Afbeelding
Foto:

Betaald ouderschapsverlof komt er aan: wees voorbereid!

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers - met een kind dat nog geen 1 jaar oud is – aanspraak op maximaal negen weken betaald ouderschapsverlof. De verwachting is dat veel ouders ouderschapsverlof willen opnemen. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan dit een probleem opleveren. Dat vraagt een strakke voorbereiding. Met onderstaand stappenplan ben je goed voorbereid!

Stap 1. Inventariseer wie op dit moment ouderschapverlof heeft opgenomen?

Om voor het betaalde ouderschapsverlof in aanmerking te komen, dient de werknemer nog minstens recht te hebben op een maal de wekelijkse arbeidsduur onbetaald ouderschapsverlof na 2 augustus 2022 (van de oorspronkelijke 26 weken in totaal). Ook dient het kind op 2 augustus nog geen 1 jaar te zijn. Voldoet de werknemer hier niet aan, dan is er geen recht op betaald ouderschapsverlof. 

Inventariseer of en wanneer deze werknemers het betaalde ouderschapsverlof willen opnemen. 

Stap 2. Inventariseer overige werknemers

Het gaat daarbij om werknemers van kinderen onder de 1 jaar (gemeten op 2 augustus 2022) en die op dit moment zwanger zijn of wiens partner zwanger is.

Inventariseer of deze werknemers van plan zijn om betaald ouderschapsverlof op te nemen en zo ja, wanneer.

Stap 3. Maak een schema

Maak een schema zodat je weet wanneer jouw werknemers afwezig zullen zijn. Bij problemen: Je mag als werkgever een verzoek om ouderschapsverlof weliswaar niet weigeren, maar als het verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt mag je na overleg wel de indeling van de verlof- en de werkuren wijzigen. Dit kan tot uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het ouderschapsverlof.

Stap 4. Informeer werknemers en maak standaardaanvraagformulieren

Het betaalde ouderschapsverlof moet schriftelijk worden aangevraagd, minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum. Aangegeven moet worden hoe de werknemer het verlof wil opnemen. Tip: Maak standaardformulieren. 

- Het betaalde verlof dient voor hele weken te worden aangevraagd, maar mag vervolgens flexibel worden opgenomen.

- Het verlof moet worden opgenomen vóór de eerste verjaardag.

- Het verlof geldt ook voor adoptie- en pleegkinderen onder de 8 jaar. Dit geldt alleen voor het eerste jaar na de dag van de feitelijke adoptie of plaatsing.

- Het UWV verstrekt een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon aan de werknemer met een maximum van 70% van het maximumdagloon.

- Voor de aanvraag is de medewerking van de werknemer nodig. Het aanvragen van de uitkering doe je via de Verzuimmelder of Digipoort.

- De uitkering is een WAZO-uitkering en wordt achteraf aangevraagd. Binnen vier weken na de aanvraag geeft het UWV een beslissing.