Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Rechter: vergunning kinderopvang Liefjes is terecht geweigerd

De gemeente Weesp mocht de vergunning voor kinderopvanglocatie Liefjes weigeren. De rechtbank Midden-Nederland is het met de gemeente eens dat de huidige locatie van de opvang, op een bedrijventerrein, niet past binnen het bestemmingsplan en daar ook niet wenselijk is. Dit is een overwinning voor de bedrijven op bedrijventerrein Nijverheidslaan.

Opvangorganisatie Liefjes opende in juni vorig jaar op een locatie aan de Nijverheidslaan een kinderopvang. De gemeente heeft later de vergunning voor het kinderdagverblijf geweigerd omdat een kinderopvanglocatie op die plek niet past binnen het bestemmingsplan en ook in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Omdat de vergunning voor de kinderopvanglocatie is geweigerd, heeft de gemeente, die inmiddels niet meer bestaat, Liefjes opdracht gegeven om te sluiten. 

Dat de opvang in eerste instantie een vergunning kreeg, kwam omdat de gemeente te laat op de aanvraag had beslist. Pas daarna heeft de gemeente inhoudelijk naar de aanvraag gekeken. De rechtbank is het met de gemeente eens dat het bedrijventerrein geen geschikte locatie is voor kinderopvang. In het bestemmingsplan wordt gesproken van een zogenoemde bedrijven-3-kwalificatie: kinderopvang past daar niet in. In de zogenoemde structuurvisie van de gemeente staat dat het gedeelte van het huidige bedrijventerrein waar Liefjes gevestigd is ook in de toekomst een bedrijventerrein blijft.

Een kinderopvang is een (geluid)gevoelig object. De omliggende bedrijven kunnen worden belemmerd in hun bedrijfsvoering en uitbreidingsmogelijkheden kunnen worden bemoeilijkt als een kinderopvang, in afwijking van het bestemmingsplan, op het bedrijventerrein is gevestigd. Bovendien vindt de gemeente de verkeerssituatie op die plek, met veel ‘zwaar' verkeer, niet geschikt voor een opvanglocatie.