Afbeelding
Foto: André Verheul

Weesp doft zich op voor de Weesper Week die er komt ter afsluiting van het opgaan van Weesp in Amsterdam. Langzaamaan worden er steeds meer onderdelen van het programma bekend.

Een feestweek mogen we het niet noemen. Dat is namelijk niet gepast, want er zijn ook Weespers die het totaal geen feest vinden dat de gemeente op 24 maart opgaat in de hoofdstad. En om die nou op hun tenen trappen, is natuurlijk niet de bedoeling. Het wordt daarom een week van verbinding genoemd, die gehouden wordt van 17 tot en met 24 maart (daarna is het nog niet voorbij, maar daar komen we hieronder op terug).

Unieke karakter

Tijdens deze week laat Weesp zien wat Weesp is en waar de stad voor staat. Om maar eens even duidelijk te maken dat we dan wel een wijk van Amsterdam worden, maar Weesp blijft natuurlijk wel gewoon Weesp, met zijn unieke karakter en uitgesproken inwoners. “In deze week wordt aandacht besteed aan de positieve kanten van de stad Weesp”, omschrijft burgemeester Bas Jan van Bochove het programma. “We laten zien wat er in Weesp gebeurt. Dat zijn dingen die voor veel Weespers bekend zijn, maar voor velen ook niet.”

Het wordt een eivol programma. De aftrap is voor de verenigingenmarkt, zoals we die kennen van het Sluis-en-bruggenfeest. Verder komt er een kunstzinnige invulling door Weespers aan de Wand en de Kreatieve Groep Weesp, de City of Wesopa blaast in de bus met een Cityquiz, Koninklijke harmonie de Adelaar verzorgt een concert, Weespers die niet zo makkelijk meer hun woning uit komen krijgen bezoek van een soepbus, er komt een fotowedstrijd, Weesp Gastvrij en de horeca doen mee, Weesper winkeliers werken aan een modeshow, er wordt gewerkt aan een plan om, bij wijze van tijdsbeeld, Weespers te portretteren en er komt een film over Weesp waar momenteel aan wordt gewerkt. En dat is maar een kleine greep.

Op deze manier wordt toegewerkt naar 24 maart: de dag dat Weesp geen zelfstandige gemeente meer is. Dinsdagavond 22 maart is er een voorlaatste raadsvergadering waarin wordt stilgestaan bij het naderende einde, op woensdag 23 maart is de allerlaatste vergadering van de gemeenteraad van Weesp waar ook commissaris van de Koning Van Dijk uit Noord-Holland zal spreken en aan het einde van die dag is er een programma met als sluitstuk de officiële overdracht van de gemeente Weesp naar Amsterdam op 24 maart om 24.00 uur. Eén seconde later is Weesp onderdeel van Amsterdam.