Dustin Rameau (links) en Leo Smeekes in Chido.
Dustin Rameau (links) en Leo Smeekes in Chido. Foto: Hans Peijs

Streetfood Bar
Chido nieuwe
aanwinst aan de Kom

Onlangs openden voor het eerst de glazen deuren van Streetfood Bar Chido in Weesp. Weesp is hiermee een horecazaak rijker die hier zijn gelijke niet kent. Dustin Rameau en zijn stiefvader Leo Smeekes zijn twee van de investeerders. Zij vertellen wat de Weesper hier kan verwachten.

Rameau, Smeekes, Koen Withagen en Patrick Odijk zijn de drijvende krachten achter de backoffice dienstverlener voor uitzendbureaus All About Flex dat is gevestigd aan de Korte Muiderweg. Onderdeel daarvan is een uitzendbureau voor horecapersoneel en de vier ondernemers zeggen al jaren tegen elkaar dat het ze leuk zou lijken om eens een horecazaak te beginnen. Of meer specifiek: ze wilden al heel lang een bijzondere horecagelegenheid in Weesp starten, want Weesp is hun stad. Smeekes en Rameau zijn oer-Weespers, Odijk komt hier binnenkort ook wonen ook en All About Flex is in Weesp ontstaan en zit er nog steeds, waarmee de roots met Weesp wel duidelijk zijn.

A-locatie

Toen BLOOM kitchen bar aan de Achteromstraat in de verkoop kwam, hadden ze direct door dat dit hun kans was om toe te slaan. “Dit is natuurlijk een A-locatie, zo aan de Kom”, vertelt Rameau, die er onmiddellijk aan toevoegt dat ze het anders willen aanpakken dan andere uitbaters. “Want bruine kroegen zijn er genoeg in Weesp”, verklaart hij.

Streetfood Bar Chido

Het werd Streetfood Bar Chido (spreek uit: Tsjie-doo) dat zichtbaar op Zuid-Amerikaanse en Oriëntaalse leest is geschoeid. Rameau: ”Streetfood is een verzamelnaam voor kleine hapjes, net zoiets als tapas. Chido is zowel een bar als een restaurant, maar geen restaurant waar je gaat zitten en vervolgens drie gangen bestelt. Je bestelt kleine hapjes en gaat daarmee gezellig zitten en eten, terwijl je je drankje drinkt. Maar andersom kan ook: je komt om wat te drinken en dan is een lekker hapje al snel besteld. En ook bij de drankjes kiezen we natuurlijk voor Latijns-Amerikaans. Shared dining, dat is de bedoeling.”

De spijs- en drankkaart zijn samengesteld op basis van wat de heren zelf kennen en erg kunnen waarderen, waarbij ze zich hebben laten adviseren door echte horecatijgers. En om meteen maar de voor de hand liggende vraag te beantwoorden: zelf zullen ze niet in de bediening te vinden zijn. “We hebben een goed team dat het heel goed aankan”, lacht Smeekes.

Dit staat op de kaart

Om het allemaal te verduidelijken, pakt Rameau de streetfoodkaart en het overzicht met de dranken erbij. Op de kaart met hapjes zien we onder andere Jalapeño Poppers (jalapeño’s met roomkaas en limoen-mayo), Pimiento de Padrón (gegrilde Spaanse pepers met olijfolie en zeezout), Nachos ‘Chido Style’ (drie kleuren nacho’s met onder andere cheddar en pico de gallo), maar er zijn ook Oriëntaalse bitterballen en friet met rendang, die ‘Loaded Fries’ wordt genoemd. Voor elk wat wils, zo omschrijft Leo Smeekes de kaart. En dat zien we ook terug in de drankkaart. Op de tap staan vier relatief gewone biersoorten, maar verder is er een grote verscheidenheid aan exotische en Latijns-Amerikaanse biertjes die per blikje worden geserveerd en, zo belooft Rameau, Chido wordt de eerste bar in Weesp waar je goede cocktails kunt bestellen.

Vanaf het moment dat eten wat naar de achtergrond verdwijnt – laten we zeggen rond 10 uur in de avond - is het de bedoeling dat de muziek in volume aanzwelt, waarna het meer een bar wordt dan een restaurant. De keuken is dan natuurlijk nog open voor ‘bites’. En welke muziek zal hier te horen zijn? “De wat modernere tunes”, verklaart Rameau, waarmee helder is dat je voor de echte meezingers elders moet zijn.

Weespersluis

Rameau en Smeekes vertellen dat ze met Chido mikken op een publiek tussen pakweg 25 en 45 jaar, waarbij ze nadrukkelijk lonken naar de nieuwe wijken in en rondom Weesp. “Dit zijn veelal jonge mensen aan wie een zaak als deze goed besteed is”, verklaren ze. Daarbij tekenen ze wél aan dat er geen kleurplaten en speelgoed op tafel komen. “Kinderen zijn uiteraard welkom, maar zij moeten zichzelf vermaken.”

Wat is Chido?

In totaal zijn er binnen 56 zitplaatsen en aan het terras wordt nog gewerkt, maar op mooie dagen biedt dat ruimte aan enkele tientallen gasten. Chido is woensdag tot en met zondag vanaf 16 uur geopend.
Dan resteert eigenlijk alleen nog een uitleg over de naam: waar staat Chido voor? “Chido is in met name Mexico straattaal voor wat wij vet en chill noemen. En vet en chill moet het hier gaan worden”, geeft Rameau aan.


Afbeelding