In het voormalige politiebureau aan de Hoogstraat 70 komt een kinderdagverblijf.
In het voormalige politiebureau aan de Hoogstraat 70 komt een kinderdagverblijf. Foto: Andre Verheul sr.

Kindergarden in oude politiebureau

In het voormalige pand van het politiebureau aan de Hoogstraat 70 komt een kinderopvang. Kinderdagverblijf Kindergarden heeft bij de gemeente een verzoek ingediend om het pand te mogen “verbouwen c.q. transformeren". Wanneer het kinderdagverblijf zijn deuren opent is nog niet duidelijk.

Voor ouders van jonge kinderen is de komst van nog een extra kinderdagverblijf in Weesp goed nieuws. Vanwege het groeiend aantal inwoners van Weesp, door bijvoorbeeld nieuwbouwwijk Weespersluis, is de vraag naar opvang veel groter dan het aanbod. Er is waarschijnlijk echter meer nodig dan een extra kinderopvang om de problemen omtrent de wachtlijsten op te kunnen lossen. Kinderen staan nu ongeveer twee jaar op een wachtlijst voordat ze een plekje op een kinderdagverblijf of kinderopvang kunnen bemachtigen.

Actiegroep

Ouders van jonge kinderen hebben zich al verenigd door middel van actiegroep de Kleine Weespers. Het doel van deze actiegroep is onder andere het realiseren van meer kinderopvang in Weesp. Ook heeft de actiegroep geprobeerd om een eigen kinderopvang op te richten. Hier stuitte de groep echter op redelijk wat problemen. Initiatiefnemer Alex van der Baan gaf aan onwil bij de gemeente Weesp te voelen. Hij is dan ook kort geleden gestopt bij de actiegroep omdat hij geen vertrouwen meer had in de betrokken partijen, doelend op onder andere actiegroep Kind & Co en de gemeente Weesp.

Gemeente

De gemeente Weesp heeft in een verklaring aan NH nieuws aangegeven dat zij "de ogen niet sluit voor de zorgen die er zijn bij onze bewoners". Ook geven zij aan "binnen de mogelijkheden die er zijn aan te jagen en te doen wat kan". Een gemeente is officieel gezien niet verantwoordelijk voor het regelen van kinderopvang. Zij moet wel zorgen voor de aanvraag en registratie van instellingen voor kinderopvang, het (laten) uitvoeren van onderzoeken naar de kwaliteit van de kinderopvang en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang.