Afbeelding
Foto: Nicole Den Harder

‘Bruidskapsels maken is mijn talent, ondernemen is mijn passie’

In een stijlvol zwart broekpak zwaait Kelly Baron (36) met haar gitzwarte haren en een stralende lach de deur van haar Baron Academy aan de Pampuslaan open. “Kom binnen! Sorry, ik ben een klein beetje vermoeid, want ik heb net drie dagen bootcamp achter de rug met een groepje cursisten.” Ze legt uit dat ze met deze bootcamp een cursus bruidskapsels maken bedoelt. “Dat is een van de cursussen van de Baron Academy.”

Opleidingsinstituut voor bruidshairstylisten

Sinds vijf jaar is de Baron Academy gevestigd op de Pampuslaan in Weesp. Onderneemster Kelly Baron is niet alleen naamgeefster van deze academy, ze ontwikkelde zelf alle opleidingen en cursussen van de Baron Academy en bouwde het bedrijf uit tot een goedlopend opleidingsinstituut. Vanuit heel Europa komen cursisten opleidingen bij haar volgen.

“Wat ik doe bestaat verder nergens. Ik zeg altijd zo: voor knippen is er een leidraad, voor kleuren bestaat er een recept, maar voor bruidskapsels bestond er geen systeem, en er was ook geen opleiding waar je het kon leren. En in dat gat ben ik gesprongen. Ik heb zelf een systeem ontwikkeld waarmee je de allermooiste kapsels kan maken. En dat verkoop ik.”

Kelly voegt er lachend aan toe dat dit de kortste manier is om te vertellen wat ze doet. “Maar het is veel meer dan dat. Het is moeilijk uit te leggen wat ik écht doe, niemand begrijpt het helemaal. Daarom ben ik waarschijnlijk ook de enige met een compleet opleidingstraject op het gebied van bruidskapsels en business.”

Bij de Baron Academy komen cursisten namelijk niet alleen om bruidskapsels in de vingers te krijgen. Het opleidingstraject dat Kelly aanbiedt gaat ook over ondernemerschap en marketing in de bruidsindustrie. “We bouwen aan de fundering van je bedrijf als bruidsspecialist. Daarbij komt ook bijvoorbeeld een stuk communicatie en psychologie kijken. De Baron Academy is businessgericht.”

'Ik wil ook mensen die in andere salons misschien worden afgewezen een kans geven'

Van hamburgers naar make-up

Gek genoeg begon Kelly’s carrière bij de McDonald's. “Mijn vader was eigenaar van een McDonald's restaurant. Van jongs af aan wilde ik daar ook altijd werken. Ik ben intern opgeleid, tot ik uiteindelijk manager van het restaurant was. Van mijn vader heb ik op het gebied van ondernemen heel veel geleerd. Hij is een echte businessman, een inspiratie voor mij. En dankzij hem zit het ondernemerschap ook in mijn bloed.”

“Tijdens mijn loopbaan bij McDonald's had ik altijd al de wens om iets creatiefs te doen. Dus toen heb ik me ingeschreven voor een opleiding tot grimeur. Daar bakte ik helemaal niks van. Behalve van het stukje visagie, dat pakte ik snel op.” Kelly ging naast haar werk bij McDonald's aan de slag als zelfstandig visagist. “Dat liep heel goed en binnen no time verdiende ik best leuke centjes erbij.”

Toen haar vader het restaurant verkocht, stopte Kelly bij McDonald's. Ze ging fulltime als zelfstandig visagist werken. “Op een gegeven moment vroeg iemand of ik naast make-up ook haar haren wilde doen voor haar bruiloft. Dat heb ik gedaan en ik merkte dat ik dat ontzettend leuk vond. Ik wilde er beter in worden en ging op zoek naar opleidingen en cursussen voor bruidskapsels. Toen kwam ik erachter dat dit helemaal niet bestond.”

Een awardwinning bruidsstyliste

Kelly besloot de kappersopleiding te gaan doen. “Daar zit ook een module bij waarin je leert opsteken. Dat zijn geen bruidskapsels, maar het was iets. Ik ontdekte toen dat het kappersvak niet bij me paste, dus toen ben ik mezelf het maken van bruidskapsels gaan aanleren. Ik ontwikkelde al snel een goed systeem waarmee ik de allermooiste kapsels kon maken. Mensen om me heen zeggen weleens: zoals het recept van een hamburger is gestandaardiseerd bij McDonalds, zo heb jij dat gedaan met bruidskapsels. Dat vind ik wel een leuke vergelijking.”

Kelly startte een bedrijf als bruidsstyliste. “Dat liep meteen goed. Ik deed gemiddeld veertien bruiden per maand. Dat klinkt weinig, maar als je bedenkt dat een bruid minimaal duizend euro oplevert, dan kun je uitrekenen dat ik goede maanden draaide.”

