Bij Gebrema ligt het dak al vol zonnepanelen.
Bij Gebrema ligt het dak al vol zonnepanelen. Foto: WeesperNieuws

Eerste hulp bij
verduurzamen

Bedrijvenvereniging IVW en de gemeente Amsterdam helpen bedrijven in Weesp met verduurzamen. En dat gaat verder dan aangeven wat de subsidie op zonnepanelen is, veel verder zelfs.

In de laatste vier jaar van haar bestaan maakte de gemeente Weesp serieus zaak van de verduurzaming van het bedrijfsleven en de gemeente Amsterdam heeft dat estafettestokje overgenomen. Bedrijven worden waar mogelijk gestimuleerd (er zijn bijvoorbeeld 31 financiële regelingen waar ondernemers gebruik van kunnen maken) en ondernemers kunnen gratis een energiescan laten uitvoeren van hun bedrijf (zie hiervoor het nieuwsbericht op pagina 4).

IVW

Bedrijvenvereniging IVW omarmt dit streven met woord en daad. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stijgen de energieprijzen de pan uit en is voor iedereen wel duidelijk dat verduurzaming ook voor de portemonnee nut heeft, maar ook voor die tijd was de IVW hier al mee bezig. “Vanaf het begin staan wij op het standpunt dat verduurzaming lokaal heel interessant kan zijn omdat je kunt toewerken naar een systeem waarbij je grotendeels onafhankelijk bent van externe aanbieders”, verklaart voorzitter Mario van Dijkhuizen dit standpunt. Hij voegt er veelbetekenend aan toe: “En dat is natuurlijk veel meer dan zonnepanalen installeren”, een zienswijze die wordt bevestigd door Elwin van der Klis, projectleider Verduurzaming Zakelijke Markt bij de gemeente Amsterdam.

Kijken naar het grotere geheel

Duurzaamheid is, zegt hij, kijken naar het grotere geheel om de ambities van de landelijke en gemeentelijke overheid (de ambities van Amsterdam zijn in 2050 aardgasvrij, geen uitstoot van CO2 en klimaatneutraal) waar te maken. “De meest duurzame energie is energie die niet wordt gebruikt”, zegt hij. “Die gedachte was een paar jaar geleden niet hot, maar met de huidige energieprijzen is het dat wel. Ik zie voorbeelden voorbijkomen van bedrijven die bij de huidige prijzen liefst 80.000 euro per jaar extra kwijt zijn aan energie. Dat is echt een substantieel bedrag. En met de huidige rente heeft sparen ook geen nut, terwijl het rendement op een investering op zonnepanalen zomaar 7 procent of hoger is.”

Steen bijdragen

Ondernemers moeten een grote steen bijdragen. Logisch, want veel bedrijven zijn energie-schrokoppen. Het beleid is erop gericht gebiedsgericht te werk gaan. Van der Klis: “Iedereen van het aardgas af, is mooi, maar als iedereen overgaat op elektriciteit kan er zomaar een netwerkcongestie ontstaan. Het netwerk kan dan de vraag naar elektriciteit niet meer aan. In sommige gebieden in Amsterdam is dat al aan de hand - als een bedrijf daar een zwaardere aansluiting wil, kan dat gewoon niet - maar in Weesp gelukkig nog niet. En we willen natuurlijk voorkomen dat het zover komt. Onze opdracht is daarom dat we ondernemers vragen hoeveel elektriciteit ze nodig hebben en vervolgens kijken we of binnen een bepaald gebied ondernemers bereid zijn te investeren in oplossingen om samen in de energievraag te voorzien. Want in principe wil je energie die lokaal is opgewekt ook lokaal inzetten.”

Bedrijventerrein Noord

Vandaar dat een gebied is gedefinieerd en wel Bedrijventerrein Noord. Dit is met zo'n 76 ha het grootste industriegebied van Weesp en er zijn rond de driehonderd bedrijven gevestigd. Daaronder zijn dienstverleners die alleen een kantoor hebben, maar ook belangrijke productiebedrijven waar de machines elke dag weer urenlang ‘meters maken'. Onder de zakelijke dienstverleners zijn echter ook bedrijven met een groot dakoppervlakte waar veel meer energie kan worden opgewekt dan dat het bedrijf zelf nodig heeft. Van der Klis ziet het als zijn taak om de vraag en mogelijkheden in beeld te krijgen en met elkaar te verbinden. Daarbij is Noord een relatief makkelijk gebied, want de IVW kent er veel ondernemers (dat praat toch wat makkelijker). Bovendien zijn veel bedrijfspanden toe aan renovatie en in dat geval kun je het beter maar meteen goed doen door het pand ‘toekomstproof’ te maken.

Niet te groot

Nu is een collectief met driehonderd bedrijven geen doen en ook niet te organiseren. “Bij grote opgaven kun je prima met een beperkt aantal ondernemers starten. Met een kleine groep kun je gemakkelijk afspraken maken en tot resultaten komen. Het model moet alleen zo gebouwd worden dat anderen kunnen aanhaken als zij daar behoefte aan hebben”, weet Van der Klis. Hij roemt daarom de kleinschaligheid in Weesp. “Mede dankzij de IVW kennen ondernemers hier elkaar en ze weten waarmee ze zich bezighouden. Als je iets wilt organiseren dat er nog niet is dan is die cohesie belangrijk.”
Er wordt daarom in de eerste plaats gewerkt met kleinere collectieven. Daarvan zijn er op Noord momenteel twee actief met samen tien ondernemers die al hebben geïnvesteerd in duurzaamheid en die hebben aangegeven verder te willen kijken. “We kunnen bijvoorbeeld een consortium starten om dit goed te organiseren”, aldus Van der Klis. De komende tijd gaan er binnen deze groepen stappen worden gezet. Daarnaast zijn er ook ondernemers die hier niet toe behoren, die wel willen investeren in duurzaamheid maar geen idee hebben waar ze moeten beginnen. Om die reden hoopt de IVW dat er vanuit de gemeente Amsterdam een energiecoach komt die ondernemers bij de hand kan nemen, maar dat is toekomstmuziek.

Gratis energiescan

Nu is er echter al de gratis energiescan waarmee ondernemers snel hun energieprestatie in kaart kunnen brengen. Van der Klis: “Met deze scan zie je onder meer wat je verbruikt, of er misschien ook onnodig apparaten aanstaan maar bijvoorbeeld ook wat globaal de potentie is om zelf energie op te wekken en welke oplossingen er nog zijn om energie te besparen. Wij gebruiken die scan om met de ondernemers in gesprek te gaan. Of er veel ondernemers in Weesp gebruik van hebben gemaakt? Nog niet veel en dat komt voor een deel doordat Weesp pas een paar maanden onderdeel van Amsterdam is. Ik roep bij deze iedere ondernemer op om een energiescan te laten uitvoeren.” 

Ondernemers die vragen hebben over verduurzaming of, liever nog, zelf staan te trappelen om te investeren in duurzaamheid, kunnen contact opnemen met Elwin van der Klis, e.klis@amsterdam.nl, 06-50459380. Meer informatie over de energiescan staat op pagina 5.