Foto:

Na regen komt
JustNimbus

JustNimbus is het bedrijf van Iwan Fransen. 'Gewoon regenwolk', dat is de vertaling. Het bedrijf dat zich richt op waterbesparing door het opvangen van regenwater is bij toeval ontstaan, maar maakt inmiddels een grote vlucht door. Fransen vertelt er geestdriftig over.

Toeval

Iwan Fransen heeft geen watermanagement of iets in die richting gestudeerd. Bouwkundig ingenieur, dat is wat hij is en dat is ook waar hij lange tijd zijn geld mee verdiende bij het bedrijf van zijn vader Jan. Toen een maatje van hem uit het zaterdagelftal van FC Weesp 13 jaar geleden alweer een stuk aan zijn woning in Aetsveld ging bouwen, kwam hij eigenlijk vanzelf bij Iwan terecht. “We denken ook over veel dingen hetzelfde”, zegt Iwan. De verdediger uit het elftal bleek al snel een aanvaller op het gebied van duurzaamheid. Een van zijn wensen was namelijk om regenwater op te vangen om daarmee onder andere het toilet door te spoelen en ook voor andere doeleinden. “Ik had daar echt nog nooit van gehoord, maar ik ben op basis van zijn verzoek gaan zoeken naar oplossingen”, vertelt Iwan, die meteen de uitdaging zag. “In eerste instantie dachten we aan een bak, maar het nadeel van een bak is het volume. Toen kwam ik op een zak in de kruipruimte van het huis. Dat soort zakken bestaat voor de opslag van water en allerlei vloeistoffen, onder andere voor festivals, maar werd niet toegepast als waterreservoir onder een huis. Dat leek ons wel wat.”

Filter

Zelf ontwikkelde Iwan een filter voor het systeem en omdat de aanbouw nog moest worden gerealiseerd, was het vrij eenvoudig de waterzak in de latere kruipruimte van de woning neer te leggen en aan te sluiten op de regenpijp: een nieuw systeem om regenwater op te vangen en te gebruiken voor doeleinden die vallen onder de noemer ‘grijs water’ (al het water in een woning dat geen drinkwater is) was geboren.

Verder mee gaan

'Met het water kunt je het toilet doorspoelen, maar je kunt er ook de was mee doen'

Zelfs toen kwam Iwan nog niet op het idee om er verder mee te gaan. “Ik had een prima baan, dus zag de noodzaak niet zo. Maar de leverancier van de waterzak vroeg ons of het geen goede gedachte zou zijn om er verder mee te gaan en dat zette ons op het spoor dat dit iets zou kunnen worden. In het begin hebben we er niet heel hard aan getrokken, maar het bleef kriebelen en in 2016 hebben we het weer opgepakt en ben ik het verder gaan uitbouwen.”

Gouden idee

Het bedrijf dat hieruit groeide heet JustNimbus en inmiddels is duidelijk dat het idee een gouden idee was. In de afgelopen 13 jaar is steeds helderder geworden dat a. duurzaamheid belangrijk is en b. de wereld afstevent op een wateruitdaging van jewelste. Bovendien kreeg het bedrijf een onverwachte zet in de rug door corona. “2019, het jaar voordat corona kwam, had een heel droge zomer en vlak nadat corona kwam was er een heel droog voorjaar, met tussendoor wel enorme regenbuien. De watervoorraden waren in elk geval nog niet bijgevuld en dat werd naast het verloop van corona ook groot nieuws. Bovendien zaten mensen opgesloten in hun huis en daardoor gingen veel mensen investeren in hun woning. Dat waren twee belangrijke redenen waarom het bedrijf opeens ging lopen. Ja, je kunt zeggen dat de klimaatverandering mij wel in de kaart speelt. Water wordt daardoor een schaars product en dan kun je maar beter een buffer onder je woning hebben liggen. Voor corona verkocht ik rond de 20 zakken per jaar, in 2020 waren dat er 80, vorig jaar 120 en dit jaar gaan we richting de 200.”

Compleet systeem

Een compleet standaardsysteem, geïnstalleerd en wel, kost 3.300 euro en inmiddels is er ook een systeem voor 700 euro minder dat je zelf kunt aanleggen. Daarvoor krijg je een waterzak van 4.500 liter (noot: de allereerste zak onder de woning in Aetsveld heeft een capaciteit van 36.000 liter, maar die is ook aangesloten op de warmtepomp) en het systeem wordt aangesloten op de regenpijp, een filter en een pomp. Wil je meer liters, dan kan dat ook. “Ik heb inmiddels al een systeem aangelegd voor 66.000 liter, maar dat is wel heel groot. Nee, het is niet zo dat de sky the limit is. Bij de installatie moet je met die zak de kruipruimte in en die moet je wel kunnen tillen, dat is de beperking waar je tegenaan loopt. Maar installeer je het systeem in een huis of bedrijfspand dat nog gebouwd moet worden, dan wordt het een ander verhaal. Dan bepaalt de omvang van de kruipruimte in feite wat je kwijt kunt. Je kunt ook meerdere zakken aan elkaar koppelen.”
De kruipruimte is overigens niet heilig. “Je kunt de waterzak overal neerleggen waar je maar wilt, zolang het maar een vorstvrije plek is. Zelf hebben wij in ons bedrijfspand de zak in de opslaghal liggen en dat werkt prima.”

Provinciale Staten

Inmiddels is Fransen in gesprek met gemeenten, woningcorporaties en verenigingen van eigenaren om bij de aanvang van de bouw van een serie woningen meteen al een waterzak te installeren. “Er zijn inmiddels gemeenten die eraan denken om een systeem als dit voor te schrijven. En onlangs had ik hier een delegatie van Provinciale Staten Noord-Holland die zoeken naar een oplossing voor het waterprobleem, dat steeds groter wordt. Die gingen enthousiast de deur uit. Wie weet wat het oplevert.”

Meerdere aanbieders

Er zijn meerdere aanbieders, geeft Fransen, die naarstig op zoek is naar een jonge enthousiaste werkvoorbereider uit de omgeving, toe. Maar er zijn twee belangrijke zaken waarmee hij zich onderscheidt. “Ik werk uitsluitend met waterzakken. Alle anderen maken gebruik van een tank en die is nu eenmaal minder makkelijk weg te stoppen, want die voegt zich niet en is veel duurder. En inmiddels heb ik een intelligente besturing ontwikkeld, eventueel gekoppeld aan de weersverwachting, waarmee je via een app kunt zien wat de status is van de hoeveelheid water en wat je verder allemaal maar wilt weten.”

Geen kalk

Los van het slimme gebruik van het regenwater is er nog een voordeel, dat zeker in deze contreien telt: regenwater bevat geen kalk. “Met het water kunt je niet alleen het toilet doorspoelen, maar je kunt er ook de was mee doen en water zonder kalk geeft veel zachter textiel en je hebt geen last van kalkaanslag. En je bespaart natuurlijk op je watergebruik. Nu moet je dit niet zien als terugverdienmodel, maar het is zeker meegenomen én je maakt impact op de natuur.”
Tot slot en goed om te weten: het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft maximaal duizend euro subsidie op elke waterbesparende oplossing.

Afbeelding
Afbeelding