Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Parkmanagement gaat niet vanzelf

Het parkmanagementteam houdt nadrukkelijk de vinger aan de pols waar het het zogenoemde parkmanagement betreft. Betrokkenheid van de ondernemers is daarbij welkom.

Ondernemers en bezoekers – eigenlijk iedereen - vinden het fijn als een bedrijventerrein er netjes bij ligt. Daarvoor zorgde in Weesp het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), maar dat bestaat sinds 1 februari 2018 niet meer. Daarmee ligt op de loer dat bedrijventerreinen weer gaan verslonzen, maar verschillende betrokken partijen hebben de handen ineengeslagen om dat te voorkomen en het parkmanagementteam opgericht. Parkmanagement beoogt net als KVO, dat bedrijventerreinen schoon, heel en veilig zijn.

Samenwerken

Bij het KVO werkten bedrijfsleven, gemeente, brandweer en politie nauw samen. Een onderdeel van de systematiek was een regelmatige rondgang over het bedrijventerrein (een zogenoemde schouw) om vervolgens de geconstateerde ongewenste situaties meteen aan te pakken. In Weesp werd dat fenomeen sinds 2005 voortvarend opgepakt, wat leidde tot zichtbare verbeteringen op met name Bedrijventerreinen Noord, alsook aan de Nijverheidslaan.

Bedrijventerrein Noord

Niemand zal ontkennen dat Bedrijventerrein Noord er momenteel best goed bij ligt. De doorgaande route Rijnkade-Flevolaan-Gemeenschapspolderweg-Hogeweyselaan bijvoorbeeld ligt er zelfs zo mooi bij dat het aanzet tot illegale racepartijen, maar dat nu even terzijde. Alleen de Rijnkade ter hoogte van het zogeheten Scharnierpunt (dat is waar de gemeentewerf is gevestigd) kan wel een ‘likje verf’ gebruiken, maar eenmaal de hoek om ligt alles er spic en span bij. Dat geldt ook voor de straten achter de hoofdwegen, zoals de Keurstraat, Gooimeerstraat en Ambachtstraat. Wat de reden ook is: er ligt beduidend minder rotzooi dan voorheen. En de hoek IJsselmeerlaan/Zuiderzeelaan is zichtbaar verbeterd sinds de nieuwe Rioolwaterzuiveringsinstallatie hier is geopend: de 'voor- en achtertuin' zijn meteen opgeknapt. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen problemen zijn. Hevige regenval maakt bijvoorbeeld regelmatig zichtbaar dat het met de waterhuishouding niet best is gesteld.

Nijverheidslaan

Ook de Nijverheidslaan heeft de afgelopen jaren een betere uitstraling gekregen. Niet in de laatste plaats door de nieuwbouw die hier is gepleegd. Een tip in dit verband: het is voor ondernemers op de Nijverheidslaan nog steeds mogelijk aanspraak te maken op de gevelsubsidie. 

Het Parkmanagementteam

Het Parkmanagementteam bestaat uit een aantal partijen. De kern wordt gevormd door IVW bestuurslid Ingrid Kikkert, Monique Veldhuijzen die de IVW secretarieel en projectmatig ondersteunt, Norbert Masereeuw, directeur van Nodema, Maarten van Weel als adviseur, Reindert van der Toorn als beveiligingsadviseur en Paul Smit van de gemeente. ‘We zijn er druk mee, maar minder druk dan gewenst. Onze ambities stroken niet altijd met de praktijk, want we boeken de laatste tijd te weinig vooruitgang”, zegt Veldhuijzen met de nodige spijt in haar stem.

Verschillende redenen

Daar zijn verschillende redenen voor. Een van de belangrijkste is dat Parkmanagement een teamprestatie moet zijn. "Helaas missen we al langere tijd de inzet en aanwezigheid van de politie en de brandweer. De brandweer is ongeveer anderhalf jaar geleden aangeschoven bij een vergadering, maar daarbij is gesteld dat de brandweer hiervoor geen mankracht meer ter beschikking kan stellen. Voor de politie geldt dat er gedurende een langere periode gaan wijkagent was aangesteld. De huidige wijkagent hebben wij nog niet ontmoet en dat is jammer. Veiligheid is toch een belangrijk aspect van parkmanagement. Voor schoon en heel moeten we zijn bij de gemeentelijke groenvoorziening en onderhoud openbare ruimte. Door de aansluiting bij Amsterdam en de wisseling van personen bij de gemeente is het ons niet duidelijk wie daar momenteel verantwoordelijk voor is."

Gericht op andere zaken

De aandacht van de gemeente is in de afgelopen periode gericht op andere zaken. Daarom hopen wij door de aansluiting bij Amsterdam op een nieuwe start. Kikkert heeft vertrouwen in de gebiedsmakelaars die de gemeente Amsterdam parachuteert in alle stadsdelen en dus ook in Weesp. “Dat team wordt nu samengesteld en wij verwachten snel contact te leggen met de persoon die verantwoordelijk is voor dit gebied”, laten de drie namens IVW weten.

Van Fixi naar SIA

Wat ook meespeelt is dat het meldingssysteem voor gebreken in de openbare ruimte (bijvoorbeeld straatverlichting die het niet doet of wegen die er slecht aan toe zijn) is overgegaan van Fixi naar SIA, het systeem dat Amsterdam hanteert. Veldhuijzen: “Het komt voor dat iets wordt gemeld dat daar niet thuishoort, vervolgens gebeurt er niets mee en blijft het probleem onopgelost. Het is heel belangrijk voor goed Parkmanagement om een aanspreekpunt binnen de gemeente te hebben die de juiste personen binnen de gemeente kan aanspreken en informatie kan geven over de voortgang. Als je binnen de gemeente vastloopt, trek je aan een dood paard.”

Ondernemers

Norbert Masereeuw merkt op dat het niet alleen de overheidsinstanties zijn die er wat aan moeten doen. “Ook van de ondernemers horen we te weinig. De betrokkenheid van ondernemers bij het parkmanagement is essentieel. Zonder hun informatie weten wij niet welke problemen er spelen op de terreinen en welke plekken speciale aandacht vereisen voor een schouw. Wij willen ondernemers hierbij oproepen om zaken als overlast, ondermijning, verkeer of problemen met de openbare ruimte  met ons team te delen zodat wij dat kunnen oppakken en monitoren."

Riolering

Hij heeft en voorbeeld van hoe het kan werken. “Onlangs kregen wij van een van de ondernemers van Noord een vraag omtrent de riolering. Wij hebben goede contacten bij Waternet en hem daar naar doorverwezen. Binnen enkele dagen was er goed contact en is er gezamenlijk gekeken naar de oorzaak en een oplossing. Dat is het doel van parkmanagement en zo kunnen wij de ondernemers helpen."

Volledig team

Veldhuijzen wijst erop dat belangrijk is om snel weer een volledig team te zijn. "Want er moet wel een reden zijn om bij elkaar te komen, namelijk om problemen te signaleren en op te lossen. Met betrokkenheid van alle partijen. Als lopende zaken blijven hangen in het luchtledige en zaken niet worden gemeld en opgepakt, dan houdt het een keer op." 

Goede vooruitzichten

Er is zeker geen aanleiding om de boel de boel te laten, zeggen ze alle drie nadrukkelijk. De vooruitzichten van een gebiedsmakelaar en Amsterdamse collega’s stemmen gunstig. Maar wat zeker ook helpt, is input vanuit de ondernemers. “Ondernemers kunnen zich gewoon bij ons melden met iets dat ze is opgevallen of waarover ze zich zorgen maken. Daar staan we nadrukkelijk voor open.” Zo kunnen ze zich melden bij de parkmanagement coördinator op hun eigen industrieterrein of een melding doen bij de IVW. Bij zaken aangaande de openbare ruimte is het nodig altijd een melding te maken via SIA. Kijk voor meer informatie op de website van de IVW, ivw-weesp.nl/kvoweesp.nl.