschien zelfs het jaar daarna pas weer op gang. Dat is geen perspectief. We teerden alleen maar in en daarom besloten we het bedrijf te beëindigen. Ik vind dat een verstandige keus.”

Sport

Wat daarbij ook meespeelde, was dat Lovers het wel een beetje had gehad in de rondvaartbranche. Of Windmill Cruises zonder corona nu nog steeds had bestaan en wel of niet met Lovers aan het roer weet niemand, maar feit is dat Gaby al met andere dingen bezig was. Met sportgerelateerde zaken welteverstaan. Dat komt zo. “Ik heb twee zoons, van wie de jongste van 16 keeper is bij de betaalde jeugd van Almere City. Ik vind dat een bijzondere wereld en gaandeweg leerde ik zo’n beetje hoe de hazen daar lopen. Lang verhaal kort: op een goed moment dacht ik: ik stop met toerisme en ga me daar in een begeleidersrol helemaal in storten. Ik heb daarvoor het bedrijf Bravehearts opgericht dat jonge spelers begeleidt op weg naar het profbestaan. Prima idee en dat wil ik nog steeds, maar het is in die wereld wél zo dat het lang duurt voordat je iets hebt opgezet. Je moet een netwerk opbouwen en dat heb ik al wel en netwerken gaat me ook goed af, maar hoe dan ook kost dat veel tijd.”

Fitness Center Weesp

Toen zich uit het niets opeens met Fitness Center Weesp iets heel anders voordeed, liet hij Bravehearts daarom even voor wat het is. Hij legt het uit: “Ik sportte hier samen met mijn zakenpartner, en best fanatiek eigenlijk, en we raakten op een goed moment in gesprek met eigenaar Robin Leenders, die onder meer ook eigenaar is van One Fitness. Robin is bezig om andere dingen op te zetten en we hebben besloten dat we er stap voor stap aan gaan werken om het fitnessgebeuren naar ons over te hevelen. Te beginnen bij Fitness Center Weesp. En nu mag ik me hier mede-eigenaar van noemen.”

Uitdagingen

Nu heeft, Lovers geeft het grif toe, Fitness Center Weesp wel een paar uitdagingen. Zo is het fitnesscentrum gevestigd in een oud en hier en daar verwaarloosd pand, dat wel een enorm vloeroppervlakte heeft. Dat het onderkomen eruitziet zoals het eruitziet, heeft echter een reden. “Dit zijn panden van Ymere en het is de bedoeling dat dit allemaal plat gaat. Wanneer precies is nog niet helder, het schijnt nu te gaan over eind 2022, maar dat horen we over een paar weken. Hoe dan ook biedt dat kansen. Nee hoor, een nieuw onderkomen hoeft niet per se hier op het bedrijventerrein. Het mag ook tussen Weesp en Muiden of ergens in de regio.”
“Ik wilde echter wel de boel een beetje opknappen. We zijn begonnen met een nieuwe indeling van de sportvloer, we hebben de boel hier en daar geverfd en wat opgepimpt en we hebben nog wat plannetjes. In elk geval kunnen de leden hier de komende maanden in een goede omgeving sporten.”

Nieuw pand

Maar Lovers zou Lovers niet zijn als hij niet al verder keek. Veel verder zelfs. “Om te beginnen zullen we naar een nieuw pand moeten. Ik heb daar op dit moment nog geen uitzicht op, er zijn verschillende mogelijkheden en die worden nu bekeken, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we iets vinden dat geschikt is voor onze toekomstplannen.”

Toekomstplannen

En die toekomstplannen zijn niet misselijk. “Een sportschool, zo wordt dit genoemd in de volksmond, maar dat klinkt een beetje shabby en daar wil ik vanaf. Ik wil dit ontwikkelen tot een lifestylecenter waarmee ik me wil richten op gezondheid in het algemeen. Dat wil zeggen dat iedereen die wil gewoon sporten, maar ook iedereen die bijvoorbeeld iets onder de leden heeft of die ergens van wil herstellen, noem het allemaal maar op, hier terecht kan voor advies en hulp. Daarvoor wil ik samenwerken met fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen, horeca en liefst ook met huisartsen. Verder ben ik ook bezig met een testlocatie voor corona, want dat past er ook heel goed bij. Het moet zo breed mogelijk worden als wat mogelijk is wat mij betreft, dat is mijn droom.”
Tevens wil Lovers zich meer manifesteren richting het bedrijfsleven. “Heerlijk met je collega’s in een goede omgeving sporten, dat is toch prachtig. En ik wil ook meer gaan doen met vechtsporten en met yoga en noem maar op."

Goede begeleiding

Bij dit alles wil Lovers sporters hoe dan ook een goede begeleiding bieden. “Laten we eerlijk zijn: dat ontbreekt er nog wel aan in deze sector, de goede niet te na gesproken. Er wordt zo veel verkeerd gesport, dat wil je niet weten. Hier staat het ijzer, dit is je schema en goedemiddag verder. Dat heeft weinig te maken met kwaliteit en dat is wel wat ik wil: kwaliteit bieden. En dan bedoel ik betaalbare kwaliteit. In bijvoorbeeld Laren is een sportschool, daar weet je niet wat je ziet, maar het lidmaatschap is daar schier onbetaalbaar. Basic Fit is het andere uiterste. Prima accommodaties en een prima verdienmodel, maar dat is niet wat ik wil. Ik wil dat mensen in het lifestylecenter dat ik voor ogen heb in goede handen zijn.”



Afbeelding
Afbeelding