Afbeelding
Foto: Brian Elings

Relaties worden beter van een vaartocht

Rederij Hollands Glorie biedt een groot aantal aantrekkelijke tochten met een exclusief schip. Ook voor de zakelijke markt biedt de rederij een mooie selectie dag- en meerdaagse trips.

Natuurlijk kent iedereen voormalig stoomschip de Hydrograaf dat behoort tot de vloot van Hollands Glorie. Voor iedereen bij wie niet meteen een belletje gaat rinkelen: dit is het schip waar vanaf Sinterklaas elk jaar voet aan de Nederlandse wal zet. De Hydrograaf combineert een rijke nautische en koninklijke geschiedenis met een stijlvolle en klassieke uitstraling. 

Vorstinnen

Wat dat koninklijke betreft: de Hydrograaf heeft altijd bekendgestaan als ‘het schip van de koningin’, omdat de vorstinnen Emma en Wilhelmina het schip in de jaren twintig en dertig hebben gebruikt voor hun officiële bezoeken aan de ‘Hollandse eilanden’. Deze ambiance maakt het schip uitermate geschikt voor ontvangsten, jubilea en andere feestelijke of zakelijke gelegenheden. Maar ook de Sanne Sophia, waarvan de kiel is gelegd in 1886, is een schip van formaat, letterlijk en figuurlijk. De 50 meter lange driemastklipper heeft een ruim dek waar iedereen kan helpen met het hijsen van de zeilen. Het dek biedt ook een prachtig vlak dek met veel zitgelegenheid. Zit het weer tegen, dan zijn er benedendeks de scheepsbar, de grote stamtafel, tafels, stoelen en buffetten.

De vloot

Maar ook de andere schepen in de vloot mogen er zijn. Het zijn salonboot Lelie, de havenbarkas Lola, de tjalk Liberté, de Hagenaar Phoenix en de Johanna Engelina. Zit er ondanks dit ruime aanbod toch niets van uw gading bij, dan kunt u hier ook terecht voor een tocht met een van de tallships Twister en Broedertrouw. Met de eigenaren van die schepen heeft Hollands Glorie een partnerschap. 

Passagiersvaart

De schepen worden ingezet voor passagiersvaart, zowel in de privé- als in de zakelijke sfeer. Eigenaar Ray Davis doet dit al jarenlang en heeft er ook al jarenlang plezier in. Maar wat hem eigenlijk nog veel meer deugd doet, is dat hij hiermee een bijdrage kan leveren aan het behoud van de historische vloot. “Het varen met de passagiers is het fraaie slot van een reis op weg naar behoud van de schepen. Nee, het is geen middel, dat is niet de juiste terminologie. Want weet je wat het ook is: wanneer een schip mooi gerestaureerd is en niemand komt ernaar kijken of gaat ermee varen, dan heeft ook niemand er wat aan. De schepen waarmee wij varen zijn onderdeel van het cultureel erfgoed van Nederland. Daar willen wij een bijdrage aan leveren, daarvoor zijn passagiers nodig en op hun beurt krijgen die passagiers mee wat een enorm vakmanschap en nautische kwaliteiten er komen kijken voor het behoud van deze schepen.”

Zakelijke bijeenkomsten

De schepen worden ook, of eigenlijk steeds vaker, ingezet voor zakelijke bijeenkomsten. Een incentive, teamuitje, relatiedag, presentatie of een vergadering in een buitengewone omgeving: bij Hollands Glorie bent u aan het goede adres. En dat een zakelijk event op een van de schepen per definitie een bijzondere dag wordt, hoeft geen betoog. Naar een bijeenkomst in een zaal, hoe mooi ook, kijkt niemand dagen van tevoren uit, maar bij een uitje op een schip is dat wel anders. Davis zegt er dit over: “Een tocht met een schip is een gebeurtenis en is per definitie heel anders dan dat je op de wal iets gaat doen. Vooral als het meezit met lekker weer en een beetje wind is het een onvergetelijke dag. Wat ik altijd zeg is dat je mensen met een vaartocht op een goede manier op het verkeerde been zet. Daarmee bedoel ik dat ze iets gaan meemaken dat niet gebruikelijk is. Mensen zijn verrast en daardoor staan ze meer open naar elkaar. Iedereen die van boord stapt, heeft het gevoel dat het een aangename, maar ook nuttige dag was.”

Catering

Natuurlijk zijn de schepen goed ingericht voor de ontvangst van zakelijke gezelschappen en ook de catering is bij Hollands Glorie goed geregeld, met professionele koks. Maar het zijn ook de tochten zelf die tiptop zijn geregeld. “Wij willen de mensen aan boord graag wat laten zien, ze wat meegeven. In deze contreien vaar je per definitie in een historische omgeving, maar het is ook een omgeving die blijft veranderen - je ziet het gewoon gebeuren - en nooit verveelt. Vanaf het water heb je ook een andere blik op de wereld. Alles ziet er anders uit. Maar ook de schepen zelf spreken tot de verbeelding. Als mensen willen, kunnen ze meehelpen met het hijsen van de zeilen en we laten ze ook aan het stuurwiel draaien. Dat kan allemaal.”

Vanaf 10 personen

De schepen van Hollands Glorie zijn groot, maar Davis zegt dat al vanaf een gezelschap van pakweg tien personen kan worden aangemonsterd. “Vaar je dan op een groot schip dan ben je onderdeel van een gezelschap. Maar daar is niets mis mee. Nieuwe mensen ontmoeten is toch altijd leuk.”

Op de site sailing.nl staat alle informatie over de dag- en weekendtochten die Hollands Glorie aanbiedt. Er staan onder andere uitgebreide omschrijvingen van de beschikbare schepen en alle mogelijkheden staan overzichtelijk op een rij. 

De Sanne Sophia.
De Hydrograaf