Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Ruimte voor
nieuw elan

De gemeenteraad van Weesp heeft in de allerlaatste raadsvergadering de Bedrijvenstrategie Weesp vastgesteld. Deze is de leidraad voor toekomstig beleid, waarin functiemenging aan de Hogeweyselaan mogelijk wordt gemaakt. We nemen de strategie door aan de hand van een aantal steekwoorden

De aanloop

Op 7 januari 2020 gaf het college opdracht tot het opstellen van een toekomstvisie bedrijventerreinen in samenwerking met het bedrijfsleven, als uitwerking van het coalitieakkoord. Het doel is de terreinen toekomstbestendig en duurzaam te maken. In de aanpak stond co-creatie centraal. Industrievereniging Weesp (IVW) en belanghebbenden hebben zelf een voorstel aan het college vormgegeven. Dit is de kansenkaart bedrijventerreinen die op 11-12-2020 aan de toenmalig wethouder economie is aangeboden. Op 28-09-2021 is voorts de samenwerkingsagenda bedrijventerreinen vastgesteld door het college, als gemeenschappelijk document waarin afspraken gemaakt zijn over gezamenlijke acties. Daarnaast is gewerkt aan de Omgevingsvisie Weesp 2050, waarin de richting van de ontwikkeling van de bedrijventerreinen is opgenomen. 

Het uitgangspunt

Weesp wil haar werkfunctie behouden en de bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol in het accommoderen van ondernemerschap en banen. Hiervoor benoemt de omgevingsvisie een stappenplan. Dit betekent allereerst dat transformatie naar woningen buiten de bestaande in beleid opgenomen projecten op bedrijventerreinen wordt uitgesloten. Daarnaast zetten we in op het vernieuwen, verduurzamen en intensiever benutten van de bedrijventerreinen. In gebruik zijnde ruimte dient optimaal te worden benut alvorens een zoektocht naar nieuwe ruimte gestart kan worden. Ook ziet de omgevingsvisie een behoefte aan andere functies op de bedrijventerreinen dan alleen traditionele bedrijvigheid. Dit komt door de snelle groei van Weesp en de groeiende vraag naar diverse functies zoals maatschappelijke diensten en leisure. 

Verduurzaming

Daarnaast wordt ingezet op het vernieuwen, verduurzamen en intensiever benutten van de bedrijventerreinen. In gebruik zijnde ruimte dient optimaal te worden benut alvorens een zoektocht naar nieuwe ruimte gestart kan worden.

Functiemenging

De aangewezen bufferzones en overgangsgebieden op de bedrijventerreinen (waaronder Hogeweyselaan, plinten Amstellandlaan en Cacaokwartier) bieden voldoende ruimte om de genoemde functies (exclusief reguliere detailhandel om bovengenoemde reden) te kunnen herbergen. Het is niet noodzakelijk en wenselijk om de vraag naar horeca, leisure en maatschappelijke functies te huisvesten op de overige delen van de bedrijventerreinen. Uitzondering hierop zijn de (creatieve) bedrijfsverzamelgebouwen, een functie die ook goed samengaat met de aanwezige bedrijvigheid. 

Ook ziet de omgevingsvisie een behoefte aan andere functies op de bedrijventerreinen dan alleen traditionele bedrijvigheid. Dit komt door de snelle groei van Weesp en de groeiende vraag naar diverse functies zoals maatschappelijke diensten en leisure. De gemeenteraad besloot bij het vaststellen van de omgevingsvisie om de Hogeweyselaan specifiek aan te duiden als zone om meer functiemenging plaats te laten vinden: opgenomen is om op de Hogeweyselaan ruimte te bieden aan maatschappelijke voorzieningen en dienstverlening. Maar supermarkten en woningen worden niet toegestaan.

Kinderopvang

In het rapport is er speciale aandacht voor het tekort aan kinderopvang. Het advies is om kinderopvang bij voorkeur te realiseren in de woonwijken. Gezien de hoge nood die er is kan er worden uitgeweken naar de werklocaties. Hierbij is ons advies om kinderopvang (tijdelijk) te realiseren aan de randen van de werklocaties (Hogeweyselaan, Amstellandlaan en prinses Irenelaan) of in het stationsgebied. De Nijverheidslaan is ongeschikt vanwege de nabijheid van zware bedrijvigheid en transport van gevaarlijke stoffen.