Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Amstellandlaan/Rijnkade op de schop

De gemeente heeft een sociale en maatschappelijke uitdaging op het gebied van wonen en onder andere de Amstellandlaan kan daarin een belangrijke rol spelen. Gisteravond werden de ruimtelijke kaders gepresenteerd en omwonenden en ondernemers hebben zo hun bedenkingen.

Het gebied Amstellandlaan-Rijnkade met als uitloop een klein stukje Pampuslaan gaat worden omgebouwd tot woongebied. En hoewel het een aaneengesloten gebied is waarbij het ene deel eigenlijk niet los gezien kan worden van het ander, is dat wel wat er gisteravond gebeurde. De reden is dat van de Amstellandlaan wel helder is dat hier de winst zit, qua wonen, maar voor de hoek Amstellandlaan-Rijnkade waar bedrijven plus de gemeentewerf zijn gevestigd (dit wordt in de plannen het scharnierpunt genoemd) geldt dit niet. Dit vergt nader onderzoek.

Belangrijk woongebied

De ruimtelijke kaders voor de Amstellandlaan die nu zijn gepresenteerd geven aan dat dit niet zomaar ene wijkje, maar een belangrijk woongebied kan worden. Daarbij denkt de gemeente aan grofweg (de exacte aantallen moeten nog worden ingevuld) tweehonderd appartementen, waarvan een derde deel in de sociale huursfeer en een ander belangrijk deel wordt bestemd voor middeninkomens. Dat betekent dat de huurprijs bij het huidig prijspeil maximaal 1040 euro per maand is.

De lucht in

Ook worden het appartementen die behoorlijk de lucht in gaan pieken. Weliswaar heeft de gemeente in de Omgevingsvisie Weesp 2050 vastgelegd dat in Weesp alleen nog woongebouwen met maximaal vijf verdiepingen mogen komen, maar in deze plannen staan twee woonblokken aan de beide buitenkanten – bij wijze van zogeheten landmarks – van zeven verdiepingen. 

Deze zijn bedacht aan de ene kant bij het scharnierpunt een aan de andere kant op de plek waar nu nog het voormalige bedrijfspand van taxicentrale Weesp staat.
Verder staan gebouwen van zes, vijf en vier verdiepingen in de eerste schetsen ingetekend, waarbij het de bedoeling is dat laagste gebouwen aan de Amstellandlaan komen en dat de hoogte daarna trapsgewijs richting bedrijventerrein wordt ingevuld.

Geen doorgaande route

Belangrijkste verandering ten opzichte van het huidig gebied is ook dat de Amstellandlaan geen doorgaande route meer voor snelverkeer blijft. De straat moet een gezellig groen gebied worden met onder andere een voet- en een fietspad en veel groen waar omwonenden moeten kunnen verpozen. Auto’s kunnen er ook niet parkeren: die moeten worden gestald aan de achterkant van de gebouwen, uit het zicht dus. En autoverkeer, laat staan vrachtverkeer, is in dit plan niet meer welkom.

Verkeer omgeleid

Dit betekent meteen ook dat het zwaar verkeer moet worden omgeleid via onder andere de Hogeweyselaan. Dat levert vervolgens daar weer meer verkeer op en daar zijn de bewoners van de flats aan de Sinnigvelderstraat dan weer niet blij mee, want zij hebben de angst dat het daar wel erg druk wordt. Een vertegenwoordiger van de Vereniging van Eigenaren van de Sinnigvelderstraat vroeg daarom of er in elk geval maatregelen (bordjes met 50 km/uur of liever nog een flitspaal) kunnen worden genomen om ervoor te zorgen dat het verkeer op de Hogeweyselaan tot lagere snelheden wordt gedwongen. Deze discussie geeft precies aan welke tegengestelde belangen er spelen, zoals wel vaker, om niet te zeggen altijd, gebeurt bij plannenmakerij. Aan de ene kant zit de gemeente met de opgave om meer woningen te bouwen en aan de andere kant zien huidige omwonenden de problemen op zich af komen.

Ondernemers

Tijdens de digitale bijeenkomst haakte ook een aantal ondernemers aan. Zij hebben vragen en misschien zelfs wel een zekere angst of de ontwikkeling van dit gebied tot woongebied geen negatieve gevolgen gaat hebben voor hun bedrijf. Kort en goed: zij zijn niet veel meer wijzer geworden dan dat de Amstellandlaan verboden gebied gaat worden voor (vracht)verkeer) en dat dit gevolgen gaat hebben. In de plannen is het de bedoeling dat verkeer vanaf de Rijnkade niet meer de bocht hoeft te nemen bij de hoek met de Amstellandlaan, maar iets rechtdoor rijdt over waar nu de gemeentewerf is en dan een bocht moet maken richting Flevolaan, waar een nieuwe slinger wordt gemaakt. Wél maakten ondernemers en bewoners van de appartementen op de hoek Amstellandlaan/Flevolaan duidelijk dat er snel maatregelen moeten worden genomen om de snelheid van het verkeer aan banden te leggen. Met name de Flevolaan nodigt uit om het gaspedaal stevig in te drukken met als gevolg dat er vaak gevaarlijke situaties voorkomen.

Afbeelding