Exit jubelton

Het lijkt zo lang geleden dat er maatregelen moesten komen om de woning ‘onder water’ te redden. Het was de tijd van de bankencrisis en crisis op de woningmarkt. Mmmmm, dacht de overheid, laten we de woningmarkt een zetje geven. Hoe? We geven gewoon de mogelijkheid aan gefortuneerden om een belastingvrije schenking te doen ten behoeve van de eigen woning. De jubelton was geboren. Een van schenkbelasting vrijgestelde schenking indien deze gebruikt wordt ten behoeve van de eigen woning (waaronder begrepen aflossing van een eigen woningschuld).

Mooi meegenomen was dat het meteen ook effect had op de aftrek hypotheekrente. Tenslotte hoefde het geschonken geld niet geleend te worden, dus was er ook minder hypotheekrenteaftrek. Een mooie opsteker voor de belastingdienst. Dat tevens de overdrachtsbelasting omlaag ging, had een negatief budgettair effect, maar was te overzien.
Hoe snel kan het gaan. Vanuit een totale mineur op de woningmarkt binnen krap 10 jaar naar een enorme hausse. Mmm, denkt de overheid, laten we thans de woningmarkt maar een beetje afremmen. Laten we allereerst maar de overdrachtsbelasting verhogen en het beleggers wat lastiger, lees: duurder maken. Verder, mmm, misschien kunnen we wat doen aan het cadeautje van de jubelton. Kunnen we die niet gewoon direct afschaffen? Nee nee, stellen de deskundigen, niet zo snel. Afschaffen kan nu nog niet, maar we kunnen de vrijstelling in 2023 wel verlagen. Voor het jaar 2023 blijft er nog ongeveer € 27.000 vrijstelling over. Maar ja, dat bedrag gold al als vrijstelling vrij te besteden, dus per saldo lijkt het wel erg veel op afschaffing. Vervolgens gaat de jubeltonvrijstelling ten behoeve van aankoop van een woning vanaf 2024 helemaal de prullenbak in.

Het einde van de jubelton is dus in zicht. Maar stel dat er dit jaar nog geen huis wordt gekocht, zou dan toch, indien wordt voldaan aan alle voorwaarden, gebruikgemaakt kunnen worden van de jubelton? Dat is in beginsel mogelijk als dit jaar de schenking daadwerkelijk plaatsvindt en uiterlijk in 2024 de woning wordt gekocht door degene die de schenking heeft ontvangen. Let wel op alle voorwaarden die gelden bij de vrijstelling, waaronder met name de leeftijdgrens.
Let er verder op dat er wel aangifte dient te worden gedaan met daarin beroep op de vrijstelling én dat mogelijk de beroemde anti-aangetrouwdenclausule van toepassing moet worden verklaard bij de schenking. Tot slot, misschien is een ontbindende voorwaarde in de schenking ook iets om te overwegen.