Stef Pronk wordt ondervraagd door André Verheul.
Stef Pronk wordt ondervraagd door André Verheul. Foto: Brian Elings

Het doek gaat op voor Weesper glorie

Weesper glorie. Dat is wat de ondernemers die vrijdag 19 mei het Ondernemerstheater bezochten, mochten verwachten en ook kregen. Een terugblik in veel beeld.

Bedrijfsvereniging IVW houdt elk jaar wat het IVW Ondernemerstheater wordt genoemd. Steevast in een aantrekkelijke omgeving en altijd ondernemers aan het woord. Deze keer was de locatie de opslaggigant AllSafe aan de Chocoladeweg.
De doeken in het theater gingen allereerst open voor Christian Pfeiffer, die inging op de geschiedenis van de Weesper industrie. Met 'Weesp, stinken door de eeuwen heen' liet de inleiding van Pfeiffer niets te raden over: tot de jaren zeventig van de vorige eeuw hing er boven Weesp altijd wel ergens een riekend luchtje.

Ondernemers aan het woord

Het was de opmaat voor verhalen van ondernemers, die werden ondervraagd door ‘moderator’ André Verheul. Smit & Zoon is opgericht in 1821 en directeur Marc Smit vertelde over de historie, die begon bij de levering van levertraan en stokvis en die tot op de dag van vandaag doorloopt tot oliën voor het looien van leer. 

Oerdegelijke familiebedrijven

Hagen Beton stamt uit 1921 volgens de officiële lezing, maar inmiddels is gebleken dat het al in 1901 was, vertelden Wim Hagen en zijn schoondochter Ria Hagen, die momenteel het bedrijf bestiert samen met Wims zoon Robert. Stef Pronk van Pronk Juweel (opgericht in 1933) en Wim de Groot, de gewezen directeur-eigenaar van De Groot Luchtkanalen, vertelden aansluitend vol trots over hun bedrijf. Wat deze bedrijven als grote gemene deler hebben is dat ze oerdegelijk zijn, zich opnieuw weten uit te vinden op het moment dat dat noodzakelijk is en dat het solide familiebedrijven zijn. 

De vier ondernemers schoven vervolgens aan bij een paneldiscussie met onder anderen Katinka Hilders, voorzitter van de bestuurscommissie Weesp- Driemond. Nu ging het over het nu en straks, waarbij duidelijk werd dat er tussen stadsbestuur en ondernemers nog wel wat kloofjes zijn te overbruggen.

Wim de Groot.
Ria en Wim Hagen.
Marc Smit.
Christian Pfeiffer.
Een volle zaal.
Afbeelding