Afbeelding
Foto: André Verheul

Doorpakken met toerisme, daar waar het kan

Ruim tweeënhalf jaar geleden werd het Toeristisch Actieplan vastgesteld door de gemeente. Onlangs werd de gemeenteraad op de hoogte gesteld van de jaarlijkse voortgang van de plannen.

Werken in de toerismebranche is door corona niet altijd even leuk meer. “De ondernemers en recreatieve sector in Weesp hebben een zware periode achter de rug en kampen nog steeds met de impact van de coronacrisis", schrijft het college in een raadsinformatiebrief. Maar het is wel de bedoeling dat, waar mogelijk, wordt doorgepakt. Voor de uitvoering van de plannen is bijvoorbeeld al veel samenwerking gezocht met Amsterdam. Zo is de afdeling Onderzoek, Informatie en Statistiek van de gemeente Amsterdam gestart met hun jaarlijks toeristische monitor ook in Weesp uit te voeren. 

Bereikbaarheid

Verder zijn er stappen gezet op het gebied van bereikbaarheid en mobiliteit. In januari zijn acht elektrische deelfietsen bij het station van Weesp geplaatst en het Wandelnetwerk Gooi & Vecht zal dit najaar gereed zijn. Daarvoor zijn startpanelen en houten bewegwijzeringen geplaatst. Ook zijn alle routepanelen op de fietsknooppunten van het Fietsroutenetwerk Gooi & Vecht geactualiseerd en is het kaartmateriaal vernieuwd. Bij Fort Uitermeer zijn fietsroutekaarten en kaarten van het Wandelnetwerk te krijgen.

Binnenstad

Onder het Toeristische Actieplan valt ook de binnenstad. Het is de bedoeling dat die aantrekkelijker gemaakt wordt. Vorig jaar is er al een kwartiermaker centrummanagement gekomen die samen met ondernemersverenigingen en een marketingorganisatie in Amsterdam een actieplan zou gaan opstellen.
Versterken van het al bestaande aanbod is een ander onderdeel van het actieplan toerisme. De gemeente wil Weesp aantrekkelijker maken voor dagbezoek, meer historische gebouwen openstellen en openingstijden verruimen, meer evenementen toevoegen aan de jaarlijkse kalender, en bestaande locaties verder ontwikkelen als aantrekkelijke plek voor recreatie.