Afbeelding
Foto:

Vooral ICT'ers en technici zijn niet te vinden

In Gooi en Vechtstreek is momenteel sprake van een krappe arbeidsmarkt. Na een voorzichtig herstel in het eerste kwartaal van het jaar trok de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van 2021 verder aan. De krapte in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek zit vooral in de ICT en de technische beroepen.

Dit blijkt uit gegevens van het UWV. In de genoemde sectoren is het voor werkgevers erg lastig om personeel te vinden. Hierdoor zijn beroepen in deze sectoren, zoals BI specialisten, monteurs industriële machines en installaties, timmerlieden en vrachtwagenchauffeurs erg kansrijk. Dit biedt kansen voor werkzoekenden en mensen die een nieuwe stap in hun loopbaan willen zetten. UWV kan hierbij ondersteunen, online via werk.nl of door persoonlijk contact op te nemen in de regio met bijvoorbeeld het Leerwerkloket Gooi- en Vechtstreek dat mensen adviseert over (om)scholing naar kansrijke beroepen.

De stijging van het aantal vacatures van de laatste perioden heeft ervoor gezorgd dat er een recordaantal vacatures beschikbaar is. Er zijn zelfs meer vacatures dan werkzoekenden op dit moment. Anderzijds typeert het CBS ruim één miljoen leden van de beroepsbevolking als 'onbenut arbeidspotentieel'. Een groot deel van deze mensen staat niet geregistreerd bij UWV en krijgt geen uitkering van UWV of de gemeente. 

Regionale Mobiliteitsteams

Dit jaar is er, om de uitdagingen te lijf te gaan, gestart met de Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s). Het RMT helpt mensen van werk-naar-werk. “Het idee is dat wij dit in een relatief kort traject doen”, zegt Clemens Robers, loopbaancoach van het Regionaal Mobiliteitsteam. "Binnen het RMT kunnen wij de krachten bundelen met verschillende opleidingsinstituten en daardoor een studie sneller faciliteren dan in het normale traject.”