Etienne Lieverst, Bryan Schouwenaar en Maran Rauws (vlnr) geloven in het succes van de Kaplock.
Etienne Lieverst, Bryan Schouwenaar en Maran Rauws (vlnr) geloven in het succes van de Kaplock. Foto:

Kaplock voor twee derde 'made in Weesp'

Kaplock is de naam van een systeem dat voorkomt dat in een horecagelegenheid je jas wordt gestolen. Het systeem wordt in de markt gezet door het gelijknamige bedrijf, maar twee bedrijven in Weesp spelen een belangrijke rol: EWN en de Mendex Groep. Een uitleg hoe dat zit.

Iedereen die weleens in een horecagelegenheid komt zonder al te veel ruimte om jassen op te hangen, kent het beeld: op te weinig haakjes hangen te veel jassen en wie geen plek heeft kunnen vinden, gooit z’n jas ergens neer. Een van de gevolgen is dat de kans groot is dat je jas niet meer vindt of, nog erger, dat hij gestolen wordt.

Garderobeservice

Hiermee rekent het in 2018 bedachte systeem Kaplock (een samenvoeging van de woorden kapstock en lock) af. Het wordt op de website omschreven als ‘Een garderobeservice, maar dan net even anders’ en dat is precies wat het is.
Het systeem bestaat uit een rij ‘kastjes’ met een wortelvormig uitsteeksel (een pin) aan een kabel. Trek je, nadat je een munt hebt ingeworpen aan de pin, dan trek je in feite aan een draad die je door je mouw kunt doen, waarna je de pin zoals bij een fietsslot in een gat steekt en je een sleuteltje krijgt. Daarmee hangt je jas de rest van de avond veilig, droog en schoon. Het verdienmodel achter het systeem zijn de munten die je moet inwerpen. Die krijg je door twee euro in een kleine betaalautomaat te werpen.

Zestig plekken

Kaplock wordt in elke omgeving waar dat gewenst is geplaatst door Kaplock (minimale afname is zestig plekken) en de inkomsten van de munten worden gedeeld door Kaplock en de eigenaar van de gelegenheid. Het is alles bij elkaar een meer-winsituatie: je biedt service aan je klanten, jassen worden niet meer gestolen en je verdient er als horecaondernemer ook nog eens aan. “Een van de belangrijkste redenen om kaplock te gebruiken is gemak voor de exploitant”, legt Bryan Schouwenaar van Kaplock uit. “Je hebt er geen omkijken naar en dat is een groot voordeel.” 

Oosterhout

Het systeem is in 2018 in Breda bedacht en werd enthousiast ontvangen. Sterker nog, het kreeg de Columbus Trophy Award voor meest innovatieve product in zijn soort. Vervolgens kwam corona, ging alle horeca lange tijd op slot en kwam de klad erin. Maar sinds de coronaellende voorbij is, is de draad weer voortvarend en met succes opgepakt.

Bij de verdere groei is een belangrijke rol weggelegd voor de Mendex Groep (partner in assembleren, verpakken, verzenden en fulfillment) en EWN (alle elektrawerken), beide gevestigd aan de Flevolaan in Weesp. De Mendex Groep kwam in 2019 in beeld bij Kaplock. Maran Rauws, eigenaar van de Mendex Groep, vertelt hoe dat is gegaan. “Kaplock en wij hebben een gezamenlijke relatie en toen kregen wij de vraag of wij de kaplocks in elkaar kunnen zetten en kunnen verzenden. Wij krijgen de onderdelen van een kaplock, dat zijn er rond de veertig, en daarna zetten onze mensen elke kaplock in elkaar. Dat is handwerk en daar zijn wij goed in, want wij hebben de mensen.”

In Weesp in elkaar gezet

Voor Mendex is Kaplock in korte tijd een grote klant geworden. Inmiddels zijn er in Nederland rond de zevenduizend kaplocks in gebruik en die zijn met uitzondering van de allereerste paar honderd allemaal in Weesp in elkaar gezet. Dat heeft ertoe geleid dat in de bedrijfshal in Weesp zelfs een aparte werkruimte is ingericht waar alle onderdelen keurig overzichtelijk zijn gesorteerd. En waar mogelijk wordt gekeken waar het productieproces versneld kan worden. “Aan de kaplocks werken een persoon fulltime en twee parttime. Je moet je daarbij voorstellen dat elke kaplock bij het in elkaar zetten wordt doorgegeven aan de ander en dat doorgeven gaan we binnenkort versnellen door een soort productielijn. Momenteel kost elke kaplock ons vier minuten en het is natuurlijk de kunst om dat te verkorten.”

Elektrische component

Elke kaplock is puur mechanisch, maar er is ook een elektrische component. Die zit in de muntautomaten en daar komt EWN in beeld. Etienne Lieverst zegt daarover: “Quinten van Bree van Kaplock belde mij omdat hij onze naam had doorgekregen als een bedrijf dat daar in iets zou kunnen betekenen. Natuurlijk waren wij geïnteresseerd, want ik vind het altijd leuk om iets anders te doen dan dat wij altijd doen. Maar ik wilde wel weten wat het was. Quinten vertelde toen dat het bedrijf in Oosterhout zat en dat vind ik te ver weg. Maar gaandeweg het gesprek bleek dat kaplock in elkaar werd gezet bij Mendex. Quinten wist niet dat Mendex en wij een paar panden van elkaar vandaan zitten, dat is puur toeval. We zijn het gaan proberen en het bleek voor ons een heel bijzondere klant. En onze medewerkers vinden het ook heel leuk, omdat het weer eens wat anders is. Ze moeten ook de kaplocks aan de muur schroeven, daar komt geen elektra aan te pas en dat maakt het juist zo leuk.”

Verdere ontwikkeling

Lieverst vindt het ook leuk om na te denken over de verdere ontwikkeling van de kaplock. “Wij lopen tegen dingen aan, Mendex heeft dat ook en samen bedenken we dan een oplossing, dat maakt het extra interessant”, legt Lieverst uit. Kortom? “Kortom, we zijn blij met elkaar en we werken er allemaal aan om van Kaplock een groot succes te maken.”

Afbeelding