Afbeelding
Foto:

Er warmpjes bij blijven zitten

Op moment van schrijven zijn de energieprijzen door het dak gegaan. Vroeg of laat is er geen ontsnappen aan een hogere energierekening. Gelukkig zijn er zaken die je kunt ondernemen, zoals bijvoorbeeld isolatie.

De muren, het dak, de kozijnen en ramen maken op hoofdlijnen het huis en misschien is hier wel verbetering te realiseren als het op isolatie aankomt. Met de opgelopen energieprijzen is de terugverdientijd korter geworden, maar er is nog iets interessants.

ISDE is de naam van de subsidie die woningeigenaren mogelijk kunnen krijgen indien de eigen woning wordt verduurzaamd. ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Er is een zakelijk deel en een particulier deel. Ik ga hier verder in op het particuliere deel; eigenwoningeigenaren komen mogelijk in aanmerking.

De ISDE subsidie voor particulieren geldt voor investeringen in zaken zoals een aansluiting op het warmtenet, een warmtepomp, een zonneboiler of isolatiemaatregelen. Voor ieder van deze rubriek gelden aparte voorwaarden. In het geval van isolatie dien je ten minste twee afzonderlijke isolatiemaatregelen te nemen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie. Helaas is een niet geldend voorbeeld het plaatsen van 2 HR++ ramen. In dat geval dient nog een andere isolatiemaatregel uitgevoerd te worden. Dat gezegd hebbende: het plaatsen en installeren van een ISDE kwalificerende maatregel dient altijd door een installatiebedrijf uitgevoerd te worden, ook als je zelf voldoende handig bent. 

Leuk zo'n subsidie, maar wat levert de ISDE subsidie voor particulieren op? Een kort voorbeeld bij isolatie. We nemen dak- en spouwmuurisolatie. In totaal gaat het om 35 m2 dakisolatie en ca. 100 m2 spouwmuurisolatie. De totale kosten komen uit op € 5.500: € 2.000 voor de muren en € 3.500 voor het dak. 

Voor dakisolatie biedt de ISDE € 20 subsidie per m2.
Voor spouwmuren geldt een subsidie van € 5 per m2.

In totaal ontvang je aan subsidie € 20 x 35 + € 5 x € 100 = € 1.200. Na ontvangst van de subsidie kost de isolatie dus netto € 4.300. Stel dat je jaarlijks € 775 minder kwijt bent aan gas, dan is de terugverdientijd iets meer dan 5,5 jaar.
Er gelden voor de ISDE meer voorwaarden en zoals gezegd is er ook een ISDE zakelijk. Voor beide geldt dat er een aantal aspecten zijn waar je vooraf goed op bedacht dient te zijn. Neem voor een investeringsvoornemen van tevoren altijd contact op met een adviseur om niet van een koude kermis thuis te komen, of juist wel en dan er lekker thuis warmpjes bij te zitten!