Afbeelding
Foto: mike van bemmelen

Met je neus op de feiten

Graag zou ik deze column willen beginnen met een anekdote. Op een mooie zomerse dag aan het begin van het seizoen bedacht ik spontaan een rondje te gaan rijden met mijn motor. Helaas had mijn motor geen zin in deze spontane actie en wilde niet starten door een lege accu. En hoewel ik eerder met dat bijltje had gehakt en hoopte dat startkabels nog wel uitkomst zouden bieden, mocht dat zelfs ondanks deze laffe winter niet baten.
Op naar de lokale motorzaak, waar de vakman na even zoeken in zijn werkplaats een nieuwe accu tevoorschijn toverde. Wat een mazzel, behalve dan dat hij mij herkende. “Jij werkt toch bij JAN©? En in jouw vakgebied is het toch belangrijk om vooruit te denken?” Oeh, werd ik daar even met mijn neus op de feiten gedrukt.
Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen. Nu slimme keuzes maken voor later. Dat is het doel. Alleen gaat dat meestal niet vanzelf. In mijn geval was een druppellader (inmiddels aangeschaft) al voldoende geweest, maar de aankomende wijzigingen in het pensioenstelsel laten zich minder makkelijk oplossen.
De eerste stap is begrijpen wat er verandert. Kern van het wetsvoorstel 'Wet toekomst pensioenen' is dat voortaan niet meer de pensioenuitkering maar de beschikbare pensioenpremie het uitgangspunt wordt. Een andere belangrijke verandering is dat een leeftijdsonafhankelijke (gelijkblijvende) premie in het pensioenlandschap na 1 januari 2027 de standaard wordt.
De impact van de nieuwe regels is niet voor ieder bedrijf hetzelfde. Er gaat bijvoorbeeld meer veranderen als je nu een verzekerde middelloonregeling hebt in plaats van een verzekerde premieovereenkomst. Daarnaast zijn de gevolgen ook weer anders als de pensioenregeling is ondergebracht bij een pensioenfonds.
Voor je echt gaat beginnen, is het slim om eerst in gesprek te gaan met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. In de eerste plaats natuurlijk omdat zij akkoord moeten gaan, maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen als klankbord en bij de communicatie met de medewerkers.
Als de inhoud van de huidige regeling en het akkoord bekend zijn, kan nagedacht worden over de aanpassing van de pensioenregeling. Allerlei vragen zullen opborrelen, zoals: ga je van een leeftijdsafhankelijke premie naar een leeftijdsonafhankelijke? Wat betekent dat voor de pensioenopbouw en kosten? Moet er gecompenseerd worden en zo ja, hoe financier je dat? Of wil je juist gaan werken met twee pensioenregelingen naast elkaar?
Het moge duidelijk zijn: het uitwerken van het pensioenakkoord brengt een aantal flinke uitdagingen met zich mee. Begin daarom op tijd. Zorg voor een duidelijk stappenplan, heldere communicatiemomenten en een strikte bewaking van de planning. Want… wie vooruitdenkt, komt niet voor verrassingen te staan.