Afbeelding
Foto:

Reiskostenvergoeding: oplossing brengt ons niet dichter bij huis

De inflatie in Nederland zit op recordhoogte, dat voelen we allemaal. Met name de kosten voor voeding en energie zijn rap gestegen en het ligt beperkt in het bereik om daar iets aan te doen. Erg vervelend wanneer je met de eigen auto dagelijks naar je werk moet. Nu was 19 cent per gereden kilometer al een lange tijd niet meer kostendekkend, maar de daadwerkelijke autokosten per kilometer liggen vandaag de dag fors hoger.

Een oplossing wordt vanuit het Rijk aangeboden op twee fronten. Enerzijds de tijdelijke verlaging van de accijnzen op brandstof (17,3 cent voor benzine) en aanvullend een verhoging van de belastingvrije vergoeding voor autokosten van 19 cent per km, naar eerst 21 en uiteindelijk 23 cent per km. 

Het verhogen van de belastingvrije kilometervergoeding blijkt overigens niet eenvoudig. Zo zou het in eerste instantie technisch niet haalbaar zijn om dat nog dit jaar te realiseren. Daar heeft staatssecretaris Van Rij later op gereageerd dat het technisch wel mogelijk zou moeten zijn om te verhogen per 1 juli dit jaar. We hebben het hier over de tussenstap naar 21 cent. Echter, hiervoor dient elders een offer gemaakt te moeten, want alles moet rijksbudgetneutraal gebeuren. Het verhogen van de kilometervrije vergoeding kost € 260 miljoen. Ik vraag mij af of er op korte termijn consensus gevonden gaat worden over hoe dit financiële gat te dichten.

We hebben dus een schijnbaar eenvoudige oplossing, maar uitvoerings- en besluittechnisch ligt dat anders. Bij inflatie ben je alleen geholpen als compensatie dezelfde dag nog geboden wordt. De noodzaak voor benzine en eten en drinken kun je niet uitstellen en praktisch ook niet voorradig maken. Daarnaast vraag ik mij af wat je opschiet met een dergelijke verhoging per gereden kilometer. Immers, de daadwerkelijke autokosten zijn al sinds jaren aanzienlijk hoger dan 19 cent per kilometer en straks ook nog steeds hoger dan 23 cent. Een compensatie van 4 cent (maximaal) per gereden kilometer is feitelijk een belediging voor iedereen die afhankelijk is van eigen vervoer. 

Is een betere oplossing niet te vinden in lessen die we al geleerd hebben? Nederland is een diensteneconomie, tijdens corona is er veel vanuit huis gewerkt omdat dat kan. Het fileprobleem bleek opgelost te zijn en de CO2-uitstoot schoot drastisch omlaag. Daarnaast kan thuiswerken een prettiger balans opleveren tussen werk en privé. Al die lege kantoorpanden kun je vervolgens prachtig ombouwen tot woningen! Ik zou veel blijer worden van een heldere en doeltreffende visie: stimuleer thuiswerken door fiscaal de werkplek aldaar te faciliteren en sla direct meer vliegen in 1 klap!