Afbeelding
Foto: André Verheul

De stadsloods helpt bij het vinden van ruimte

Een internationale school zoekt een gebouw aan de zuidkant van de stad. Huisartsen trekken aan de bel om betaalbare praktijkruimtes. En een grote zorginstelling wil brainstormen over welk stadsdeel in Amsterdam kansen biedt. De Stadsloods helpt!

De Stadsloods helpt bedrijven en organisaties bij het vinden van ruimte en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Ze adviseren eigenaren en verhuurders over leegstand en dragen mogelijke kandidaten voor. Daarnaast geeft de Stadsloods sturing aan de ruimtelijke spreiding van functies door invloed uit te oefenen op de vestigingsplaatskeuze van bedrijven en organisaties.

552 zoekers geholpen

In 2021 heeft de Stadsloods circa 552 ruimtezoekers geholpen in hun zoektocht naar een geschikte locatie. Ondanks de coronacrisis een groeiend aantal. De bedrijven en organisaties die door de Stadsloods worden geholpen kenmerken zich doordat zij vanuit maatschappelijk of bestuurlijk oogpunt prioriteit hebben. Denk aan innovatieve, circulaire en duurzame bedrijven, sociale en maatschappelijke ondernemingen en culturele organisaties. Daarnaast zijn er diverse bijzondere zoekers geholpen, waaronder het Hout- en meubileringscollege, het ROC van Amsterdam-Flevoland en de Stadsnomaden.

Betaalbare ruimte schaars

De Stadsloods vraagt in het Jaarverslag 2021 bijzondere aandacht voor de toenemende schaarste aan betaalbaar vastgoed voor maatschappelijke organisaties en het tekort aan (kleinschalige) bedrijfsruimte voor starters en de maakindustrie. Het is daardoor steeds complexer en tijdsintensiever om een plek in de stad te vinden.

De website van de Stadsloods is intussen vernieuwd. Het is voor aanbieders van bedrijfsruimte nu nog aantrekkelijker geworden om hier kosteloos vastgoed aan te bieden.