Afbeelding
Foto: Brian Elings

Ouderwets
vakmanschap in
vertrouwde handen

Een gesprek met Henk en Robert Griffioen is als een wandeling over Memory Lane en daarna rechtsaf naar Future Avenue. Waarbij de rolverdeling vooraf vast ligt. Henk Griffioen is oprichter en naamgever van het universele garagebedrijf aan de Bloemendalerweg en neemt de geschiedenis voor zijn rekening, richting de overname door zijn zoon Robert die recent heeft plaatsgevonden.

Zestig jaar

Henk Griffioen dus. Al 71 jaar. Dat geef je hem niet, maar hij werkt toch echt al nagenoeg zestig jaar met auto’s, waarvan vanaf zijn zestiende ‘in het echie’ ,want toen haalde hij zijn monteursdiploma’s. “Daarvoor deed ik als jochie vanaf een jaar of 10 al allerlei werkzaamheden bij het garagebedrijf van Jan van der Pouw in Muiden, waar ik toen woonde. Ik liep daar altijd met mijn handen in de zakken rond te struinen, want ik was helemaal gek van auto’s. Op een gegeven moment zei een van de monteurs: 'aan kijkers heb ik niks’, waarna hij me een pluk staalwol in de hand duwde om een grille van een Peugeot 203, zo’n kattenrug, weer te laten glimmen.”

Achtergracht

Nadat hij zijn papieren had gehaald, ging hij vanzelfsprekend werken bij zijn eerste liefde Van der Pouw, die inmiddels was verhuisd naar de Achtergracht in Weesp. Na een kort uitstapje keerde hij daar weer terug en nog wat omzwervingen verder ging hij werken bij een autobedrijf waar hij zich niet senang voelde. “Daar mocht ik alleen nog papierwerk doen, maar kom op, ik was volwaardig monteur.”
Inmiddels schnabbelde hij zoals iedere monteur flink bij. Hij zette op een rijtje hoelang hij daarmee in elk geval werk zou hebben en toen dat zomaar een half jaar bleek te zijn, durfde hij de stap aan om voor zichzelf te beginnen. “Als je een half jaar werk hebt, komt de rest ook wel.”

1983

'Wij zijn meedenkend met de klant'

We schrijven dan 1 januari 1983. Henk begon aan de Rijnkade in een oude carbidloods van de voormalige gasfabriek, verhuisde vervolgens naar de Pampuslaan om ten slotte in het najaar van 2004 neer te strijken aan de Bloemendalerweg, waar het bedrijf nu nog steeds is gevestigd. En in al die jaren is er eigenlijk weinig veranderd aan het bedrijf. Nog steeds sleutelt Henk graag aan auto’s, nog steeds staat de klant hier op de eerste plaats en nog steeds is autobedrijf Henk Griffioen een universeel autobedrijf, wat wil zeggen dat je hier voor elk merk auto terecht kunt. “Nee, ik heb nooit de behoefte gehad om dealer te worden van een bepaald merk, want je hebt dan alleen maar verplichtingen.” Gebruikte auto’s verkocht hij inmiddels ook, want het pand beschikt over een kleine showroom, maar daar stak hij niet veel tijd in. “Het wordt daar verdiend en daar ligt mijn hart”, wijst hij naar de werkplaats.

Opgroeiende zonen

Inmiddels had Henk drie opgroeiende zonen, van wie Stefan en Robert ook dezelfde liefde als pa voelden voor het autobedrijf. “De jongens waren zaterdag altijd bij mij en vooral Robert sleutelde graag. Ik weet nog dat ik hem toen hij nog heel jong was een cilinderkop van een oude Fiat 500 heb laten demonteren.”

Zaak overnemen

Met zulke jongens was het natuurlijk voorbestemd dat minimaal één de zaak zou overnemen. Lang verhaal kort: Robert, van 1988, had zo veel affiniteit met de autowereld en ondernemen dat hij de IVA Driebergen én een studie bedrijfskunde afrondde, en na een carrière van 10 jaar bij een BMW-dealer (waar hij nog altijd goede contacten heeft) besloot om Henk op te volgen. Inmiddels is Robert vier jaar ‘aan boord’ en is de zaak helemaal naar hem overgegaan.

