Afbeelding
Foto: Marinka Hilders

Weesper glorie in de tour


De 109e editie van de Tour de France is afgelopen vrijdag van start gegaan, maar voor Minevitus begint het donderdag 7 juli pas. Dan reist hij in een foodtruck af naar Frankrijk om te koken voor de televisieploeg van de NOS.

Minevitus werd voor deze klus gevraagd via Walter Siegers. Hij is een goede vriend en een vaste gast van het restaurant. Siegers is werkzaam in de media en zal ook meereizen met de karavaan. “Als je wordt gevraagd, streelt dat je wel”, vindt de chef-kok

Daarnaast volgt Minevitus het wielrennen altijd wel en kan hij het dit keer dus van heel dichtbij meemaken. “Ik weet totaal niet waar ik aan begin, het wordt een avontuur. Dat vind ik ook zo leuk. Ik laat het op me afkomen en zie het allemaal wel.” Minevitus sluit samen met Siegers aan vanaf het moment dat de Tour in Frankrijk is. Na de zesde etappe van de Tour bereidt Minevitus het eerste diner voor de televisieploeg. 

Franse keuken

Minevitus gaat ervoor zorgen dat de televisieploeg dagelijks om 18.00 uur kan eten. Hij zal iedere ochtend op een nieuwe locatie boodschappen doen om voor een groep van zo’n 25 à 30 man (”te overzien”) het diner te bereiden. “Ik heb een schemaatje gemaakt, zodat ik een klein beetje voor mezelf weet wat ik ga maken en welke basisspullen ik moet meenemen vanuit Nederland. Maar ik ga ter plekke op de lokale markt kijken wat er allemaal te koop is. Ik neem aan dat het allemaal wel goedkomt.”

Het zal voor Minevitus een andere ervaring worden dan hij gewend is uit het restaurant: “In Weesp vinden we het belangrijk dat mensen bij ons terecht kunnen om luxe uit eten te gaan. In Frankrijk wordt het geen culinaire aangelegenheid. Maar ze willen in ieder geval wel een toetje erbij”, vertelt Minevitus. “En ze krijgen misschien ook wel af en toe een voorgerechtje.”

De kok vindt het vooral belangrijk dat hij lekker kan gaan koken. Verder gaat hij wel ervaren wat de wensen en mogelijkheden zijn. "De gerechten worden gevarieerd en we proberen de streek te volgen. Als we bij de Pyreneeën zitten kan ik bijvoorbeeld een paella maken, of een bouillabaisse in de Provence.” De keuken is Minevitus goed bekend, aangezien hij in het restaurant al vanaf het begin af aan werkt volgens een concept dat geïnspireerd is door de Franse keuken. "Ik ga proberen om in dezelfde sferen te koken zoals ik dat hier doe. Er is hier in die 25 jaar nog nooit iemand weggelopen omdat het niet lekker was, dus ik heb er wel vertrouwen in”, lacht Minevitus.

Belangrijk om nog te noemen is dat het restaurant tijdens het buitenlandse avontuur van Minevitus gewoon open blijft: zoon Vity nam al een aantal jaar geleden het stokje van zijn vader over. Samen met zijn moeder Angelique zorgen ze twee weken lang voor een speciaal Tour de France-menu van 3 of 4 gangen, bestaande uit populaire Franse gerechten. “Gasten zijn altijd welkom om de Franse sferen te komen proeven.”