Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Bestuurscommissie mist afspraken over winterterrassen

De bestuurscommissie van stadsgebied Weesp onderschrijft de wens van het gemeentebestuur voor een eenduidig, helder kader met uniforme regels voor terrassen waarin ook de mogelijkheid bestaat tot het leveren van maatwerk voor wat goed is voor bewoners en ondernemers in een gebied en voor de stad als geheel. Wel moet wat Weesp betreft met een aantal zaken rekening worden gehouden en ook zijn er vragen.

Dit schrijft de bestuurscommissie in een reactie op het conceptterrassenbeleid. Zo valt de bestuurscommissie op dat over de specifieke situatie in Weesp en de mogelijke effecten voor het stadsgebied (inclusief Driemond) niets wordt vermeld in het conceptbeleidskader en ook is niet helder wat het mandaat en de bevoegdheden voor de stadsdeelvoorzitter en het DB zijn. 

Verder mist de bestuurscommissie in het concept aandacht voor watergebonden- of watergerelateerde horeca. "In Weesp is sprake van een stevige waterrecreatie, die nauw verband heeft met de horeca in de stad. In de gebiedstypologieën is niet veel aandacht voor watergebonden of watergerelateerde horeca. Dit zou wel een verrijking zijn van het afwegingskader voor de vergunningen, niet alleen in Weesp, maar mogelijk ook in andere delen van de gemeente Amsterdam, waar waterrecreatie ook een grote rol speelt", meent de bestuurscommissie. 

Ruimte voor lokaal maatwerk

Verder is in Weesp en Driemond behoefte aan lokaal maatwerk, bijvoorbeeld ten aanzien van het beperken of in zijn geheel niet toestaan van winterterrassen. "Er zijn in het verleden afspraken gemaakt tussen inwoners en ondernemers die de leefbaarheid van gebieden ten goede komen en die de bestuurscommissie graag behoudt, ook na invoering van het nieuwe horecabeleid. De bestuurscommissie roept het college op om maatwerk in het stadsgebied mogelijk te maken, bij voorkeur op een laagdrempelige manier, zonder dat er een nieuw instrument ingezet moet worden (zoals een horeca-ambitieplan)."