Nogmaals huwelijkse voorwaarden

Vreemd hoe soms golven van gelijke vragen ontstaan. De laatste tijd worden we weer vaak gevraagd om alsnog huwelijkse voorwaarden op te stellen. Let daarbij vooral op het woord “alsnog”. Hoezo alsnog? Alsnog omdat soms pas ná het sluiten van het huwelijk blijkt wat de nieuwe gemeenschap van goederen eigenlijk inhoudt. Zeer ongelukkig want huwelijkse voorwaarden opstellen tijdens het huwelijk is eindeloos veel complexer dan keurig vóór aangaan van het huwelijk huwelijkse voorwaarden bij de notaris te tekenen.

Even terug: sinds 1 januari 2018 is sprake van de wettelijke gemeenschap van goederen. Kortgezegd blijft alles wat je privé had vóór het huwelijk, ook tijdens het huwelijk privé. Alles wat je tijdens het huwelijk verwerft wordt gemeenschappelijk eigendom, schenkingen en erfenissen uitgezonderd. Daarom heet het dus de wettelijke gemeenschap van goederen en niet meer de algehele gemeenschap van goederen (van voor 1 januari 2018).

Dat je hoort, leest, verneemt, meent, vermoedt dat je sinds 1 januari 2018 trouwt ‘onder’ huwelijkse voorwaarden is dus geheel ten onrechte. Er is sprake van wettelijke gemeenschap van goederen!!

Misschien is die wettelijke gemeenschap van goederen prima, maar zorg in ieder geval dat je ruim voor het huwelijk (waaronder mede begrepen het geregistreerd partnerschap, dus dat je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand bent) je in de materie verdiept. Doe je dat pas tijdens het huwelijk en kom je erachter dat je toch liever echte, duidelijke, man en paard huwelijkse voorwaarden wenst, dan is dat zoals aangegeven niet onmogelijk maar doorgaans eindeloos veel complexer. De kneep zit dan namelijk in de verdeling van het vermogen dat door de wettelijke gemeenschap van goederen al gemeenschappelijk is geworden.

Dat er reden kunnen zijn voor huwelijkse voorwaarden is evident. Denk alleen maar aan het eigen vermogen (dus het voorhuwelijks privévermogen) dat wordt geïnvesteerd tijdens huwelijk. Waar blijft het? Tenslotte is de hoofdregel dat het tijdens huwelijk verkregen vermogen gemeenschappelijk wordt. Maar hoe zit het nu indien privévermogen is gebruikt ter betaling daarvan. Voorbeeld: voor het huwelijk had je een eigen huis, dat tijdens huwelijk wordt verkocht en waarbij vervolgens de verkoopopbrengst wordt  ‘gestopt’ in een gezamenlijk nieuwe huis. Zeg het maar. Beter nog: regel het maar en wel van te voren!