Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Geen woningen Nijverheidslaan

De kogel is door de kerk: Weesperwerf wordt niet gerealiseerd. Een meerderheid in de gemeenteraad besloot na een soms emotionele vergadering niet in te stemmen met de wijziging van het bestemmingsplan.

Het is al vaker gebeurd in het slepende dossier-Weesperwerf (een bouwplan voor 115 woningen aan de Nijverheidslaan) en donderdagavond 10 februari gebeurde het andermaal: de projectontwikkelaar die monter vertelt dat er met Weesperwerf een plan ligt dat tot stand is gekomen in overleg met de ondernemers, terwijl de ondernemers zelf net zo helder laten weten het er niet eens mee te zijn. Het is minimaal bevreemdend en de gemeenteraad had hier maar mee te dealen. Net zoals de raad moest laten meewegen dat de bewoners van de Korte Muiderweg 4 tot en met 8 eerst mordicus tegen het bouwplan waren, maar nu voor zijn omdat de projectontwikkelaar hun tegemoet is gekomen.

Ondernemers jegens woningen

Op het bordje van de gemeenteraad lag uiteindelijk de vraag of het de belangen van de ondernemers aan de Nijverheidslaan, van wie de meesten tegen het plan zijn, zwaarder laat wegen dan de bouw van de woningen. De stemming leerde dat 10 raadsleden tegen zijn (VVD, CDA, D66 en PvdA) en zeven voor (WSP, GroenLinks en WEN). Dat gebeurde nadat iedereen zijn zegje had gedaan en in de meeste gevallen was dat een helder zegje.

'Ik ga nu stoppen, voordat ik nog bozer word'

Zoals van Lars Boom, fractievoorzitter van de WSP. Hij zei ronduit last te hebben van schaamte omdat de argumenten waarmee de tegenstemmers kwamen meer aannames zijn dan argumenten. “Het zijn angsten en niets meer dan stel je voor, stel je voor, stel je voor. Er is geen enkel zinnig argument ingebracht en ik schaam me hier voor. Eindelijk is er een plan voor alle Weespers en een plan dat voldoet aan alle kaders.” Meer specifiek aan het adres van Rob ‘t Hart, fractievoorzitter van D66, sneerde hij: “Schaamt u zich, meneer ‘t Hart. Ik ga nu stoppen voordat ik bozer word”, aldus een emotionele Boom.

Niet door angst laten reageren

Ook GroenLinks stemde voor, waarbij zegsman Christian Pfeiffer aanhaakte bij Boom met de stelling dat je je nooit door angst moet laten reageren. Maarten Miner van WEN zat eveneens bij de voorstemmers, waarna verantwoordelijk wethouder Vos als verklaard voorstander nog een allerlaatste poging deed om het plan over de finish te trekken. Hij stelde onder andere dat er heel veel animo is om in dit plan te wonen en liet tevens weten dat dit een heel slecht signaal is naar Amsterdam, omdat het plan om hier woningen te bouwen als transformatieplek onderdeel is van de Omgevingsvisie Weesp 2050. “Hiermee wordt de indruk naar Amsterdam gewekt dat de Omgevingsvisie Weesp 2050  er niet toe doet.”

Tegenstemmers in de meerderheid

Maar het was allemaal tegen dovemansoren gericht: de tegenstemmers waren en bleven in de meerderheid. Voor CDA-fractievoorzitter Cees Sluijk stond eigenlijk al jaren vast dat zijn fractie zou tegenstemmen. Hij memoreerde dat er jaren geleden door de raad is besloten dat hier geen woningbouw zou komen en als dat nu wel zou gebeuren, zou de politiek een wel heel onbetrouwbare partner zijn, volgens hem. Hij noemde het 'overall een mooi plan, maar op een verkeerde plek'.

'Dit kan echt niet'

Bert Keesman (PvdA), die in eerste termijn alle argumenten noemde die de PvdA ertoe aanzette om tegen te stemmen, liet in de tweede termijn nog even weten dat hij het ‘echt niet vindt kunnen’ dat een raadslid zich schaamt en ook miste hij bij Vos respect jegens de tegenstemmers. “Wij maken hier allemaal een afweging waar we allemaal lang over hebben gepraat en nagedacht en ik roep op om respect te hebben naar elkaar.”

Voor Rob ‘t Hart (D66), die net als Keesman respect in de beraadslaging miste, is het allemaal helder: de projectontwikkelaar heeft zijn best gedaan om het plan aan te passen, maar is daar wat D66 niet voldoende in geslaagd. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, vindt hij.

Welke situatie hierdoor ontstaat zal de toekomst leren. In elk geval gaat de projectontwikkelaar ertegen in beroep, heeft hij aangekondigd. Wordt ongetwijfeld vervolgd.