Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Winkelleegstand in Weesp valt met 7%
(10 panden) mee

Lichten uit, rolluiken dicht en niks te zien in de etalage: de stijging van het aantal leegstaande winkels is een trend die blijft doorsudderen. Ondanks de problemen die de coronacrisis de afgelopen jaren veroorzaakte voor de retailsector, is de winkelleegstand vorig jaar minder hard toegenomen. 

Afgelopen maand konden Nederlandse gemeenten financiële ondersteuning aanvragen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor zowel bewoners als bezoekers. Het vorige kabinet trok 100 miljoen euro uit voor toekomstbestendige winkelgebieden met het programma Impulsaanpak Winkelgebieden. “Een goed begin”, zegt Te Grotenhuis. “Maar om gemeenten een levendig kerncentrum met een mix van groen, horeca en cultuur te laten neerzetten is eigenlijk vijf keer zoveel geld nodig.”

Uit cijfers van begin 2021 van het CBS blijkt dat in de gemeente Weesp zo'n 7 procent van de winkels leegstond. Dat zijn 10 winkelpanden. De Limburgse gemeente Bergen stond met 27 procent leegstaande winkels bovenaan. In gemeenten als Oudewater en Opmeer stonden begin vorig jaar geen winkels leeg. Gek genoeg leverde een onderzoek in het najaar heel andere getallen op. In het najaar van 2021 bedroeg de winkelleegstand in Weesp 1,2 procent, zo blijkt uit onderzoek van Cushman & Wakefield. Dat is lager dan vorig jaar, toen 5,4 procent van de winkels leegstond.

De winkelleegstand in het centrum van Weesp was zelfs nog minder, dat was 0,8 procent dit najaar. Verder bleven de markthuurprijzen in de Weesper winkelstraten in 2021 gelijk ten opzichte van vorig jaar.
Cushman & Wakefield onderzoekt elk jaar in opdracht van de gemeente Weesp de winkelleegstand en de huurprijzen voor winkels en daghoreca in Weesp. Het onderzoek richt zich op de Achtergracht, Nieuwstad, Nieuwstraat, Slijkstraat en winkelcentrum Hogeweij. "Het is onduidelijk welk effect corona precies heeft gehad op de ontwikkeling van winkelleegstand en winkelhuren", laat de gemeente weten.