Levendig

'Het gebied moet een levendige buurt worden waar wonen en werken met elkaar verbonden wordt.' Dit schreef de gemeente in aanloop naar een voorlichtingsbijeenkomst over de gewenste inrichting van de Amstellandlaan en Rijnkade. En als iets een gewenste richting wordt genoemd, dan weet je het wel: dan worden hooguit nog wat punten en komma's verschoven, maar voordat je het weet zijn vage plannen concreet.
Eerder vroegen we ons in dit magazine al eens af of de gemeente eigenlijk wel van het bedrijfsleven houdt. Want elke keer als het gaat om de keus tussen wonen en werken, wint wonen. Zie de Nijverheidslaan, waar een plan ligt om 115 woningen te bouwen. Dat plan moet er alleen nog even 'doorheen worden gejast', zo lijkt het. En zie nu ook de Amstellandlaan, waar het bedrijfsleven dreigt te worden weggedrukt in een levendige mix.
Wonen en werken met elkaar verbinden klinkt als een loffelijk streven, maar in veel gevallen in Nederland blijkt dit gewoon niet te werken, Ja, met kantoren kom je nog wel uit de voeten, maar met andersoortige bedrijven is die verbinding lastig te maken. Het slaapt nu eenmaal niet lekker uit wanneer het vrachtverkeer elke ochtend vroeg langs je huis rijdt. En om dit even toe te spitsen op de Amstellandlaan-Rijnkade: die vrachtwagens horen daar toch echt, want het is nu eenmaal een bedrijventerrein dat daar ligt.
We weten dat de ondernemers aan met name de Rijnkade scherp zijn op dit dossier. En dat is goed, want hun belangen zijn in het geding. Let op je zaak, is daarom het enige advies aan hen.

Hans Peijs,
hoofdredacteur B2B