Afbeelding
Foto: Noortje Krikhaar

Gemeente verzoekt winkeliers hun omgeving schoon te houden

De gemeente doet een dringend verzoek aan ondernemers - meer specifiek winkeliers - om hun omgeving schoon te houden. "Samenwerken is essentieel om de stad leefbaar te houden. De stad is tenslotte van ons allen. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat u als ondernemer uw verantwoordelijkheid neemt voor uw eigen afval en het schoonhouden van de openbare ruimte."

De gemeente wijst ondernemers erop dat het prettiger werken is in een schone omgeving. "Voor ondernemers is het veel prettiger ondernemen in een schone omgeving. Daarom werken we samen om de straten mooi en schoon te houden. Dat zorgt voor een fijne omgeving, een beter milieu en een straat waar klanten graag willen verblijven of naartoe gaan om hun boodschappen te doen", laat de gemeente weten.

Dit doet de gemeente

De gemeente steekt natuurlijk zelf de handen uit de mouwen. "We doen als stad veel om de openbare ruimte schoon te maken en te houden. Honderden medewerkers zijn dagelijks aan het werk om de straten, stoepen en pleinen te reinigen. We zetten veel veegmachines en veegwagens in om het zwerfafval van de straten te verwijderen. En er staan vele duizenden afvalbakken op straat waar bewoners en bezoekers hun afval in weg kunnen gooien."

Maar dat is niet genoeg, hetgeen reden is om te vragen of ondernemers een beetje kunnen helpen. Een beetje? "De gemeente verwacht van u dat u uw eigen stoep, ofwel 25 meter rondom uw zaak, schoonhoudt van (zwerf)afval. Verder kunt u denken aan: minder gebruik van verpakkingsmateriaal, gezamenlijke opschoonacties in de buurt en (gezamenlijk) afsluiten van afvalcontracten."

Afvalcontract

Ondernemers met weinig afval (maximaal 9 vuilniszakken per week) betalen reinigingsrecht. Zij mogen hun afval dan op dezelfde manier weggooien als bewoners. Ondernemers die 10 of meer vuilniszakken per week hebben, moeten een contract afsluiten bij een erkende inzamelaar. Zij kunnen dan ontheffing aanvragen voor het reinigingsrecht.