Afbeelding
Foto: BRIAN ELINGS

Het wordt een mooi ondernemend jaar

In de begroting van Weesp voor volgend jaar staat exact wat de goegemeente volgend jaar allemaal zoal kan verwachten. Er is ook een economische paragraaf.

Het Centraal Planbureau gaat uit van een economische groei met 3 procent volgend jaar. Naar verwachting blijft in diverse sectoren een vacatureoverschot bestaan. Na het wegvallen van de steunmaatregelen loopt de werkeloosheid licht op tot 3,6%. Van de groei profiteren in Weesp vooral de bedrijven op de bedrijventerreinen, zo valt te lezen in de begroting. Maar, zo lezen we tevens, “ook in de Weesper binnenstad en in de toeristisch recreatieve sector zal de aantrekkende economie merkbaar zijn".

Non-food

Gaat het dan iedereen voor de wind? Dat niet. “Sommige branches, zoals de modewinkels en andere non-foodwinkels, hebben aanhoudend last van de aantrekkingskracht van webwinkels. Internationaal klimaatonderzoek maakt duidelijk dat de economie op korte termijn verder moet verduurzamen”, staat in de begroting. Er komt daarom een centrummanager (als het goed is, is die een dezer dagen gestart) en er is een binnenstadplan. Ondernemers en bewoners mogen meepraten, maar wat met verduurzaming wordt bedoeld, wordt verder niet duidelijk. Dat geldt eveneens voor het Actieplan Toerisme, dat “is geborgd in stedelijke programma’s en plannen” en waarvan de voortgang jaarlijks wordt gemonitord.

Wel concreet is dat er volgend jaar geld vrijkomt in het kader van de subsidieregeling Gevelrenovatie Nijverheidslaan. Het geld dat hiervoor beschikbaar was, is nog niet op en er komt nog wat geld bij, waardoor ondernemers aan de Nijverheidslaan een worst(je) wordt voorgehouden.

Reclamebelasting

Ook tastbaar is dat ondernemers in de binnenstad volgend jaar af zijn van de reclamebelasting, maar daar komt wel een andere belasting of heffing voor terug. “In overleg met de ondernemers in de binnenstad werken we een alternatief voor het ondernemersfonds uit. De aanleiding is dat Weesp vanaf de bestuurlijke fusie onder de Amsterdamse belastingverordening valt. Daardoor kan het fonds vanaf de belastingharmonisatie in 2023 niet meer door de reclamebelasting worden gevoed.”

Hieronder wordt per onderwerp uitgelegd wat we zoal kunnen verwachten in 2022.

Binnenstadsplan

De acties uit het binnenstadsplan zijn zo veel mogelijk geborgd in stedelijke programma’s. De acties die een concrete samenwerking met ondernemers, bewoners en andere belanghebbenden vragen, voert de bestuurscommissie samen met hen uit. Daarbij werkt het team centrummanagement met een centrummanager die werkt onder aansturing van de ondernemers.

De Kansenkaart

Bedrijventerreinen Weesp is deels verwerkt in de Omgevingsvisie Weesp, de Amsterdamse bedrijvenstrategie. Speerpunten zijn: de bedrijventerreinen behouden en toekomstbestendig maken, zoeken naar ruimte voor uitbreiding en de bereikbaarheid verbeteren.

Gevelrenovatie op bedrijventerreinen

In 2020 is de subsidieregeling Gevelrenovatie Nijverheidslaan vastgesteld. De regeling heeft een subsidieplafond van 100.000 euro en liep tot medio 2021. Omdat in 2021 niet het gehele bedrag is opgemaakt, wordt deze regeling volgend jaar verlengd.

Promotie en citymarketing

Het Actieplan Toerisme is geborgd in stedelijke programma’s en plannen. Jaarlijks monitoren we de ontwikkeling van het toerisme in Amsterdam, waar Weesp deel van uitmaakt. De samenwerking met de regionale marketingorganisatie Visit Gooi & Vecht wordt nog een jaar verlengd. Samen met de MRA, amsterdam&partners en de Regio Gooi en Vecht wordt gewerkt aan het versterken van Weesp als toeristisch product, met behoud van de kernwaarden van Weesp. In 2022 sluit Weesp aan op de Amsterdamse citymarketing.

Ondernemersfonds

In overleg met de ondernemers in de binnenstad komt er een alternatief voor het ondernemersfonds. De aanleiding is dat Weesp vanaf de bestuurlijke fusie onder de Amsterdamse belastingverordening valt. Daardoor kan het fonds vanaf de belastingharmonisatie in 2023 niet meer door de reclamebelasting worden gevoed.

Beleidsontwikkelingen

Samen met de regio Gooi en Vechtstreek aan het creëren van randvoorwaarden voor een goede woon-werkbalans in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In regionaal verband werkt Weesp na de bestuurlijke fusie vanuit de deelregio Amsterdams samen met de MRA aan onder meer een evenwichtige ontwikkeling van bedrijventerreinen en kantorenlocaties. Dit jaar wordt in samenwerking met amsterdam&partners verder uitvoering gegeven aan het programma Amsterdam bezoeken, Holland Zien (ABHZ).