Word nu lid IVW

Wanneer de klok op 23 maart om middernacht slaat en een nieuwe dag aanbreekt, dan ligt u waarschijnlijk in uw bed. Maar er vindt dan een ingrijpende gebeurtenis plaats. Om 0.00.01 uur op 24 maart is Weesp namelijk niet langer meer een zelfstandige gemeente, maar is het onderdeel van Amsterdam.
Het heet dat Amsterdam met Weesp gaat fuseren, maar daar is natuurlijk geen sprake van bij een stad van rond de 800.000 inwoners die een gemeente met ruim 20.00 inwoners opslokt. De verhoudingen liggen dan echt wel iets anders dan fuseren op basis van gelijkheid. En laten we wel wezen: Amsterdam heet ook niet op 24 maart opeens Amsterdam-Weesp, of 'Amstel- en Vechtstad'.
De toekomst zal leren in hoeverre Weesp Weesp blijft. Natuurlijk wordt de identiteit van Weesp bepaald door de inwoners en het is ook niet zo dat Amsterdam Weesp dichterbij kan trekken, maar alertheid is op z'n plaats. Laten we daarom hopen dat de bestuurscommissie daarvoor doet wat het moet doen.
Om de kenmerken van Weesp te behouden, heeft de gemeente Weesp 14 kernwaarden opgesteld die Amsterdam volgens eigen zeggen zal respecteren. De kernwaarde 'Economie en toerisme' leert dat een gezond en aantrekkelijk bedrijventerrein belangrijk is voor het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid.
De 'poortwachter' van deze kernwaarde is de IVW. De IVW is sinds kort weer op volle sterkte om de belangen van het bedrijfsleven in Amsterdam te behartigen. Om die reden is het verstandig om nu lid te worden van de IVW.

Hans Peijs
Hoofdredacteur B2B Magazine