In een gekke bui meldde de onderneemster zich in 2017 aan voor de Dutch Wedding Awards, een landelijke wedstrijd voor bruidsstylisten. Die wedstrijd won ze. “Na die awards vroegen twee meiden waar ik mijn opleiding had gehad. Toen ik vertelde dat ik het mezelf had aangeleerd omdat er geen opleiding voor bruidskapsels bestond, vroegen ze of ik het hun niet kon leren. Ik heb die twee meiden toen uitgenodigd voor een workshop in de salon die ik toen had. En daarna ging het los. Het ging van mond tot mond en overal kwamen mensen vandaan die ook lessen van me wilden. Want wat ik deed bestond nergens anders. Zo is mijn academy begonnen.”

Van passie naar professie

Inmiddels heeft de selfmadebruidsstyliste al meer dan 700 trainingen gegeven. “Waar het ooit begon als een simpele cursus – ik vertelde de cursisten: nu doe je dit, dan doe je dit en dan doe je dit – hebben mijn trainingen inmiddels echt een taal gekregen. Er zit een volledige theorie achter. Bruidskapsels maken is mijn talent. Maar mijn passie is het ondernemen, coachen, begeleiden en lesgeven.”

Kelly’s bedrijf groeide zo hard dat ze het niet bij kon benen. “Ik ben toen een team om me heen gaan verzamelen, met onder andere een designer, een schrijver, iemand voor de marketing en technische ondersteuning voor de website. We hebben in 2019 een onlineplatform gelanceerd met twee grote businessprogramma’s.”

Ze opent haar laptop en laat de leeromgeving zien. “Het eerste programma heet Van passie naar professie. Daarin leren kapsters en stylisten om hun bedrijf te professionaliseren. De meeste mensen in de beautybranche doen hun werk namelijk uit liefde voor het vak, maar het ondernemen krijg je er gratis bij. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Dit programma gaat onder andere over je ondernemers-mindset, hoe vind je de ideale klant, wat zijn je missie en je visie, wat is je stijl en dat soort zaken.”

Circle of the brides

Het tweede onlineprogramma bij de Baron Academy heet Circle of the brides en gaat over alles wat erbij komt kijken als bruidsspecialist. “Daarin leren cursisten bijvoorbeeld hoe ze van potentiële bruiden betalende bruiden kunnen maken. En wat de verdienmodellen van een bruidsstylist zijn, want dat zijn er meer dan je denkt. Dit is een volledig businessgericht programma.”

Beide programma’s duren 19 weken en zijn volledig online te volgen. Het zorgt dus voor een passief inkomen voor de onderneemster. “Ik heb ook stappenplannen ontwikkeld waarin bruidskapsels stap voor stap worden uitgelegd. En ik doe een-op-een-businesscoaching voor mensen in de beautybranche.”

Big business

Over geld praten vindt Kelly niet chic, maar ze is de eerste die toegeeft dat bruidsstyliste een goed betaald vak is. “Er gaat enorm veel geld om in de bruidsindustrie. Gemiddeld trouwen er 60.000 mensen per jaar in Nederland. En dat worden er in 2022 nog veel meer door de vele uitgestelde bruiloften tijdens de coronapandemie. Er is voorspeld dat dit het drukste bruiloftsjaar sinds 35 jaar wordt, dus er is genoeg werk te doen voor bruidsspecialisten.”

Over corona gesproken: de lockdowns hebben Kelly’s bedrijf in eerste instantie een klap gegeven, maar daarna een nieuw verdienmodel opgeleverd. “Tijdens de eerste lockdown moest ik dicht. Niet van het RIVM, want ik ben een beroepsopleiding en die mochten met wat maatregelen doorgaan, maar van de gemeente Weesp moest ik dicht. Dat had te maken met het verkeer, terwijl hier maar een paar auto’s per dag komen.” Ze is even stil. “Ja, daar heb ik wel een klap van gekregen.”

Dan vervolgt ze: “Maar ik blijf natuurlijk een ondernemer, dus ik ging door. Ik ben stappenplannen gaan ontwikkelen waarmee mensen thuis aan de slag konden. Eigenlijk iets heel simpels, maar het werd achter elkaar verkocht. Nu nog steeds. Dus daar heb ik van geleefd toen ik dicht moest.”

Droomsalon

Je zou kunnen denken dat Kelly met haar goedlopende opleidingsinstituut en verschillende verdienmodellen een tevreden zakenvrouw is. “Dat ben ik ook echt. Maar ik heb nog een droom. Ik ben dit pand ontgroeid en wil graag naar een groter pand verhuizen. Daar wil ik de academy voortzetten én een salon openen. In die salon wil ik diversiteit een belangrijke rol laten spelen. Diversiteit in werknemers dus. Ik wil ook mensen die in andere salons misschien worden afgewezen een kans geven. Want ik geloof ook in die mensen. Er is altijd wel iets wat iemand kan doen. Van knippen tot haren wassen en koffiezetten.” Haar ogen twinkelen. “Een salon waar iedereen doet waar hij of zij goed in is, dat is mijn droomsalon.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding