Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

De Vuurlinie is te huur voor bedrijfsuitje en presentaties

In nauwelijks zes jaar tijd is De Vuurlinie een icoon op de Vecht geworden. Nu is De Vuurline te huur, bijvoorbeeld voor bedrijfspresentaties.

De Vuurlinie is een rij beeldbepalende houten woningen aan de Utrechtseweg. Vanuit de vesting Weesp moest men vrij met kanonnen op een naderende vijand kunnen schieten. Om die reden mocht er niet in het schootsveld worden gebouwd. Omdat de stad groeide, was er wel behoefte aan uitbreiding. Het stadsbestuur besloot toch om woningen buiten de vesting te bouwen, tegenover de bastions. Dat werden de voor Weesp karakteristieke vuurliniehuisjes. Ze stonden letterlijk in de vuurlinie. Wel zijn ze van hout, zodat ze makkelijk platgebrand konden worden als de vijand aan de grens van de stad zou staan.

Varend huisje

De Vuurlinie is ook de naamgever van het bijzondere varende huisje dat sinds 2016 op de Vecht vaart. Dat is logisch, want het bijzondere vaartuig is een kopie van de karakteristieke houten huizen in de voormalige vuurlinie langs de Utrechtseweg in Weesp. De Vuurlinie – de boot – werd op 24 juni 2016 gedoopt en is eigendom van Weesp Marketing. Het aanvankelijke plan was om van het huisje het kantoor van de VVV met vaste ligplaats te maken, maar dat plan lieten voorzitter André Wierper en Ronald Willemsen varen. Zij besloten om er een varend promotiehuisje van te maken, waarna een grote vriendengroep voortvarend het drijvende huisje bouwde, om het op 24 juni te dopen.

Slapend bestaan

Inmiddels is er het nodige gebeurd. Weesp Marketing bestaat officieel nog wel, maar leidt een slapend bestaan. In de praktijk is het nog een vehikel om bepaalde activiteiten te kunnen laten draaien. Weesp Bevrijd en Weesp Gastvrij zijn daarvan de bekendste voorbeelden. Het was het idee van Willemsen en Wierper dat Weesp Marketing een professionele organisatie zou worden om Weesp te promoten, maar daar werd in Weesp verschillend over gedacht. Weesp Marketing stopte en Wierper stapte eruit, maar niet voordat werd besloten om de belangrijkste activiteiten te borgen, te weten Weesp Gastvrij, Weesp Bevrijd en het Korenfestival.

Dan resteert De Vuurlinie en daarvan zegt Willemsen dat het hem aan het hart gaat om die weg te doen. “We hebben De Vuurlinie met een aantal man gebouwd en in de afgelopen jaren heeft het zich bewezen. Heel veel mensen zijn er enthousiast over en vinden het een verrijking en een blikvanger voor Weesp”, stelt hij vast. Maar sinds Weesp Marketing niet meer actief is, is de structuur weggevallen. “Het afgelopen jaar heeft Theo Voskuil de vaartjes gecoördineerd, maar Theo heeft het veel te druk met zijn onderneming om dat te kunnen blijven doen. Daardoor zagen we ons opeens voor de vraag gesteld: wat gaan we nu doen?”

Te huur

Het antwoord is dat De Vuurlinie dit jaar alleen nog apart gehuurd kan worden voor (bedrijfs)feestjes en bijeenkomsten, vergaderingen, evenementen, bijeenkomsten of wat dan ook met maximaal twaalf man. Ook voor presentaties is De Vuurlinie zeer geschikt, want er zijn een beamer en een scherm aan boord. De prijs is 150 euro per uur (inclusief schipper, maatje, verzekering en brandstof), want Willemsen rekende uit dat de gehanteerde prijs van 90 euro per uur niet kostendekkend was. Weesp Marketing sponsorde namelijk het tarief voor een deel, maar nu Weesp Marketing geen inkomsten heeft, zit dat er niet meer in.

Rendabel seizoen

Willemsen: “We gaan proberen de Vuurlinie op deze manier een rendabel seizoen te laten draaien. Ook dit jaar hebben we gelukkig weer een behoorlijk aantal schippers en maatjes die onze gasten willen ontvangen en een leuk tochtje willen maken over onze mooie Vecht. Het lijkt misschien dat De Vuurlinie alleen maar aan de remming ligt en af en toe vaart, maar er zijn al aardig wat vaartjes geboekt. Met de nieuwe prijs moeten we de kosten kunnen dekken. Alles wat we overhouden besteden we aan een leuke activiteit voor Weesp of we sponsoren een evenement.”

Boekingen kunnen via de site www.VuurlinieWeesp.nl. Voor meer informatie: 06-11375541 (Ronald Willemsen).