Commercie

Robert zit als ondernemer anders in de wedstrijd dan Henk. Waar het hart van Henk bij de techniek ligt, heeft Robert veel meer op met de commerciële uitdagingen. Er liggen wat hem betreft vooral kansen in de verkoop van gebruikte auto’s. Hij zegt: “Nieuwe auto’s verkopen is niet leuk. Dan gaat het altijd alleen om de hoogste korting. Maar gebruikte auto’s zijn heel interessant, want dan moet je zorgen voor een goede mix in de showroom. Wij verkopen in principe gebruikte auto’s van alle merken, maar gezien mijn achtergrond bij BMW staan er naar verhouding vaak iets meer BMW’s en MINI’s. Bovendien weet ik van bepaalde merken welke modellen terugkerende zorgen hebben en die koop ik niet in. Dus ja, bij ons kun je terecht voor alle merken, maar ik ben wel kieskeurig in de modellenmix. En we hanteren een bandbreedte van een verkoopprijs van globaal tussen de vijf- en twintigduizend euro. Dat is een interessante markt omdat veel mensen in die prijsklasse een gebruikte auto zoeken.”

Niet op de bonnefooi

Autobedrijf Henk Griffioen is alweer 17 jaar gevestigd aan de Bloemendalerweg, helemaal aan het einde waar Het Domijn begint. Voor Weesper begrippen is dat een redelijke uithoek en er lopen geen toevallige passanten voorbij. Dat lijkt ongunstig, maar is het niet, legt Robert uit. “Mensen die hier komen voor een gebruikte auto komen niet op de bonnefooi binnen omdat ze door de ruit kijken, maar zijn echt geïnteresseerd. Weinig shoppers en echte kopers, dat is wat iedere garagist graag heeft en wij hebben dat.”

Fabrieksgarantie

Aan de technische kant van het bedrijf kan iedereen terecht met zijn of haar auto en kunnen ze ieder merk onderhouden en repareren. “De bandbreedte wat bij ons binnenkomt loopt van Fiats tot Porsches en dat maakt ons werk ook leuk, die diversiteit. Wel zien we de auto’s vaak pas na afloop van de fabrieksgarantie verschijnen. Hoewel ook wij auto’s mogen en kunnen onderhouden die nog in de fabrieksgarantie zitten, dat is volgens de zogenoemde Monti-wetgeving geregeld, begrijp ik dat mensen bang zijn dat de dealers bij garantieclaims toch moeilijk kunnen doen”.
Door de diversiteit aan auto’s zijn de monteurs van Griffioen breed onderlegd. Daarnaast blijven ze bijleren via programma’s van bijvoorbeeld BOVAG om van de laatste ontwikkelingen op technisch gebied op de hoogte te zijn. “Auto’s zijn steeds meer computers aan het worden. Daarom investeren we niet alleen in de knowhow van onze medewerkers maar ook in diagnose-apparatuur waardoor we alle nodig kennis in huis hebben om iedere klant van dienst te zijn. Voor de toekomst zullen we alleen nog investeringen moeten doen om ook elektrische auto’s volledig te kunnen bedienen. Hoewel we er al wel een aantal in onderhoud hebben, ligt de nadruk tot nu toe alleen nog op het niet elektrische deel van deze auto’s.”

Vakmanschap

Voor wie het bedrijf niet kent, legt Robert uit wat men hier verder kan verwachten. “Ik wil het woord ouderwets niet gebruiken, maar wel als je het koppelt aan vakmanschap. Ouderwets vakmanschap, daarvoor ben je hier aan het goede adres. Wij hanteren een persoonlijk aanpak, denken altijd mee met de klant en focussen op de kwaliteit van ons werk. Wij zorgen voor een heldere communicatie met onze klanten, dat is heel belangrijk. Een klant die een auto brengt voor reparatie of onderhoud moet er op kunnen vertrouwen dat het juiste gedaan wordt aan de auto, daarom overleggen wij altijd van tevoren. Wij geven het advies maar de klant is de regisseur. We hebben een groot en trouw klantenbestand en doen zelf niet veel aan marketing om nieuwe klanten te werven, toch zien we dat we er door mond-tot-mondreclame steeds meer nieuwe klanten bij krijgen. Dat is het bewijs dat onze aanpak werkt.”

Zakelijke markt

Ook de zakelijke markt is interessant voor Robert. Er zijn al verschillende bedrijven die hun wagenpark in onderhoud hebben bij Griffioen en dat aantal blijft groeien. “Aan private-leasing doen we niet, maar we kunnen ondernemers wel adviseren bij een zogenoemde financial lease en dan kan de auto volledig bij ons worden onderhouden”, aldus Robert.

Afbeelding